Ronald McDonald Kinderfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ronald McDonald Huis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ronald McDonald Sophia Huis in Rotterdam

Het Ronald McDonald Kinderfonds (afgekort: het Kinderfonds) is een Nederlandse stichting dat als doel heeft om families dicht bij elkaar te brengen. Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt dat ouders, broertjes en zusjes van kinderen in het ziekenhuis dicht bij elkaar zijn. In de 12 Ronald McDonald Huizen verblijven gezinnen op loopafstand van kinderziekenhuizen. In 12 Ronald McDonald Huiskamers vinden gezinnen even rust tussen alle doktersafspraken en ziekenhuisbezoeken door. In de aangepaste appartementen van de 3 vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds kunnen gezinnen met een ziek of zorgintensief kind op adem komen. Het Ronald McDonald Kinderfonds is de Nederlandse afdeling van de overkoepelende, internationale organisatie Ronald McDonald House Charities.

Erkend Goed Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ronald McDonald Kinderfonds is een Erkend Goed Doel door toezichthouder CBF. Met de Erkenning laat het Kinderfonds zien dat het voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Een Erkend Goed Doel draagt bij aan een betere wereld, gaat zorgvuldig om met elke euro, legt verantwoording af en laat zich onafhankelijk controleren.

Het Ronald McDonald Kinderfonds en alle Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen zijn bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI). Dat betekent dat een gift aftrekbaar is van inkomsten- of vennootschapsbelasting. Het Kinderfonds hoeft bovendien geen schenk- of erfbelasting te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen. Een donatie komt dus 100% bij het Kinderfonds terecht.

Ronald McDonald Huizen en Huiskamers[bewerken | brontekst bewerken]

Ronald McDonald Huizen staan bij academische kinderziekenhuizen, kinderziekenhuizen met een bovenregionale functie en revalidatiecentra. Op dit moment zijn er twaalf Ronald McDonald Huizen (2021). De Huizen staan op loopafstand van de ziekenhuizen. Soms zijn ze zelfs aan het ziekenhuis verbonden. In de Huizen logeren ouders, broertjes en zusjes van opgenomen kinderen.

Waarom zijn de Ronald McDonald Huizen er?

De Ronald McDonald Huizen zijn er zodat ouders snel bij hun kind kunnen zijn. Overnachten op de ziekenhuisafdeling waar het kind ligt, is niet altijd mogelijk. Als het wel kan, is er vaak plek voor één ouder. Als een kind is opgenomen in een academisch ziekenhuis of bovenregionale functie, betekent het vaak dat gezinnen daar niet dichtbij wonen. Continu heen en weer reizen naar het ziekenhuis is vermoeiend en stressvol. Als er zich een acuut probleem voordoet bij het zieke kindje, moeten en willen ouders zo snel mogelijk bij hun kind zijn. Alle Ronald McDonald Huizen staan binnen een straal van 500 meter bij het ziekenhuis. Zo zijn ouders binnen enkele minuten bij het ziekenhuisbed van hun kind.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan: dicht bij zijn helpt echt

Dicht bij elkaar zijn als gezin tijdens ziekte of zorg helpt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Het onderzoek is uitgevoerd door ARGO, een onderzoeksinstituut verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen. 6% van 1.883 ouders geeft aan dat ze de zorg voor hun zieke kind beter volhouden, dankzij een plek in een van de 12 Ronald McDonald Huizen. 95% stelt dat het Ronald McDonald Huis het gezin bij elkaar houdt tijdens een moeilijke periode in hun leven.

Zieke kinderen zijn minder bang en verdrietig met hun ouders, broertjes en zusjes dicht bij hun ziekenhuisbed. 28 ondervraagde kinderen geven aan dat ze zich rustiger voelen, en meer lachen, met hun ouders dichtbij.

Ook zorgprofessionals zijn er duidelijk over: het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouders en kinderen. Ruim 95% van de 327 ondervraagde kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals geeft aan dat Ronald McDonald Huizen bijdragen aan medisch en psychisch herstel van het kind. “Het is beter voor de binding, zorgt voor minder stress en bij acute momenten zijn ouders er direct,” zegt een zorgprofessional.

Kosten overnachten in het Huis

De eigen bijdrage van ouders die verblijven in het Ronald McDonald Huis is € 15 per nacht. De werkelijke kosten van een overnachting zijn € 75, maar met de bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsors en actievoerders van het Kinderfonds wordt al € 60 van die kosten gerealiseerd. Dankzij deze steun kunnen ouders er voor € 15 per nacht verblijven.

Ronald McDonald Huiskamers[bewerken | brontekst bewerken]

Ook binnen de muren van het ziekenhuis, kunnen gezinnen een plek vinden om zich terug te trekken, een kop koffie te drinken of even te werken: in de Ronald McDonald Huiskamers. De Ronald McDonald Huiskamers werden 38.046 keer bezocht in 2020. Bezoekers trokken zich even terug uit de ziekenhuissfeer en vonden ontspanning in een van de Ronald McDonald Huiskamers.

Uit het ARGO impactonderzoek naar de Huiskamers blijkt dat 94% van de 811 ouders, die een Ronald McDonald Huiskamer, midden in het ziekenhuis, hebben bezocht, positiever terugkijken op hun ervaringen in het ziekenhuis. In de Huiskamer, op of vlak bij de kinderafdeling, zijn ouders even weg van de witte ziekenhuismuren en vinden ze rust. “Dankzij de Huiskamer hielden we vol. Een fijne plek vol rust in een heel moeilijke periode.”

Vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft ook drie vakantiehuizen: de Kindervallei in Valkenburg aan de Geul (Limburg), de Hoeve in Beetsterzwaag (Friesland) en het Boshuus in Arnhem (Gelderland). De vakantiehuizen zijn volledig aangepast en zijn voorzien van allerlei handige hulpmiddelen en faciliteiten. Gezinnen met een zorgintensief kind of jongeren met een beperking (t/m 25 jaar) kunnen er zorgeloos vakantie vieren.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijwilligers

De Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen draaien volledig op vrijwillige krachten. Ruim 1.900 vrijwilligers zetten zich in Nederland in voor de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Zij checken gasten in, geven rondleidingen, maken hen wegwijs, zorgen voor schone ruimtes, groene tuinen en een huiselijk gevoel. Ze bieden een luisterend oor, een schouder om op te steunen of geven juist de rust en ruimte die ouders nodig hebben.

Management Huizen en vakantiehuizen

Elk Ronald McDonald Huis en elk vakantiehuis van het Ronald McDonald Kinderfonds is een stichting met een eigen management van 2 tot 3,5 fte.

Ronald McDonald Kinderfonds

Het Ronald McDonald Kinderfonds is de overkoepelende stichting van de twaalf Ronald McDonald Huizen, twaalf Huiskamers en drie vakantiehuizen in Nederland. Het Kinderfonds ondersteunt en adviseert het management van de Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen. Op het kantoor in Amersfoort zetten 24 medewerkers en verschillende vrijwilligers zich in. De werkzaamheden bestaan vooral uit beleid, fondsenwerving, communicatie, financiën, ICT en administratie. De directie van het Kinderfonds bestaat uit Renate Westerlaken-Loos (directeur/bestuurder) en Miranda Noorlander (adjunct-directeur).

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht controleert het beleid en de bestedingen van het Ronald McDonald Kinderfonds. De Raad van Toezicht is onafhankelijk en onbezoldigd: de leden ontvangen geen salariëring.

Missie, visie, kernwaarden

De slogan van het Ronald McDonald Kinderfonds, de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen is: keeping families close.

Missie: de activiteiten van het Ronald McDonald Kinderfonds maken family centered care mogelijk. De invulling van family centered care* kan namelijk niet zonder de aandacht, liefde en nabijheid van de familie bij het zieke en zorgintensieve kind. Nabijheid heeft een aantoonbaar positief effect op het fysieke en mentale welzijn van zowel het kind als de familie. Het Ronald McDonald Kinderfonds maakt de nabijheid van families bij zieke en zorgintensieve kinderen als geen ander mogelijk.

* Het actief participeren van families in de directe behandeling en verzorging van zieke en zorgintensieve kinderen

Visie: het Ronald McDonald Kinderfonds speelt een essentiële rol bij het bevorderen van het fysieke en mentale welzijn van zieke en zorgintensieve kinderen en hun families. Door hen dichtbij elkaar te laten zijn. Keeping families close.

Kernwaarden: de kernwaarden van het Ronald McDonald Kinderfonds zijn: gastvrij, verbindend, kwaliteit gedreven en betrouwbaar.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldwijd

In 1974 strijdt het Amerikaanse meisje Kim Hill tegen acute leukemie in het St. Christophers Hospital for Children. Haar ouders, Fran en Fred Hill, sliepen regelmatig op de stoelen in de ziekenhuisgang en aten uit de snackautomaten. Om hen heen zagen ze veel ouders die hetzelfde deden. Het hoofd van de ziekenhuisafdeling, kinderoncoloog dr. Audrey Evans, droomde al langer van een comfortabel tijdelijk thuis voor de families van kinderen in het ziekenhuis. Fred Hill en dr. Audrey Evans sloegen de handen ineen. Een Huis werd gevonden en dankzij de inzet van het football-team waar Fred Hill in speelde, Philadelphia Eagles, was er ook al snel een sponsor: de lokale McDonald’s. Sindsdien openden er steeds meer Huizen, ook in andere landen. Tegenwoordig bestaan er 375 Ronald McDonald Huizen en 265 Ronald McDonald Huiskamers (Family Rooms) in 62 verschillende landen.

Nederland

Kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte maakte begin jaren ’80 voor het eerst kennis met de Ronald McDonald Huizen in Amerika. Direct is hij ervan overtuigd dat ook Nederland deze Huizen nodig heeft. Hij krijgt steun van McDonald’s Nederland. In 1985 is het zover: prinses Margriet opent in Amsterdam het allereerste Ronald McDonald Huis van Nederland én Europa, bij het Emma Kinderziekenhuis (AMC). Nu zijn er twaalf Ronald McDonald Huizen, twaalf Huiskamers en drie vakantiehuizen.

McDonald’s[bewerken | brontekst bewerken]

McDonald’s Nederland is de partner (hoofdsponsor) van het Ronald McDonald Kinderfonds. Vanaf het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland, in 1985, werken McDonald’s en het Ronald McDonald Kinderfonds samen om families dicht bij elkaar te brengen. Dit partnership is een van de langstlopende relaties tussen een bedrijf en een goed doel.

De bijdrage & betrokkenheid van McDonald’s

McDonald’s Nederland zorgt voor een jaarlijkse bijdrage aan het Kinderfonds. Lokale franchisenemers doneren gezamenlijk een percentage van hun omzet. In de restaurants en bij de McDrive staan collectehuisjes. Sinds 2021 zit er een donatiebutton op de schermen waar klanten hun bestelling plaatsen. Van elk verkocht Happy Meal gaat een donatie naar het Ronald McDonald Kinderfonds. McDonald's is de hoofdsponsor van HomeRide, HomeRun en HomeWalk, de sportevents van het Kinderfonds. In elk bestuur van de Ronald McDonald Huizen en in de Raad van Toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds zit een franchisenemer van McDonald’s. Ook zetten medewerkers zich vaak vrijwillig in: bijvoorbeeld bij het serveren van een Moederdagontbijt in de Huizen, of als deelnemer aan HomeRide, HomeRun of HomeWalk.

Wereldwijde partner

Ook wereldwijd is McDonald’s founding partner van de Ronald McDonald Huizen. In 1974 (eerste Huis in Philadelphia) heeft McDonald’s zich verbonden aan Ronald McDonald House Charities.

De Ronald McDonald Huizen zijn vernoemd naar Ronald McDonald, de clown-mascotte van McDonald’s? Toen het eerste Huis in 1974 in Amerika werd opgericht, werd McDonald’s als sponsor gevraagd. Zij wilden in ruil voor deze samenwerking graag dat het Huis de naam van hun mascotte ging dragen.

Ambassadeurs[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft drie ambassadeurs: Yvon Jaspers, Jan Versteegh en Robert ten Brink. Alle ambassadeurs komen op hun eigen manier in actie voor het Kinderfonds. Regelmatig zijn ze te zien bij openingen, events en acties van het Kinderfonds. Op kinderfonds.nl vertellen de ambassadeurs waarom zij zich inzetten.

Acties[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft drie fondsenwervende sportevents, die jaarlijks terugkeren en waar iedereen aan mee kan doen om geld in te zamelen voor de Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen: de events HomeRide, HomeRun en HomeWalk. In estafettevorm en teamverband leggen teams 500 kilometer al fietsend af (HomeRide), 240 kilometer hardlopend (HomeRun) of 120 kilometer wandelend (HomeWalk). Dat binnen 24 uur, omdat de zorg voor een ziek of zorgintensief kind ook 24 uur per dag doorgaat.

In 2021 vonden de events plaats als een @Home-editie vanwege de coronapandemie. Het event was te volgen via HomeRadio, waar onder andere Humberto Tan, Wilfred Genee en Edwin Evers aanschoven als radio-dj. Ambassadeur Jan Versteegh gaf het startschot en legde net als cabaretier Leo Alkemade en diens zoon een deel van HomeRide af. De teams haalden ruim € 1.560.000 op.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Roanld McDonald Huizen

Vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds

  • Boshuus - Arnhem, Gelderland
  • Kindervallei, Valkenburg aan de Geul, Limburg
  • Hoeve, Beetsterzwaag, Friesland

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]