Sjabloon:In het nieuws - Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjabloondocumentatie​

Gelieve maximaal 7 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Atletiek te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Atletiek niet te lang wordt.

Jelena Lasjmanova
  • 21 maart – De Russische snelwandelaarster Jelena Lasjmanova moet haar gouden olympische medaille inleveren. Het onderzoek naar het door de Russische overheid ondersteund dopingsysteem heeft opgeleverd, dat Lasjmanova het spel niet eerlijk heeft gespeeld. Al haar resultaten, behaald tussen 18 februari 2012 en 3 januari 2014 zijn ongeldig verklaard en uit de boeken geschrapt. Dit houdt in dat zij, naast haar olympische titel op de 20 km snelwandelen, behaald op de Spelen van 2012 in Londen, ook haar op de WK van 2013 in Moskou veroverde titel kwijt is. Haar coach Viktor Tsjegin, een van de hoofdrolspelers in het Russische dopingschandaal, was al in 2016 voor het leven geschorst.
  • 20 maart – De equipes van België en Nederland sluiten de laatste dag van de WK indoor in Belgrado in stijl af. Op de 4 × 400 m estafette vallen drie van de in totaal zes te verdelen medailles in Belgisch/Nederlandse handen. Bij de mannen snellen de Belgian Tornados in de samenstelling Julien Watrin, Alexander Doom, Jonathan Sacoor (die in plaats loopt van de in de serie gestarte Dylan Borlée) en Kevin Borlée naar het goud in 3.06,52. Tweemaal goud op een WK indoor, het is nooit eerder vertoond door een Belgische vertegenwoordiging. De Belgische vrouwen op de 4 x 400 m worden in de finale van deze estafette in 3.33,61 weliswaar zesde, maar eerder die dag hebben Hanne Claes, Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet en Camille Laus wel het uit 2019 stammende Belgische indoorrecord van 3.32,46 aanzienlijk scherper gesteld door in hun serie als derde te finishen in 3.30,58.
    Het Nederlandse viertal bij de mannen op dit onderdeel, bestaande uit Taymir Burnet, Nick Smidt, Terrence Agard en Tony van Diepen, grijpt in het kielzog van de Belgen naar het brons in dezelfde tijd van 3.06,82 als de als tweede finishende Spanjaarden. Isayah Boers en Jochem Dobber, die in de serie liepen in plaats van Burnet en Agard, delen uiteraard ook mee in de vreugde. De Nederlandse vrouwenvier, te weten Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol, doen het bij de vrouwen nog een klapje beter dan hun mannelijke landgenoten, want achter het in 3.28,40 winnende Jamaicaanse team veroveren zij het zilver in 3.48,57. Hiermee blijven zij de winnaressen van het brons, Polen, 0,02 seconden voor. In de serie had Andrea Bouma gelopen in plaats van Eveline Saalberg. Ook voor Nederland is dit WK indoor met medailles op vier onderdelen één van de succesvolste ooit.
    Het Venezolaanse hink-stap fenomeen Yulimar Rojas laat er in Belgrado geen gras over groeien. De regerend olympisch en wereldkampioene verovert haar derde wereldindoortitel op rij door haar eigen wereldindoorrecord ruimschoots te verbeteren van 15,43 naar 15,74 m. Dat is precies een meter verder dan haar naaste concurrente. Armand Duplantis zorgt ten slotte voor de kers op de taart van het hele toernooi door op het laatste onderdeel, het polsstokhoogspringen, bij zijn derde en laatste poging zijn eigen, twee weken oude en in dezelfde zaal gesprongen wereldrecord van 6,19 m op te hogen naar 6,20 m.