Sangatte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sangatte
Zandgate
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Blason Sangatte.svg
Sangatte (Frankrijk)
Sangatte
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Calais
Kanton Calais-1
Coördinaten 50° 57′ NB, 1° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,3 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 4.697
(328,5 inw./km²)
Hoogte 0 - 151 m
Overig
Postcode 62231
INSEE-code 62774
Foto's
Zich op Sangatte vanaf Blanc-Nez
Zich op Sangatte vanaf Blanc-Nez
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Sangatte (Nederlands: Zandgate) is een plaats in het Franse Noorderdepartement bij Calais, aan de Opaalkust. De naam van het dorp is ontleend aan het Nederlandse woord zandgat. In de veertiende eeuw werd nog Zantgate geschreven.

Église Saint-Martin

In het oosten van de gemeente, tegen Calais, ligt het gehucht Blériot-Plage; de vroegere naam was Baraques, de huidige is gegeven ter ere van Louis Blériot.

Sangatte kwam in de internationale belangstelling naar aanleiding van de bouw van de kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland. Sangatte is tevens het eindstation van het HVDC-netwerk, dat het knooppunt vormt tussen het Engelse en Europese hoogspanningsnetwerk. Voorts kwam Sangatte ook zeer in de belangstelling voor het nabijgelegen en omstreden vluchtelingenkamp dat in de volksmond vooral bekend was onder de naam "Sans-gate" (Engels voor "zonder hek"), van waaruit asielzoekers onophoudelijk probeerden Engeland te bereiken. In november 2002 werd dit vluchtelingenkamp door Frankrijk, op instigatie van Groot-Brittannië, gesloten. Hierbij speelden redenen als criminaliteit een grote rol. Thans verblijven veel vluchtelingen in zelfgemaakte tenten in de duinen - een kamp dat bekend werd onder de naam La Jungle.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan theorieën dat vanuit Sangatte Romeinse troepen zijn overgestoken om Engeland te bezetten.[bron?]

Sangatte werd voor het eerst vermeld in 1118, als Sangata. Het was een heerlijkheid waarvan ene Boudewijn van Guînes, zoon van Boudewijn III van Guînes, begin 13e eeuw de heer was. In 1360 werd Sangatte aan de Engelsen overgedragen en 1558 heroverd door de Fransen.

Een zware overstroming vond plaats in 1614. De dijk brak door en het water kwam tot nabij Guînes. Ook in 1720 vond een dijkdoorbraak plaats waarbij de zee tot aan Fort-Nieulay oprukte. In 1767 was opnieuw sprake van een dijkdoorbraak.

Ook Napoleon heeft van hieruit geprobeerd Engeland te veroveren. Hij had er zijn troepen verzameld in een legerkamp waar thans nog een gedenknaald staat.[bron?]

In 1909 was het Louis Blériot die als eerste per vliegtuig het Nauw van Calais overstak. Dit geschiedde bij Les Baraques, het huidige Blériot-Plage.

De Tweede Wereldoorlog was het toneel van de bouw van Batterie Lindemann door de nazi's, vanaf 1941. Deze werd gebouwd door Belgische krijgsgevangenen en joodse gevangenen, werkend voor de Organisation Todt. Er waren drie grote kanonnen, welke in 1944 door de Canadezen buiten gevecht werden gesteld.

Sangatte was het toneel van schipbreuken, en in 1994 kwam de Kanaaltunnel gereed. Op het grondgebied van de gemeente bevond zich de fabriek voor tunnelelementen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Sangatte ligt aan de kust van het Nauw van Calais, slechts ruim 30 km verwijderd van Groot-Brittannië. De plaats ligt in het uiterste westen van de Vlaamse Laagvlakte, die hier overgaat in een landschap van krijtrotsen. De kust met duinen en zandstrand gaat over in een klifkust, en daar is ook Cap Blanc-Nez te vinden, bestaande uit wit krijt. De hoogte varieert dan ook tussen 0 en 151 meter. Van Cap Blanc-Nez zuidwestwaarts gaat men richting Cap Gris-Nez en het ensemble van beide kapen vormt de Grand Site des Deux Caps, een belangrijk onderdeel van het Parc naturel régional des caps et marais d'Opale. Van geologisch belang is ook de Falaise fossile de Sangatte.

Het Dune de Fort-Mahon is een beschermd natuurgebied dat ook veel overblijfselen van de Atlantikwall omvat.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwoneraantal van Sangatte vanaf 1962.

Grafiek inwonertal gemeente
Bron: Frans bureau voor statistiek. Cijfers inwoneraantal volgens de definitie population sans doubles comptes (zie de gehanteerde definities)

Partnerstad[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Escalles, Peuplingues, Coquelles, Blériot-Plage

Noot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vluchtelingenkamp Sangatte sluit de deuren, trouw.nl, 6 november 2002. Vgl. Frankrijk sluit groot vluchtelingenkamp nabij Calais, rnews.be, 17 september 2009 (beide geraadpleegd op 21 juli 2010).
Zie de categorie Sangatte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.