Sint-Clemenskerk (Nes)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Clemenskerk
Kardinaal de Jongweg 33 (2017)
Kardinaal de Jongweg 33 (2017)
Plaats Nes (Ameland)
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 53° 27′ NB, 5° 47′ OL
Gebouwd in 1878, wederopbouw na brand 2016-2017
Gewijd aan Sint Clemens
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  7604
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Orgel Fonteyn & Gaal
Titelkerk
Bisdom Groningen-Leeuwarden
Detailkaart
Sint-Clemenskerk (Nes) (Nes (Ameland))
Sint-Clemenskerk (Nes)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Clemenskerk is een kerkgebouw van de Rooms-Katholieke Kerk in Nes op Ameland in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De neogotische rooms-katholieke kerk uit 1878 werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers.[1] Noorse invloeden waren in het ontwerp van de kerk in Nes aanwezig, al was het ontwerp ook grotendeels gebaseerd op Cuypers' Sint-Willibrorduskerk in Ruurlo uit 1868. De eenbeukige kerk met dakruiter had een hoog dak met een overhangende dakrand. De kerk bestond voor een groot deel uit houten constructies die in Cuypers' atelier in Amsterdam werden gemaakt en pas in Nes werden geassembleerd. Het hoogaltaar was uit 1885 en de gebrandschilderde ramen uit 1897. De kerk werd rond 1958 verder uitgebreid met twee lage transepten onder architectuur van Herman van Wissen.

De kerk staat aan de Kardinaal De Jongweg, vernoemd naar de in Nes geboren Johannes de Jong (1885-1955). Ter nagedachtenis waren er ook standbeeld, een plaquette en een gebrandschilderd raam. Ook hing er in de kerk een kopie van een schilderij van Hendrick ter Brugghen.[2]

Brand, wederopbouw en inwijding[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in de vroege ochtend van 5 februari 2013 geheel door brand verwoest. De pastorie en een bijgebouw bleven wel behouden.[3] In oktober 2015 ging de herbouw van de kerk van start.[4]

Op 18 december 2016 is het kerkgebouw weer in gebruik genomen.[5] Er is opdracht verleend om alle gebrandschilderde ramen te vervangen door nieuwe exemplaren. Aan de glaskunstenaars is gevraagd op basis van de oude thema’s nieuwe ramen te ontwerpen. Inmiddels zijn de ramen achter het hoogaltaar en de ramen in de buitengevel die gericht is naar de Kardinaal de Jongweg vernieuwd. De nieuwe ramen in de gevel aan de kant van de school worden in de loop van het najaar van 2017 aangebracht.

Op 25 november 2017 werd het kerkgebouw ingewijd door bisschop Ron van den Hout.[6]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Henk Nota, H. Clemenskerk te Nes op Ameland. Stichting Archief- en Dokumentatiecentrum r.k. Fryslân, 2018

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]