Sjabloon:In het nieuws - Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 7 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Atletiek te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Atletiek niet te lang wordt.

Harrison Dillard
  • 16 november – In zijn woonplaats Cleveland overlijdt de Amerikaanse oud-atleet Harrison Dillard, de oudste nog in leven zijnde olympische kampioen, de enige ook die ooit zowel op de 100 m (in 1948) als de 110 m horden (in 1952) olympisch goud veroverde. In totaal veroverde hij viermaal olympisch goud, de andere twee medailles als lid van het Amerikaanse 4 x 100 m estafetteteam. Dillard, die 96 jaar oud werd, overleed aan de gevolgen van maagkanker.
  • 9 november – De organisatoren van de Urban Trail Lille 5 km hoopten weliswaar, dat het wereldrecord eraan zou gaan, maar hadden daarbij andere deelnemers in gedachten dan de man die dat wereldrecord ten slotte inderdaad verbetert, Robert Keter uit Kenia. De 29-jarige Keter, die zijn eerste 5 km op de weg loopt, finisht die race in Rijsel namelijk in 13.22, zeven seconden sneller dan het bestaande record van Julien Wanders van begin dit jaar, dat in april werd geëvenaard door Keters landgenoot Edward Cheserek. Ook de drie volgende atleten, allen Kenianen, finishen met 13.28 nog binnen de oude recordtijd.
  • 13 oktober – Nog nauwelijks bekomen van de marathonsensatie, veroorzaakt door de Keniaan Eliud Kipchoge in Wenen, dient de volgende zich alweer aan: in Chicago wint Brigid Kosgei, landgenote van Kipchoge, de marathon in 2:14.04. Hiermee verbetert zij het zestien jaar oude en onaantastbaar geachte wereldrecord bij de vrouwen van 2:15.25 van de Britse Paula Radcliffe niet met één of twee seconden, maar verpulvert zij het met bijna anderhalve minuut. Kosgei loopt in Chicago aanvankelijk zelfs op een schema van rond de 2:10, maar moet in het tweede deel van de wedstrijd iets op dit schema toegeven. Haar eigen PR van 2:18.20 verbetert zij met ruim vier minuten.
Eliud Kipchoge
  • 12 oktober - Waar vrijwel niemand in geloofde, gebeurt: de Keniaen Eliud Kipchoge, met 2:01.39 houder van het officiële wereldrecord op de marathon, doorbreekt de grens van 2 uur en legt een marathonafstand af in 1:59.40. Op een speciaal daarvoor uitgekozen vlak en met bomen omzoomd parcours in Wenen loopt hij een marathon in een strak geregisseerde sololoop. Hij wordt hierbij omringd door in totaal 41 toplopers die, elkaar om beurten afwisselend, als tempomakers fungeren en in een van tevoren in een windtunnel uitgedachte formatie lopen om de luchtweerstand voor Kipchoge zoveel mogelijk te reduceren. Het is de tweede keer dat de Keniaan een poging waagt. Bij zijn eerste, in 2017 op het circuit van Monza in Italië, bleef hij nog 25 seconden boven de magische grens, bij zijn tweede poging slaagt hij met glans. Een officieel record zal het echter niet worden, omdat niet is voldaan aan het wedstrijdreglement van de IAAF. De historische betekenis van de prestatie van Kipchoge is desondanks onmiskenbaar.