Slaapmutsje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slaapmutsje
California poppy.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Orde:Ranunculales
Familie:Papaveraceae (Klaproosfamilie)
Geslacht:Eschscholzia
Soort
Eschscholzia californica
Cham. (1820)
Afbeeldingen Slaapmutsje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slaapmutsje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het slaapmutsje (Eschscholzia californica, Engels: California poppy) is een kruidachtige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae) die van nature voorkomt in de Westelijke Verenigde Staten en het westen van Mexico. De bloem is een symbool voor de staat Californië.

Beschrijving[bewerken]

Het is een vaste of eenjarige plant die 13 à 150 centimeter hoog kan worden en blauwgroene, afwisselend geplaatste bladeren heeft, die fijn verdeeld en slipvormig zijn. De bloemen staan een per een op lange, zijdeachtige stengels en hebben vier kroonbladeren, elk 2 tot 6 centimeter lang en breed. De kleur is doorgaans oranjeachtig, maar kan variëren van geel tot donkeroranje. Het slaapmutsje bloeit van februari tot september. 's Nachts of bij koud of winderig weer sluiten de kroonbladeren, wat de bloem haar Nederlandse naam opleverde. De vrucht van het slaapmutsje is een doosvrucht die 3 tot 9 cm lang is en die wanneer ze rijp is in twee splitst en zo verschillende kleine, zwarte of donkerbruine zaadjes vrijgeeft. De plant overleeft de winter alleen in het westen van de Verenigde Staten, waar ze inheems is; in koudere klimaten is de plant eenjarig.

De plant is in België en Nederland ingevoerd als sierplant en komt soms verwilderd voor. In de handel treft men zowel cultivars met enkelvoudige bloemen als cultivars met gevulde bloemen aan. Er zijn naast de genoemde kleuren ook felrode en oranje soorten.

Taxonomie[bewerken]

De soort kent een grote variatie. Er bestaan meer dan 90 synoniemen voor de soort. Sommige botanici onderscheiden twee ondersoorten met vier variëteiten, maar anderen erkennen dit onderscheid niet.

Eschscholzia californica was de eerste op naam gebrachte soort in het geslacht Eschscholzia. Dit geslacht kreeg haar naam van de Duitse botanicus Adelbert von Chamisso, die haar vernoemde naar een andere botanicus, Johann Friedrich von Eschscholtz, zijn vriend en collega op de wetenschappelijke expeditie van Otto von Kotzebue naar Californië en de Stille Oceaan aan het begin van de 19e eeuw.

Toepassingen[bewerken]

De plant is goed bruikbaar als snijbloem.

De bladeren van de plant werden medicinaal gebruikt door de Amerikaanse indianen. Het stuifmeel werd cosmetisch gebruikt. De zaadjes kunnen gekookt worden. Gerookt werken ze licht pijnstillend, maar niet zo sterk als opium, dat een andere groep alkaloïden bevat. Het roken zou niet verslavend zijn. Er bestaan ook plantaardige slaapmiddelen waarin goudpapaver, naast andere rustgevende en slaapverwekkende kruiden, een van de bestanddelen vormt.[1]

Externe link[bewerken]