Robert en Bertrand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 18 apr 2020 om 17:36. (→‎Albums: dp)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Robert en Bertrand
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Nederlands
Genre Avontuur, fantasy
Creatieteam
Bedenker(s) Willy Vandersteen
Schrijver(s) Marck Meul, Willy Vandersteen, Jaap Bakker
Tekenaar(s) Ron Van Riet, Willy Vandersteen
Publicatie
Uitgever Standaard Uitgeverij
Publicatie 1973 -1993
Huidige status gestopt
Eerste publicatie 1973
Laatste publicatie 1993
Portaal  Portaalicoon   Strip

Robert en Bertrand is een Vlaamse stripreeks die zich afspeelt tijdens de 19e eeuw, in de Lage Landen en Frankrijk. De stripreeks is van de hand van striptekenaar Willy Vandersteen en werd in 1985 overgenomen door Ron Van Riet (tekeningen). Vandersteen inspireerde zich op de hoofdpersonages uit een 19de-eeuws toneelstuk geschreven door Benjamin Antier en Fréderick Lémaître en op de gelijknamige romans van Koen Ravestein.

Inhoud

De hoofdpersonages zijn twee landlopers, maar later evolueerden ze naar handige schelmen. Ze worden vaak achterna gezeten worden door een agent/detective ("Nummer 17") die hen voor landloperij poogt in te rekenen. Andere personages zijn onder anderen Joeki en Evelyne. Tijdens hun omzwervingen helpen de sympathieke zwervers steeds iedereen die hen nodig heeft, zelfs incidenteel Nummer 17 als dat voor de veiligheid nodig is.

De reeks, die fantasy en een humoristische noot niet uit de weg ging, bleef realistisch en maatschappijkritisch. Gedurende het einde van de jaren 1980, begin 1990, met tekenaar Ronald van Riet en scenarist Marck Meul, waren Robert en Bertrand terug in het land van herkomst : Frankrijk, met tekeningen in een art-nouveau-decor. Nieuwe figuren deden hun intrede.

Anachronismen

Alhoewel de verhalen van Robert en Bertrand zich vooral afspelen in de 19de eeuw, wordt er geen specifieke periode genoemd. Zo kan het dus dat het duo in het album Geheim document betrokken wordt in de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 en in het latere album De hel van Solferino in de Slag bij Solferino in 1859. In het album De Icarii wordt er verwezen naar de eerste vliegtuigen, waardoor dit verhaal zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw.
Hoewel de historische gebeurtenissen in de verhalen vrij correct worden weergegeven - de hogergenoemde Slag bij Solferino - duiken er toch elementen op die in het gekozen tijdvak niet thuishoren. Zo komen in voornoemde albums auto's voor, terwijl die nog niet bestonden.
Andere anachronismen beogen een humoristisch effect - een cameo van een jonge Eddy Merckx of het verwijzen naar het boek Bartje, dat nog "moet geschreven worden".

Publicatiegeschiedenis

De stripreeks, die in 1972 begonnen was door Willy Vandersteen, werd in 1985 overgenomen door tekenaar Ron Van Riet met teksten van Marck Meul en Jaap Bakker. Het eerste album dat Ron van Riet tekende was nr. 66 De vleermuis. De tekenstijl werd minder karikaturaal en semi-realistisch. Gemiddeld verschenen er vier albums per jaar. De kleine, doch enthousiaste schare fans kon niet tegenhouden dat de reeks in 1993 stopgezet werd. Zilvertand was het laatste album.

De albumomslagen van de Robert en Bertrand-reeks hebben precies dezelfde vormgeving als de rode Suske en Wiske-reeks, maar de kleur is dan paars. Vanaf nr. 93 De gouden poort is de vormgeving van de albumomslag veranderd, en de kleur is dan bordeauxrood.

Albums