Sinterklaasjournaal (2020)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinterklaasjournaal (2020)
Televisieprogramma Sinterklaasjournaal
Zender(s) NPO 3
Start 9 november 2020
Einde 4 december 2020
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Sinterklaasjournaal in 2020 was het twintigste seizoen van het Sinterklaasjournaal en werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Vanwege de coronacrisis mocht er geen publiek aanwezig zijn bij de landelijke intocht op zaterdag 14 november.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het was niet duidelijk waar de stoomboot dit jaar zou aanleggen. Aanvankelijk was gemeld dat de officiële aankomst in Zwalk zou plaatsvinden.[1][2] Verschillende burgemeesters boden echter hun gemeente aan als aankomstplek. Maar het leek er niet op dat de stoomboot überhaupt Nederland zou bereiken, omdat er een zak kolen zoekraakte die nodig was om er überhaupt te komen. Piet de Smeerpoets vond de kolen op tijd terug achter de deur van het pakjesruim. Iemand moest die kolen voor de deur gelegd hebben en nog in het ruim zijn. Televisiekijkers zagen een bewegende zak.

Op 14 november 2020 kwam Pakjesboot 12 aan op de Dieuwertje Blokkade in een niet nader gespecificeerde plaats. Met de naam van deze kade werd presentatrice Dieuwertje Blok geëerd, die voor het twintigste jaar het Sinterklaasjournaal presenteerde. In plaats van een rondtocht ging het gezelschap direct na aankomst naar het vlakbij gelegen Pietenhuis, waar een defilé plaatsvond van burgemeesters en kinderen uit verschillende gemeenten in Nederland.[3] Er was een aantal referenties naar actuele zaken, zoals boeren met tractoren uit Mekkeren (boerenprotest 2019-2020), de delegatie uit Bentudaarweer, Friesland, die te laat was vanwege een vermeende blokkade ('blokkeerfriezen') en een anderhalve meter lange krentenwegge. Een boer op een tractor zonder vracht werd aangeduid als publiekstrekker. Naast Mekkeren en Bentudaarweer waren er delegaties uit de fictieve plaatsen Zwalk, Schroothoop in Twente en Kruisigem in Limburg en echt bestaande gemeenten als Den Haag (met burgemeester Jan van Zanen), Harderwijk (burgemeester Harm-Jan van Schaik), Alkmaar, 's-Hertogenbosch, Amsterdam, Dordrecht, Loon op Zand (met burgemeester Hanne van Aart) en Vijfheerenlanden (met burgemeester Sjors Fröhlich).

Sinterklaas bracht eten naar een geheimzinnige gast in de logeerkamer. Drie Pieten onderzochten de logeerkamer en zagen allerlei fopartikelen en de jutezak waar een grappenmaker zich mee camoufleert. De grappenmaker bleek Bernard het stoute kind te zijn, dat Sinterklaas 40 jaar geleden in de zak mee naar Spanje had genomen. Het was het enige kind dat nog niet terug naar Nederland was gekomen. Sinterklaas ging niet de daken op maar werkte thuis om voor het stoute kind te zorgen en bracht hem in de zak terug naar zijn moeder. Sinterklaas bood zijn excuses aan voor het verleden, waarin vaker kinderen in de zak mee naar Spanje werden genomen. Het stoute kind wilde terug naar Spanje. Sinterklaas gaf zowel hem als zijn moeder een Pietenpak waarna ze als nieuwe Pieten met Sinterklaas mee naar Spanje gingen.

Kinderen konden hun verlanglijstje via internet naar de goedheiligman sturen. De printer ontplofte waardoor de verlanglijstjes onleesbaar werden. Gelukkig had Sinterklaas alle verlanglijstjes al in het grote boek overgeschreven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rol Naam
Presentatrice Dieuwertje Blok
Verslaggever Jeroen Kramer
Verslaggeefster Rachel Rosier
Sinterklaas Stefan de Walle
Hoofdpiet Niels van der Laan
Wellespiet Dick van den Toorn
Boekpiet Marc Nochem
Reservepiet Pim Muda
Vergeetpiet John Jones
Proefpiet Leon van der Zanden
Luisterpiet Joep Onderdelinden
Malle Pietje Owen Schumacher
Hulppiet Danny Westerweel
Piet de Smeerpoets Han Oldigs
Verdwaalpiet Mingus Dagelet
Piet Julia Akkermans
Piet Hans Dagelet
Piet Jeroen Spitzenberger
Bernhard het stoute kind Emilio Guzman
Jan Boel Bert Visscher
Helma Boel Brigitte Kaandorp
postbode Theo Schouwerwou
Gastrollen
burgemeester Zwalk Matthijs van Nieuwkerk
plaatsers naambord Zwalk Bas Hoeflaak
Peter van de Witte
inwoners Schroothoop André Manuel
Henkjan Smits
prins Jos uit Kruisigem Lex Uiting
prinses uit Kruisigem Beppie Kraft
burgemeester Mekkeren Joan Nederlof
burgemeester Bentudaarweer Rian Gerritsen
inwoner Dordrecht Freek Vonk
inwoner Alkmaar Jim Bakkum
inwoner Den Bosch Albert Verlinde
orgelman Amsterdam Harry Slinger
hoofdambtenaar Jan Salie Ronald Snijders
Wim Weetal Micha Wertheim
Ouders van school in Leerlekkerdam Bridget Maasland
Vivienne van den Assem
Luuk Ikink
Rick Brandsteder
Juf Caroline Erna Sassen
Juf Marjolijn Sarah Chronis
Meneer Opdekast David Lucieer
Mevrouw Opdekast Sanne Langelaar
Directrice school Maaike Martens
Mevrouw Vervaart Juul Vrijdag
Tom van Oosten Arnoud Bos
Ria van Oosten Annick Boer
bedrijfsmedewerkers Charles Groenhuijsen
Carrie ten Napel
Meneer de Vries Hein van der Heijden
Echte burgemeesters
burgemeester Den Haag Jan van Zanen
burgemeester Harderwijk Harm-Jan van Schaik
burgemeester Leeuwarden Sybrand Buma
burgemeester Arnhem Ahmed Marcouch
burgemeester Rotterdam Ahmed Aboutaleb
burgemeester Baarn Mark Röell
burgemeester Loon op Zand Hanne van Aart
burgemeester Reimerswaal José van Egmond
burgemeester Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In verband met de maatregelen vanwege de coronapandemie was een normale aankomst met veel publiek, ontvangst door een burgemeester en optocht door de aankomstplaats niet mogelijk. De aankomstplaats was door omroep NTR dan ook geheim gehouden, om te voorkomen dat er belangstellenden op af zouden komen.[3] In de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal op 9 november 2020 werd het fictieve dorp Zwalk genoemd als mogelijke plek voor de landelijke intocht. De opnames voor de bijbehorende beelden werden gedraaid in Spakenburg.[1][2][4]

De plaats van de intocht werd in de uitzending niet genoemd. De intocht werd ook niet live uitgezonden, maar van tevoren opgenomen. De opnames voor de aankomst van Pakjesboot 12 werden op 13 oktober gemaakt in Elburg.[5][6]

In plaats van de gebruikelijke optocht vond er aansluitend een defilé plaats bij het Pietenhuis, een verwijzing naar thuiswerken tijdens de coronacrisis. De beelden hiervoor werden opgenomen op en voor het bordes van paleis Soestdijk in Baarn.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De benaming van het fictieve dorp Kruisigem zorgde voor kritiek vanuit een deel van christelijk Nederland, onder wie politici van de ChristenUnie en SGP. Er werd vooral aanstoot genomen aan de combinatie met een beeld van de gekruisigde Jezus direct naast het plaatsnaambord. De NTR werd een dubbele moraal verweten, omdat Zwarte Pieten niet voorkomen in het Sinterklaasjournaal en er geen grappen zouden worden gemaakt over moslims, terwijl het kwetsen van christenen geen probleem lijkt te zijn. Een woordvoerder van de omroep achter het Sinterklaasjournaal gaf aan dat humor in het programma soms mag schuren, maar nooit bedoeld is om mensen te kwetsen.[7][8]
  • Het Pietenhuis bevond zich dit jaar in paleis Soestdijk waar ook het defilé werd afgenomen door Sinterklaas, zoals koningin Juliana dat vroeger deed op Koninginnedag toen zij daar woonde.
  • 344 van de 355 Nederlandse burgemeesters hadden een filmpje opgenomen voor de website van de serie, waarin kinderen uit hun gemeente bedankt werden voor het uploaden van een tekening. Kinderen uit de elf gemeentes die geen video hadden aangeleverd, kregen een bedankwoord van de "hoofdambtenaar van Bijzaken".[9] Tijdens het defilé bij het Pietenhuis stelde Jan Salie zich voor als "hoofd van de afdeling Bijzaken en sinds kort ook afdeling Onverrichte Zaken".