Sjabloon:In het nieuws - Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjabloondocumentatie​

Gelieve maximaal 7 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Atletiek te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Atletiek niet te lang wordt.

  • 24 september – Vorig jaar verraste de Ethiopische Tigst Assefa op de marathon van Berlijn door deze te winnen in 2:15.37, toen de op twee na snelste marathon ooit. Dit jaar doet zij daar vriend en vijand opnieuw versteld staan door niet alleen voor de tweede keer op rij als eerste te finishen, maar vooral door dat te doen in 2:11.53, waarmee zij het wereldrecord van 2:14.04, in 2019 gevestigd door de Keniaanse Brigid Kosgei, met ruim twee minuten verpulvert.
Gudaf Tsegay
  • 17 september – Met tal van prestaties van zeer hoog niveau, waaronder op de tweede dag nog eens twee wereldrecords, gaat de Prefontaine Classic, de laatste wedstrijd in de Diamond League-serie van het jaar, de geschiedenis in als de hoogst gekwalificeerde niet-kampioenschapswedstrijd ooit. De wereldrecords komen voor rekening van Gudaf Tsegay op de 5000 m en Armand Duplantis bij het polsstokhoogspringen. De Ethiopische Tsegay loopt op de 5000 m vijf seconden af van het eerdere wereldrecord van Faith Kipyegon van 14.05,20, gelopen tijdens de Meeting de Paris en juni. Tsegay maakt er 14.00,21 van. Duplantis slaagt in Eugene met wat hij het hele seizoen al vergeefs probeerde: over 6,23 m springen. Hij heeft er zegge en schrijve vier foutloze sprongen voor nodig om die hoogte eindelijk te overbruggen. Dat Femke Bol op de 400 m horden haar 19e achtereenvolgende Diamond League zege boekt en voor de derde maal in successie de eindoverwinning in deze discipline behaalt, mag ook best vermeld worden.
  • 16 september – Na zijn eerdere succesvolle aanval op het wereldrecord op de 2000 m van Hicham El Guerrouj tijdens de Memorial Van Damme richt Jakob Ingebrigtsen tijdens de Prefontaine Classic in Eugene, de finalewedstrijd van de Diamond League-serie van 2023, zijn pijlen ditmaal op diens wereldrecord op de Engelse mijl van 3.43,13. Weliswaar mislukt die aanval, maar de race in Eugene levert wel een ongelooflijke uitslag op, met Ingebrigtsen die het Europese record van Steve Cram uit 1985 van 3.56,32 verbetert tot 3.53,73, terwijl in de rest van het lopersveld een werelddeelrecord, diverse nationale records en een wereldrecord voor junioren worden genoteerd. Ook Niels Laros profiteert van het geweldige tempo van Ingebrigsten en, ook al finisht hij als negende, loopt hij met zijn eindtijd van 3.48,93 binnen een maand een derde Nederlands record van Gert-Jan Liefers uit de boeken. Nu gaat diens record van 3.51,39 uit 2003 eraan.
  • 10 septemberBeatrice Chepkoech is sinds 2018 wereldrecordhoudster op de 3000 m steeple. De 32-jarige Keniaanse is dus vast van plan om ook de beste wereldprestatie ooit op de 2000 m steeple - een officieel wereldrecord bestaat er niet op dit onderdeel - op haar naam te schrijven, nu het op het programma staat van de Boris Hanzekovic Memorial in Zagreb. De Duitse Gesa Felicitas Krause heeft deze sinds 2019 met 5.52,80 in handen. Vanaf de start gaat Chepkoech, geholpen door enkele pacemakers, vol in de aanval, komt halfweg door in 2.52,15 en loopt uiteindelijk ruim vijf seconden van de tijd van Krause af, want ze finisht in 5.47.42. Het is gelijk het hoogtepunt van deze meeting, die deel uitmaakt van de World Athletics Continental Tour Gold serie.
Jakob Ingebrigtsen