Root beer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een glas root beer.

Root beer is een koolzuurhoudende frisdrank die vooral in Noord-Amerika bekend is. De drank bestaat in diverse varianten en bevat onder andere extracten van vanille, zoethout, sassafras en nootmuskaat. Verder bevat de drank nog zoetstoffen, afhankelijk van het product, zoals sacharose, melasse, siroop op basis van maïs, of aspartaam. Sommige varianten van root beer, vooral degene uit Quebec, bevatten een lichte dosis alcohol van maximaal 2,5%.

Letterlijk vertaald betekent "root beer" wortelbier. Dat is ook logisch gezien de drank wortelextracten bevat zoals zoethout. Verder heeft de drank een donkere kleur en ontstaat er bij het ingieten een schuimlaag. Zo lijkt root beer op een schuimend donker bier, maar heeft het een totaal andere smaak.

Wat uiterlijke kenmerken betreft lijkt root beer op het Belgische tafelbier. Desondanks voldoet root beer niet aan die normen. Zo bevat tafelbier andere ingrediënten en moet er alcohol aanwezig zijn[1], daar waar root beer meestal net alcoholvrij is.

Gebruik van root beer in Amerikaanse media[bewerken]

In veel Amerikaanse computerspellen gebruikt men soms bewust de term "root beer". Redenen om "beer" te vermijden, zijn bijvoorbeeld:

  • Verwijzingen naar of gebruik van alcoholische dranken dient men te vermelden in de Software Rating, zoals de Amerikaanse ESRB-rating[2] of de Europese PEGI[3], die op de verpakking staat.
  • Sommige producenten verbieden het gebruik van alcohol in hun computergames. Nintendo is hier een voorbeeld van.[4]

Computerspellen waar men bewust root beer drinkt of schenkt in cafés

Ook in tv-series en films voor een jeugdig publiek, zoals The Lost Boys, gebruikt men regelmatig de term root beer.