Reyðarfjörður

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reyðarfjörður
Plaats in IJsland Vlag van IJsland
Reyðarfjörður (IJsland)
Reyðarfjörður
Situering
Regio Austurland
Coördinaten 65° 2′ NB, 14° 13′ WL
Algemeen
Inwoners
(2013)
1.152
Burgemeester Helga Jónsdóttir
Foto's
Reyðarfjörður (fjord)
Reyðarfjörður (fjord)
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Reyðarfjörður (in vroegere tijden ook wel Búðareyri genoemd) is een stad in het oosten van IJsland aan het eind van de gelijknamige fjord Reyðarfjörður met ongeveer 1.100 inwoners (2013). Het stadje ligt in de gemeente Fjarðabyggð in de regio Austurland op 688 km van Reykjavik. Na een aanvankelijke forse toename van het aantal inwoners (van 700 in 2005 naar 2000 aan het eind van 2006), is door de gevolgen van een economische crisis het aantal weer aanzienlijk afgenomen.

Rond 850 zou hier de Viking Naddoddur van de Faeröer aan land gegaan zijn en hiermee de ontdekker van IJsland zijn.

De kerk van Reyðarfjörður

De breed slingerende fjord is de grootste van de oostelijke fjorden en vormt een natuurlijke haven. De belangrijke industrie is visserij en visverwerking. In en rond Reyðarfjörður bevinden zich de grootste garnalen- en visverwerkingsfabrieken van IJsland, waar onder meer vismeel wordt gemaakt. In het verleden was Reyðarfjörður het commerciële centrum voor boeren uit het nabijgelegen district Fljótsdalshérað.

Begin 2003 is aan de noordelijke kant van de fjord de bouw van een aluminiumsmelter voor het Amerikaanse bedrijf Alcoa gestart, waardoor er veel extra bedrijvigheid was. De elektriciteit benodigd voor de aluminiumsmelter komt van de waterkrachtcentrale Kárahnjúkavirkjun. Grondstoffen en eindproducten worden per schip aan- en afgevoerd.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

In de winter kan er in de omgeving geskied worden. In de herfst wordt er onder andere op rendieren, ganzen en verschillende soorten zwemvogels gejaagd. Er kan op forel en zalm gevist worden. Verder is Reyðarfjörður zeer geschikt als uitvalsbasis voor wandelingen in de schitterende omgeving. Eén zijde van de fjord is rotsachtig terwijl de andere bestaat uit groene heuvels, waardoor de omgeving geschikt is voor elk type wandelaar.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het dorp bezet door de Britten, die er een groot garnizoen vestigden. Dit deel van de geschiedenis kan worden bekeken in het lokale oorlogsmuseum. Een andere attractie is het graf van de oude waarzegster Völva, van wie wordt gezegd dat zij bij haar overlijden voorspelde dat Reyðarfjörður zal worden beschermd zolang haar gebeente op de rustplaats in Hólmaháls blijft.

In de zomer vertrekt uit het nabijgelegen Seyðisfjörður de autoferry Norröna van de Faeröerse rederij Smyril Line, die IJsland met de Faeröer, de Shetlandeilanden, Denemarken en Noorwegen verbindt. In Reyðarfjörður zijn een camping, een pension, een hotel, een jeugdherberg, een zwembad en enkele restaurants gevestigd.

De aluminiumsmelterij

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Winkels[bewerken | brontekst bewerken]

In het centrum van Reyðarfjörður bevindt zich een klein buurtwinkelcentrum met o.a. een supermarkt en een drogisterij. Daarnaast liggen andere restaurants en winkels verspreid door de stad.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]