Resolutie 538 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 538
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 oktober 1983
Nr. vergadering 2480
Code S/RES/538
Stemming
voor
13
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim-VN-macht met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1983
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Guyana Guyana · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Malta Malta · Vlag van Nicaragua Nicaragua · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Togo Togo · Vlag van Zaïre Zaïre · Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
Een UNIFIL-basis anno 2004.
Een UNIFIL-basis anno 2004.

Resolutie 538 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 18 oktober 1983 aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dertien leden stemden voor de resolutie en twee, Polen en de Sovjet-Unie, onthielden zich.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Besluit het mandaat van de interim-VN-macht in Libanon te verlengen met een periode van zes maanden tot 19 april 1984.
  2. Roept alle betrokkenen op met de macht mee te werken zodat deze haar mandaat volledig kan uitvoeren zoals vastgelegd in de resoluties 425 en 426.
  3. Vraagt de secretaris-generaal te rapporteren over de gemaakte vooruitgang.

Verwante resoluties[bewerken]