Sinterklaasjournaal (2017)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sinterklaasjournaal (2017)
Televisieprogramma Sinterklaasjournaal
Omroep NTR
Zender(s) NPO 3
Start 13 november 2017
Einde 4 december 2017
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Sinterklaasjournaal in 2017 was het zeventiende seizoen van het Sinterklaasjournaal en werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok. De intocht vond plaats in Dokkum.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Als Dieuwertje contact tracht te maken met de stoomboot, gaat dat heel moeilijk. Er is storm op zee en het schip is in geen velden of wegen te bekennen. Wel spoelen in Dokkum, waar Sinterklaas zou aankomen, zijn Grote Boek en enkele cadeaus aan. Als de storm eenmaal gaat liggen, blijkt dat er een Zielepiet is meegekomen die heimwee heeft en terug wil naar Spanje.

Eenmaal in Nederland worden de cadeaus teruggebracht, maar dan blijkt het papier zo nat en vies te zijn geworden van de storm, dat het niet meer bruikbaar is. Daarom worden kinderen opgeroepen zelf pakpapier te tekenen. De Pieten weten echter niet voor welk kind welk cadeau is, omdat door de storm op zee ook de letters in het Grote Boek zijn doorgelopen. Daarom wordt de Luisterpiet het land in gestuurd om bij de kinderen te luisteren wat ze willen hebben. Hulpsinterklazen die zijn meegekomen, schrijven deze lijstjes op in hun boeken. Maar op een gegeven moment raken ze die kwijt. Het blijkt echter dat Sinterklaas de boeken had meegenomen om ze over te schrijven in zijn Grote Boek, dat nu dus weer tekst had.

Maar de Zielepiet heeft nog altijd heimwee en loopt op een gegeven moment weg. Sinterklaas vermoedt dat ze op de stoomboot is om terug naar Spanje te varen en wil haar terughalen. Echter, Zielepiet sluit de goedheiligman op in de machinekamer en zo zet ze eigenhandig de terugreis in. Als Dieuwertje weer contact met de stoomboot maakt, vraagt Sinterklaas haar om met alle hulpsinterklazen en Pieten op de kade te gaan staan zingen. Inmiddels is ook de moeder van de Zielepiet in Nederland aangekomen en als zij vooraan wordt gezet op de kade, hoort de Zielepiet haar zingen. Hierop draait ze direct de stoomboot waarop moeder en dochter zouden herenigen. Sinterklaas komt ook weer vrij en geeft Dieuwertje haar cadeau: een warme sjaal. Bovendien krijgt ze een hand van alle hulpsinterklazen in Nederland.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rol Naam
Presentatrice Dieuwertje Blok
Verslaggever Jeroen Kramer
Voice-over Kees Driehuis
Sinterklaas Stefan de Walle
Hoofdpiet Harry Piekema
Wellespiet Dick van den Toorn
Boekpiet Marc Nochem
Reservepiet Pim Muda
Malle pietje Owen Schumacher
Luisterpiet Joep Onderdelinden
Vlogpiet Leon van der Zanden
Zielepiet Abbey Hoes
Moederpiet Elle van Rijn
Hulpsinterklaas John Jones
Jeroen Spitzenberger
Frederik Brom
Gersom Kremer
Huispiet Maarten Wansink

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Syb van der Ploeg (brugwachter Wigbolt van der Wal), Joop Wittermans en Mads Wittermans (Diepfriezen bij de Dokkumer dakkapel), Bert van Leeuwen (als zichzelf), Anita Witzier (als zichzelf), Lutz Jacobi (zit op bankje in Dokkum), Peter Tuinman (Bauke Berenburg, “met twee e’s, dus niet drie”), Annick Boer (Hetty van Wijngaarden, actiecomité eerlijk zullen we alles delen), Dorien Haan (Magda, actiecomité eerlijk zullen we alles delen), John Jones (aan het roer van de pakjesboot/hulpsinterklaas), Mark Tuitert (schaatsclub De Scheve Schaats), Nynke Heeg (wandelvereniging De Friese Doorlopers), Tamara Schoppert (bibliothecaresse), Marga Waanders (burgemeester Dokkum), Daan Schuurmans (vader), Niels van der Laan (medewerker klantenservice), Jacqueline Blom (dokter), Beppe Costa (meneer Van Beveren), Cas Jansen (Jos van Dribbelen), Kees Boot (man in winkel), Xander de Buisonjé (vader), Gerard Ekdom (Jan Metselaar), Jan Kooijman (straatinterview), Ellen van Langen (straatinterview), Benja Bruijning (dokter Bernard).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]