Naar inhoud springen

Sjabloon:In het nieuws - Atletiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sjabloondocumentatie​

Gelieve maximaal 7 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Atletiek te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Atletiek niet te lang wordt.

  • 21 juli – De van 18 t/m 21 juli gehouden Europese kampioenschappen voor atleten tot 18 jaar in het Slowaakse Banská Bystrica hebben voor zowel de Belgische als de Nederlandse equipe een medaille opgeleverd. Polsstokspringer Mathias Urbanczyk sleepte op de derde dag met een sprong over 5,10 m, een PR-prestatie, voor België goud uit het vuur. Ook voor Nederland was de derde dag de meest succesvolle. Madelief van Leur maakte op de 400 m waar wat zij zich reeds aan het begin van het jaar ten doel had gesteld: een medaille winnen op de EK U18. Na een fikse strijd met de Française Victoria Kwarteng slaagde zij in die opzet; de Nederlandse veroverde in 53,19 s het brons, terwijl Kwarteng de klokken stil liet staan op 53,30 s. De Poolse Anastazja Kuś won de race in 51,89 s, voor een 17-jarige een onwaarschijnlijk snelle tijd.
  • 20 juli – Tijdens de London Grand Prix, een wedstrijd die deel uitmaakt van de Diamond League-reeks, worden talrijke uitstekende prestaties geleverd, waaronder een Europees, een Belgisch en een Nederlands record. Op de 400 m loopt de Brit Matthew Hudson-Smith zijn in mei gevestigde Europese record van 44,07 s aan flarden. In 43,74 s doorbreekt hij als eerste Europeaan de magische grens van 44 seconden; hij dient zich hiermee aan als een serieuze kandidaat voor een medaille op de komende Spelen in Parijs. Op de mijl verbetert Jochem Vermeulen het Belgische record van Pieter-Jan Hannes uit 2015. Dat stond op 3.51,84 en Vermeulen rondt die tijd naar beneden mooi af op 3.51,00. De Nederlander Mike Foppen neemt Gert-Jan Liefers, na dat eerder in 2021 al met diens indoorrecord te hebben gedaan, op de 3000 m nu ook zijn outdoorrecord uit handen. Hij haalt van diens 7.37,48 uit 2005 0,36 seconden af en komt uit op de nieuwe Nederlandse toptijd van 7.37,12.
Nadine Visser