Rhampholeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhampholeon
Rhampholeon temporalis
Rhampholeon temporalis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht
Rhampholeon
Gray, 1864
Afbeeldingen Rhampholeon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rhampholeon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rhampholeon is een geslacht van hagedissen uit de familie kameleons (Chamaeleonidae). Een aantal soorten uit het geslacht is recentelijk verplaatst naar het geslacht Rieppeleon.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1864.

Alle soorten komen voor in zuidelijk Afrika, aan de oostkust met Somalië als noordelijke grens. Veruit de meeste soorten leven in Malawi, Tanzania en Mozambique. Door de geringe lichaamslengte van enkele centimeters tot ongeveer 15 cm worden ook wat kleinere prooien gepakt; zoals kevertjes en vliegjes.

De geslachten Rhampholeon en Brookesia zijn verwant aan elkaar, alle soorten kennen een uitstekende camouflage. Soorten uit beide geslachten worden dwerg- of bladkameleons genoemd. Vroeger vormden ze met een aantal andere geslachten de onderfamilie Brookesiinae, maar dit is achterhaald.

Ook de levenswijze is gelijkend; de meeste soorten zijn gecamoufleerd als dood blad en leven in de strooisellaag of vlak daarboven. Het verspreidingsgebied is echter anders; Rhampholeon-soorten leven op het continentale deel van Afrika, Brookesia-soorten leven zonder uitzondering op het oostelijke eiland Madagaskar dat geografisch gezien om de hoek ligt.

Taxonomie[bewerken]

Er zijn in totaal negentien soorten, inclusief vier soorten die pas in 2014 voor het eerst wetenschappelijk zijn beschreven.
Geslacht Rhampholeon

Bronvermelding[bewerken]