Sint-Franciscus Xaveriuskerk (Enkhuizen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Franciscus Xaveriuskerk
Westerstraat 107, Enkhuizen.JPG
Plaats Enkhuizen
Gebouwd in 1905

1929 (vergroting)

Gewijd aan Franciscus Xaverius
Monumentale status rijksmonument (doopvont)
Monumentnummer  15145
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Toren Gebouwd 1929/1930
Interieur
Doopvont Barok doopvont 18e eeuw
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Franciscus Xaveriuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Westerstraat 107 in Enkhuizen.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk is gebouwd op de plaats van een vroegere schuilkerk, die werd bediend door de paters Jezuïeten. Zij wijdden de kerk aan de heilige Franciscus Xaverius, een van de stichters van de orde. De nieuwe kerk werd in 1905 gebouwd. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp een driebeukige kerk in neogotische stijl. In de jaren 1929/1930 werd de kerk vergroot en werd de toren bijgebouwd door zijn zoon Nicolaas Molenaar jr.. In 1989 was er sprake van dat de toren gesloopt zou worden. De voorgenomen sloop kon voorkomen worden. In 1991 werd de toren gerestaureerd. Ter herinnering aan de restauratie van 1991 is een gevelplastiek aangebracht.

Binnen wordt de kerk overdekt door beschilderde kruisribgewelven. Op deze gewelven zijn schilderingen aangebracht met voorstellingen van de werken van barmhartigheidDe kerk bezit een neogotisch Maria-altaar met een voorstelling van het offer van Abraham. Een afbeelding van de kruisiging Christus tussen twee moordenaars op Golgotha hangt boven de ingang van de kerk.

In de kerk staat een 18e-eeuws eikenhouten doopvont in barokke stijl. Het doopvont heeft de vorm van een wereldbol, met daarnaast de figuren van Adam en Eva die uit het paradijs worden verdreven. Boven hen aan de ene kant een engel met een vlammend zwaard en aan de andere kant een vredesengel. Boven de wereldbol bevindt zich een schildering van de gekruisigde Christus. Het doopvont is een rijksmonument.

Gebreken en verhuizing[bewerken]

In 2013 werd ontdekt dat het kerkgebouw lijdt aan gebreken, en noodgewongen de deuren moet sluiten. Dus moest de parochie op zoek naar een nieuw gebouw. Er werd een principe overeenkomst gesloten met de stichting Westerkerk voor een kerkelijk centrum in de Westerkerk, maar dat vond geen doorgang. In 2015 werd het voormalig gebouw van de Openbare Bibliotheek gekocht en wordt thans ingericht als kerk.