Sophie Hermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sophie Hermans
Sophie Hermans (2020)
Algemene informatie
Volledige naam Sophia Theodora Monique Hermans
Geboren 1 mei 1981
Geboorteplaats Nijmegen
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij VVD
Titulatuur drs.
Politieke functies
2017-heden lid Tweede Kamer
2021-2022 wrn. fractievoorzitter VVD
2022-heden fractievoorzitter VVD
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sophia Theodora Monique (Sophie) Hermans (Nijmegen,[1] 1 mei 1981) is een Nederlands politica. Sinds 23 maart 2017 is zij lid van de Tweede Kamer namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 11 januari 2022 is ze fractievoorzitter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hermans doorliep het vwo.[1] Ze studeerde van 2000 tot en met 2006 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam[1] waar zij haar master behaalde in bestuurskunde. Hierna volgende ze nog postdoctorale vakken aan de San Francisco State University (Internationale betrekkingen en economie) en aan de London Business School (leidinggeven).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste baan was bij een bureau voor maatschappelijke vraagstukken in Utrecht.[1] Vanaf november 2012 was ze politiek adviseur van de minister van Wonen en Rijksdienst, Stef Blok. In januari 2015 werd ze politiek adviseur van minister-president Mark Rutte. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond ze zestiende op de VVD-kandidatenlijst. Als Kamerlid was ze in haar eerste periode woordvoerder voor het zorg- en jeugdbeleid. Op 1 juli 2020 werd zij benoemd tot vicefractievoorzitter van de VVD-fractie. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 stond ze op de derde plek op de VVD-kandidatenlijst. Na die verkiezingen was zij tijdens de kabinetsformatie waarnemend fractievoorzitter, omdat lijsttrekker Mark Rutte tevens premier was. In die kabinetsformatie was zij ook onderhandelaar. Na de beëdiging van Rutte-IV werd ze op 11 januari 2022 verkozen tot fractievoorzitter van de VVD. Vanaf 16 september 2021 is zij tevens voorzitter van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Op het VVD-voorjaarscongres van 11 juni 2022 bestreed ze dat ze haar positie als VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer te danken had aan haar vader, VVD-prominent Loek Hermans, of aan haar vorige baan als politiek assistent van Rutte.[1] Vier dagen later vroeg PVV-fractieleider Geert Wilders in een Tweede Kamerdebat aan Hermans hoe lang ze nog de 'tassendrager' van Rutte wilde blijven. Hermans was in tranen na die opmerking. Ze kreeg bijval van enkele andere fractievoorzitters die Wilders' aanval afkeurden.[2][3][4]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hermans is single en hockeyde.[1] Ze is een dochter van VVD-coryfee Loek Hermans. Ze heeft een broer, en een jongere zus die haar opvolgde in maart 2017 als politiek assistent van Mark Rutte.[1][5]

Electorale historie[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingen Partij Plek op de lijst Aantal stemmen Resultaat
Tweede Kamerverkiezingen 2017 VVD (kandidatenlijst) 16 4.417 Verkozen
Tweede Kamerverkiezingen 2021 VVD (kandidatenlijst) 3 24.115 Verkozen, boven voorkeursdrempel

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]