Rucola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rucola
Rucola
Rucola
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Eruca
soort
Eruca sativa
Mill. (1768)
Rucola
Rucola
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rucola of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. Rond 1980 is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen. In 1981 is rucola door de firma Tubbergen in Nederland geïntroduceerd.[bron?] Ook grote zandkool wordt wel als rucola verhandeld. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de middeleeuwen geteeld.

Beschrijving[bewerken]

De plant wordt 10 centimeter tot 1 meter hoog. De gekweekte vorm heeft gaafrandige bladeren, terwijl ze bij de wilde vorm ingesneden zijn.

Rucola bloeit met witte, purper geaderde bloemen.

De vrucht is een hauw.

Hauwen

Teelt[bewerken]

Rucola kan vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid worden. In de winter kan in een kas of onder platglas gezaaid worden. De rijafstand bedraagt 10 tot 15 cm en de zaadhoeveelheid 3 tot 4 gram per m2. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 weken. Rucola schiet snel door.

Gebruik[bewerken]

De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthio-pentylisothiocyanaat een belangrijke rol. Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken [bron?].

Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden.[1] De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kg lichaamsgewicht.[2]De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een massa van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt.

De voedingswaarde van 100 gram verse rucola is:

Voedingswaarde per 100 gram
Energetische waarde 100 kJ of 24 kcal
Koolhydraten 3,7 gram
Eiwit 2,6 gram
Vet 0,7 gram
Vitamine C mg
Caroteen mg
Vitamine B1 mg
Vitamine B2 mg
Calcium mg
IJzer mg

Trivia[bewerken]

Of een plant de zwaartekracht wel of niet nodig heeft voor zijn ontwikkeling is in april 2004 door astronaut André Kuipers op zijn vlucht in de ruimte aan rucolazaadjes onderzocht. Op 26 april 2004 is bekend geworden dat de kiemplantjes alle kanten opgroeiden, dus de zwaartekracht nodig hebben voor het bepalen van de groeirichting.

In andere talen[bewerken]

  • Duits: Rauke, Raukelkohl, Senfkohl, Arugula
  • Engels: Arugula, Rocket, Garden rocket, Rocket salad, Rugola, Rucola, Roquette
  • Frans: roquette , rouquette (Roussillon), riquette (Nice).
  • Italiaans: rucola (betekenis: raket)

Zie ook[bewerken]