Resolutie 63 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 63
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 24 december 1948
Nr. vergadering 392
Code S/RES/63
Stemming
voor
7
onth.
4
tegen
0
Onderwerp Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog
Beslissing Eis tot stopzetting geweld en vrijlating gevangenen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Roijen geeft op Schiphol tekst en uitleg over het Nederlands standpunt.

Resolutie 63 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 24 december 1948 aangenomen met zeven stemmen voor, geen tegen en vier onthoudingen.[1] Die vier waren van België, Frankrijk, Oekraïne en de Sovjet-Unie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aan de consul van de leden van de VN-Veiligheidsraad was gevraagd de situatie in Indonesië in de gaten te houden.

Ook was een comité opgericht om te helpen een overeenkomst te bereiken.

Eind 1948 laaide het geweld echter opnieuw op met de zogenaamde tweede politionele actie. De internationale gemeenschap was hierover niet te spreken en de VN-Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad merkte bezorgd de hervatting van het geweld in Indonesië op en had ook het rapport van het Comité gezien.

De Veiligheidsraad riep de partijen op om onmiddellijk het geweld te staken en de president van Indonesië (door Nederland) en andere politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten. Het Comité werd dringend opgedragen te rapporteren over de gebeurtenissen sedert 12 december en op de toepassing van bovenstaande toe te zien.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Rond de jaarwisseling werd aan de eis van de Veiligheidsraad om het geweld stop te zetten voldaan. De Nederlanders bleven evenwel de Indonesische leiders vasthouden.

Nederland kwam onder zware internationale druk te staan. In mei 1949 werd alsnog een nieuw akkoord gesloten, de Van Roijen-Roem-verklaring, waarmee de gevangenen werden vrijgelaten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 63 op de Engelstalige Wikisource.