Roze koek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roze koek
Roze koek
Alternatieve naam Glacékoek/Fondantkoek
Land Nederland
Hoofdingrediënt(en) Tarwebloem en suiker
Type Gebakje
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Variant met jamvulling

De roze koek is een in Nederland veel gegeten koek bestaande uit een plat cakeje met een roze laagje fondant. Ze worden ook wel verkocht onder de naam glacékoeken of fondantcakes.

De roze koek komt onder andere voor in het kinderprogramma Roos en haar Mannen van Villa Achterwerk. Het personage Roos van der Zande is verslaafd aan roze koeken. Ze heeft er een hele voorraadkast vol van.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Deze koeken zijn er in diverse varianten. De meest voorkomende roze koek is een ronde plak cake waarin amandelspijs verwerkt is, overgoten met roze fondant. Er zijn ook varianten met jamvulling. De laag fondant of glazuur is niet altijd roze. Zo bestaat er ook een chocokleurige glacékoek en ligt rond belangrijke voetbalkampioenschappen en Koningsdag de oranje glacékoek in de schappen en rond Pasen de gele koek. In een enkele supermarkt werden blauwe glacékoeken verkocht. In de snackbar werden de koeken, horizontaal doorgesneden, met slagroom ertussen en erop verkocht.

Roze kleurstof[bewerken | brontekst bewerken]

Afhankelijk van de fabrikant kan in de roze fondant cochenille (E120) worden gebruikt, een rode kleurstof die wordt gemaakt van de cochenilleluis, een luizensoort uit Bolivia die op Tuna-cactussen leeft.[1] Er zijn ook fabrikanten die voor deze kleur een concentraat van vruchten of van rodebietensap gebruiken of gebruikten[2] al dan niet in combinatie met E122, een synthetische azokleurstof.[3]

Moesselientjes[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad Amsterdam worden de koeken "moesselientjes" genoemd.[4] Ze danken deze naam volgens overlevering aan de Italiaanse dictator Mussolini, omdat deze koeken voor de oorlog werden verkocht in Italiaanse ijssalons.