Resolutie 42 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 42
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 5 maart 1948
Nr. vergadering 263
Code S/RES/42
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Oproep om de ongeregeldheden te stoppen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1948
Permanente leden
Niet-permanente leden

Resolutie 42 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste van vele resoluties van de VN-Veiligheidsraad over de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Ze werd met acht stemmen tegen geen goedgekeurd op de 263ste vergadering van de Raad. De leden Argentinië, Syrië, en het Verenigd Koninkrijk onthielden zich.

Achtergrond[bewerken | bron bewerken]

In de Eerste Wereldoorlog was Palestina een mandaatgebied van Groot-Brittannië geworden. Hiervoor en hierna weken veel Joden in voor wie de regio het Heilige Land is. Zij bleven echter sterk in de minderheid. In 1939 werd Palestina zelfbestuur in het vooruitzicht gesteld binnen de tien jaar.

Op 29 november 1947 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 181 aan. Die vroeg de opdeling van het land in een Arabische en een Joodse staat met de stad Jeruzalem als internationaal door de VN bestuurd gebied.

De Arabische wereld wees het plan van de hand en er ontstond een burgeroorlog. De Joden haalden de bovenhand en veroverden het grootste deel van het land.

Inhoud[bewerken | bron bewerken]

De Veiligheidsraad had resolutie 181 van de Algemene Vergadering en het eerste maandelijkse rapport en het eerste speciale rapport over de veiligheid in Palestina van de Palestijnse Commissie van de Verenigde Naties ontvangen. De Raad riep zijn permanente leden op om informatie te verschaffen over de situatie in Palestina en aanbevelingen te doen om de resolutie van de Algemene Vergadering ten uitvoer te brengen. Binnen de tien dagen moesten de permanente leden verslag uitbrengen. De Veiligheidsraad riep voorts alle overheden en volken, in het bijzonder de Palestijnen en hun naasten, op om de ongeregeldheden zo veel mogelijk in te dammen zo niet te vermijden.

Verwante resoluties[bewerken | bron bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 42 op de Engelstalige Wikisource.