Sint-Jacobs-Kapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jacobs-Kapelle
Deelgemeente in België Vlag van België
Sint-Jacobs-Kapelle (België (hoofdbetekenis))
Sint-Jacobs-Kapelle
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Diksmuide Diksmuide
Fusie 1971 (Driekapellen)
1977 (Diksmuide)
Coördinaten 51° 1′ NB, 02° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,25 km²
Inwoners (01/01/2007) 96
(30 inw./km²)
Overig
Postcode 8600
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Jacobs-Kapelle is een landelijk polderdorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Diksmuide. Het is een klein dorpje met een oppervlakte van 3,25 km² en slechts ongeveer 100 inwoners. Het heeft een kleine dorpskern rond de kerk en landbouwbedrijven verspreid over gans het dorp.

Geschiedenis[bewerken]

Sint-Jacobs-Kapelle ligt in de Middellandpolders ten noordoosten van de Oude Zeedijk. Deze zijn ontstaan vanaf de eerste helft van de 12e eeuw, nadat de monding van de IJzer was bedijkt. Het dorp werd erkend als parochie in 1247. Het was een afsplitsing van de parochie van Esen en ressorteerde onder het Bisdom Terwaan. In 1282 of 1296 werd deze parochie voor het eerst bij naam genoemd als: en le paroche de Saint-Jackeme capielle. In de 14e eeuw zou het dorp, als toeleverancier, profiteren van de lakennijverheid te Diksmuide, waar ten gevolge van de Honderdjarige Oorlog een einde aan kwam. In 1565-1566 had de kerk te lijden van de beeldenstorm.

Het dorp lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de frontlinie en had het hard te verduren door de beschietingen. Het was een netwerk van loopgraven. Toenmalige boerderijen werden omgebouwd tot ondergrondse versterkingen. Op 4 december 1914 werd de kerk vernield door Duitse beschietingen. Ook het dorp werd geheel verwoest. Aanvankelijk wilde men na de oorlog het dorp niet herbouwen, maar het tot een gedenkplaats van de oorlog maken, maar aangezien de bewoners snel terugkeerden werd het dorp alsnog herbouwd.

In 1971 werd Driekapellen gevormd uit Sint-Jacobskapelle, Nieuwkapelle en Oudekapelle en in 1977 werd Driekapellen zelf bij Diksmuide ingelijfd.

Sint-Jacobuskerk
zicht Sint-Jacobskapelle

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Sint-Jacobs-Kapelle is gelegen in de West-Vlaamse Middellandpolders op een hoogte van ongeveer 2,5 meter. Ten oosten van de dorpskom stroomt de IJzer.

Demografische evolutie[bewerken]

Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen op 31 december

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Oudekapelle, Diksmuide, Kaaskerke