Sjabloon:In het nieuws - Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 7 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Atletiek te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Atletiek niet te lang wordt.

  • 6 december – In eerste instantie was het op 7 juni 2017 in Castricum door Thomas van Ophem geworpen Nederlandse record speerwerpen van 80,70 m door de Atletiekunie niet goedgekeurd, omdat de speer niet voldoende zou zijn gecontroleerd. Na een tegen deze beslissing ingediend protest is door de Atletiekunie opnieuw onderzoek gedaan en is vastgesteld, dat er zowel voor wat betreft de weging van de speer als aan alle overige voorwaarden in het wedstrijdreglement is voldaan. Vandaar dat is besloten om het record alsnog op te nemen in de recordboeken.
Sondre Nordstad Moen
  • 3 december – De Noor Sondre Nordstad Moen wint verrassend de marathon van Fukuoka in 2:05.48. Dat is een ruime verbetering van het Europese record, dat sinds 6 april 2003 met 2:06.36 op naam stond van de Fransman Benoît Zwierzchiewski. Moen, die een PR had staan van 2:10.07, verraste onder andere oud-olympisch kampioen Stephen Kiprotich, die tweede werd in 2:07.10; de Japanner Suguru Osako kwam negen seconden na de Oegandees als derde over de streep. Moen is de eerste Europeaan die op de marathon de 2:06-grens weet te doorbreken.
  • 28 november – Bij het hertesten van urinemonsters van de Olympische Spelen van 2012 vallen opnieuw een tweetal Russische atletes door de mand. Het zijn de zilveren medaillewinnares op de 4 x 400 m estafette Joelia Goesjtsjina en verspringster Anna Nazarova, die in Londen vijfde werd. Goesjtsjina was al eerder op de estafetteonderdelen een gouden en een zilveren medaille van de Spelen in 2008 kwijtgeraakt wegens dopingovertredingen van teamgenotes en zal nu ook de zilveren medaille van 2012 weer moeten inleveren. Beide Russinnen zijn voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen.
  • 26 november – In haar vergadering in Monaco besluit de IAAF dat de schorsing van de Russische atletiekfederatie, die in november 2015 werd opgelegd, gehandhaafd blijft. De IAAF stelt zich op het standpunt, dat de Russische dopingautoriteit nog steeds onvoldoende in staat is om onafhankelijk te functioneren. Bovendien heeft Rusland nog steeds niet toegegeven, dat het eerder geconstateerde dopingmisbruik van haar atleten door de staat werd gefaciliteerd. Het besluit houdt in, dat Russische atleten slechts onder neutrale vlag zullen mogen deelnemen aan de komende WK indoor in Birmingham, nadat is aangetoond dat zij op doping zijn getest door erkende, onafhankelijke bureaus.
Nafissatou Thiam