Resolutie 58 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 58
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 september 1948
Nr. vergadering 360
Code S/RES/58
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Regels voor deelname van niet-VN-lidstaten aan de verkiezing van leden van het Hof.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Vlag van Republiek China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van België België · Vlag van Canada 1921-1957 Canada · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Syrië (1932-1958 en 1961-1963) Syrië · Vlag van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek Oekraïense SSR
International Criminal Court logo.svg

Resolutie 58 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd goedgekeurd op de 360ste vergadering van de Veiligheidsraad. Aangezien er geen bezwaren werden gemaakt, werd de goedkeuring als unaniem beschouwd.

Inhoud[bewerken]

  • Zwitserland (geen lid van de VN) was partij geworden van het Hof en had de jurisdictie ervan erkend.
  • De Algemene Vergadering moest op haar volgende bijeenkomst nieuwe leden voor het Hof verkiezen Bijgevolg moest de Veiligheidsraad aanbevelingen doen over alle landen die wel partij zijn van het Hof, maar geen lid van de VN.

De Veiligheidsraad beval de Algemene Vergadering aan als volgt landen in bovenstaand geval aan de verkiezing te laten deelnemen:

  1. Inzake de nominatie van kandidaten stonden deze landen op gelijke voet met VN-lidstaten.
  2. Deze landen namen op dezelfde manier als VN-lidstaten deel aan de verkiezing.
  3. Deze landen mochten niet deelnemen aan de verkiezing als ze achterstonden met hun financiële bijdrage aan het Hof, tenzij de Algemene Vergadering van oordeel was dat de omstandigheden die hiertoe hebben geleid buiten de controle van de betreffende staat vielen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 58 van de Engelstalige Wikisource.