Rode Weeshuisstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rode Weeshuisstraat
Het Rode Weeshuis
Geografische informatie
Locatie       Groningen (stad)
Wijk Binnenstad
Algemene informatie
Bestrating klinkers en asfalt

De Rode Weeshuisstraat is een straat in de stad Groningen. De straat loopt van de Oude Ebbingestraat tot de Oude Boteringestraat. Tot 1903 werd de straat Hardewikerstraat genoemd.

De straat wordt voor het eerst genoemd in 1365, toen als Hardewickerstraat of Geestelijke Maagdenstraat. Later (1386) ook als Begijnenweg of (1443) Susterenstraat. De huidige naam is ontleend aan de vestiging ter plaatse van het Rode- of Burgerweeshuis (1599): de wezen - uitsluitend die van de burgers van de stad - droegen rode kleding.

Het weeshuis werd na de Reductie ondergebracht in het voormalige St. Agnesklooster van de Zusters Franciscanessen. Tot 1401 nog het convent van de Geestelijke Maagden of het Olde Convent. In genoemd jaar gingen de begijnen over naar de (strengere) orde van St. Franciscus. De kloosterkerk, waarin het graf van Wessel Gansfort, is in 1866 afgebroken. Het poortje dateert uit 1627. In het complex bevinden zich nu seniorenwoningen. Men bereikt het binnenplein door het vroegere refter. De Rode Weeshuisstraat is in 1945 aan de zuidzijde geheel en aan de noordzijde gedeeltelijk verwoest.

Zie de categorie Rode Weeshuisstraat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.