Naar inhoud springen

Grand Theft Auto V: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tommie59 (overleg | bijdragen)
Regel 111: Regel 111:


Tijdens een update van GTA V zijn [[Hacker|hackers]] hun slag gaan slaan. Omdat Rockstar een bestand op haar [[server]]s opslaat waarbij waardes konden worden aangepast om zo enorm hoge geldbedragen uit te keren of onsterfelijkheid te activeren, waren er al verschillende ''modded lobbies'' actief. Rockstar reageerde meteen door [[Cheating|cheaters]] in een zogenoemde ''cheater pool'' te stoppen en loste het probleem op met een 24-uur durende update tussen 15 en 16 januari 2014. Daarbij werd het valse geld die spelers hadden ontvangen weer verwijderd.
Tijdens een update van GTA V zijn [[Hacker|hackers]] hun slag gaan slaan. Omdat Rockstar een bestand op haar [[server]]s opslaat waarbij waardes konden worden aangepast om zo enorm hoge geldbedragen uit te keren of onsterfelijkheid te activeren, waren er al verschillende ''modded lobbies'' actief. Rockstar reageerde meteen door [[Cheating|cheaters]] in een zogenoemde ''cheater pool'' te stoppen en loste het probleem op met een 24-uur durende update tussen 15 en 16 januari 2014. Daarbij werd het valse geld die spelers hadden ontvangen weer verwijderd.

===Update's===
{|
!style="text align right"|Beach Bum Update
|Deze update voegt nieuwe kleding, twee nieuwe [[wapen]]s en 3 voertuigen toe aan het spel.
|-
!style="text align right"|Capture Update
|Deze update voegt de mogelijkheid toe in de ''Content Creator'' om eigen ''capture jobs'' te maken
|-
!style="text align right"|Business Update
|Deze update bevat twee wapens, 4 nieuwe voertuigen en kleding met het thema: zakendoen.
|-
!style="text align right"|High Life Update
|Deze update voegt 4 nieuwe voertuigen, één wapen en de mogelijkheid om twee huizen te bezitten
|}


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 11 jun 2014 22:01

Grand Theft Auto V
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Rockstar North
Uitgever Rockstar Games
Uitgebracht 17 september 2013[1]
Genre Action-adventure en sandbox
Spelmodus Singleplayer, multiplayer[2]
Engine RAGE
Leeftijdsklasse ACB: R18+[3]
ESRB: M[4]
PEGI: 18[5]
USK: 18[6]
Platform PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
Navigatie
Spelserie Grand Theft Auto
Voorloper Grand Theft Auto IV
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Grand Theft Auto V (ook geschreven als GTA V of GTA 5) is het vijftiende computerspel uit de Grand Theft Auto-serie van Rockstar Games. Het spel is ontwikkeld door Rockstar North en kwam op 17 september 2013 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel maakt gebruik van de door Rockstar Games ontwikkelde RAGE-engine, die ook voor de voorloper van Grand Theft Auto V, Grand Theft Auto IV, werd gebruikt.[7]

De ontwikkelings- en marketingkosten van het spel bedroegen tussen de 200 en 265 miljoen euro, wat Grand Theft Auto V het duurste spel ooit maakt en het op een na duurste entertainmentproduct, enkel voorafgegaan door Pirates of the Caribbean: At World's End met een budget van rond de 300 miljoen euro.[8] Op de eerste dag van de release bracht het spel 800 miljoen op, na drie dagen bereikte GTA V de één miljard dollargrens, een recordgetal.[9]

Onthulling

Op 25 oktober 2011 werd er op het officiële Twitteraccount van Rockstar Games een link geplaatst naar een site waar een aankondiging werd gedaan voor de eerste trailer voor het spel.[10] Op 2 november 2011 kwam de trailer uit en werd duidelijk dat het spel zich zou afspelen in de op Los Angeles gebaseerde fictieve stad Los Santos (in de staat San Andreas).[11] Tegelijkertijd met het uitkomen van de trailer werd bevestigd dat het spel een multiplayermodus zou bevatten.[2] Op 31 januari 2012 werd bekendgemaakt dat het spel zou verschijnen in de lente van 2013. Vanwege mogelijkheden voor een betere spelerservaring werd er voor gekozen om de release op te schuiven naar september 2013. Kort daarna stelde Rockstar de multiplayermodus van Grand Theft Auto V uit tot 1 oktober, waarna het spel volledig werkte.

Op 10 Juni 2014 kondigde Rockstar Games aan het spel ook voor de PC, PS4 en Xbox One uit te brengen. Dit zal naar verwachting rond de Herfst van 2014 zijn.

Gameplay

Grand Theft Auto V is een action-adventurespel dat gespeeld wordt vanuit een derde persoonsperspectief in een open wereld-omgeving. De speler kan vijanden aanvallen via mêleeaanvallen en het gebruik van vuurwapens en explosieven. Daarnaast kan de speler rennen, springen, zwemmen, varen of in voertuigen rijden om in het spel te navigeren. Tijdens het spel kan de speler verscheidene missies voltooien om het verhaal van het spel te vorderen. Het uitvoeren en voltooien van deze missies is echter geheel vrijblijvend en er kan ook vrij in de wereld worden gespeeld. Wanneer de speler illegale handelingen onderneemt tijdens het spel, kan de politie van het spel daar op reageren in verschillende gradaties van intensiteit (getoond via een "wanted"-meter in de head-up display).

Personages

In tegenstelling tot de voorgaande spellen in de Grand Theft Auto-reeks bevat GTA V drie personages die bestuurd kunnen worden door de speler: Michael De Santa, (tot en met 2004 bekend als Michael Townley), Trevor Philips, en Franklin Clinton. Tussen missies door kan tussen deze drie protagonisten worden gewisseld, evenals op sommige momenten tijdens specifieke missies.

Elk personage heeft een eigen specialisatie die de gameplay beïnvloedt. Zo kan Trevor een staat van razernij activeren waarin hij meer schade toedient en minder schade krijgt; Michael kan tijdens schietpartijen tijd vertragen voor betere accuratesse (een soort bullettime) en Franklin kan tijd vertragen tijdens het rijden. Elk van deze vaardigheden kan maar met mate gebruikt worden en wordt opgeladen wanneer het niet in gebruik is.

Ontvangst

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
GameRankings 97% (PlayStation 3)[12]
96% (Xbox 360)[13]
Metacritic 97 uit 100 (PlayStation 3)[14]
97 uit 100 (Xbox 360)[15]
Publicist Score
Eurogamer 9/10[16]
Gamer.nl 10/10[17]
GameSpot 9/10
IGN 10/10[18]
Power Unlimited 100/100[19]
Tweakers 9,5/10[20]

Grand Theft Auto V heeft grotendeels lovende kritiek gehad van de internationale pers. Recensieverzamelaars GameRankings en Metacritic geven een gemiddelde score tussen de 96 en 97%, wat het een van de best ontvangen spellen maakt.[12][13][14][15]

Tweakers.net gaf het spel een 9,5 en benoemde als goede vernieuwingen de overvallen, drie speelbare personages, een grote speelwereld en humorvolle en sterke dialogen.[20] Gamer.nl benoemde daarnaast dat het spel een zeer levendige en volle spelwereld heeft.[17]

Meerdere reviewsites benoemden echter ook dat de graphics van het spel tegenvielen in vergelijking met de door Rockstar Games geplaatste schermafbeeldingen en trailers.[18][19] Al bagatelliseerde deze reviewers hun opmerkingen wel door daarna te melden dat het desondanks een van de grafisch mooiste spellen tot op heden is. Daarnaast werd het afzwakkende en inconsequente karaktertrekken van sommige personages als kritiekpunt genoemd.[16][19]

Grand Theft Auto Online

Op 1 oktober 2013 lanceerde Rockstar Games Grand Theft Auto Online, een multiplayervariant op Grand Theft Auto V (hoewel Rockstar, Grand Theft Auto Online als een apart spel ziet), die met maximaal 16 spelers tegelijk gespeeld kan worden. De lancering verliep niet vlekkeloos, waardoor veel spelers wereldwijd moeite hadden de servers van het spel te benaderen en in sommige gevallen alle persoonlijke progressie zagen gewist. Rockstar Games kondigde daarop aan alle spelers van het spel te zullen compenseren met een schenking van een (in-game) geldbedrag van 500.000 dollar, de enige voorwaarde was dat de speler het spel in oktober 2013 gespeeld had.[21]

In de eerste versies van het spel waren vele glitches aanwezig waarmee spelers op een makkelijke manier dollars of reputationpoints, welke nodig zijn om een nieuwe rang te bereiken, konden verkrijgen. Tal van updates hebben er voor gezorgd dat deze glitches werden verwijderd, hoewel er nog steeds overblijven.

Tijdens een update van GTA V zijn hackers hun slag gaan slaan. Omdat Rockstar een bestand op haar servers opslaat waarbij waardes konden worden aangepast om zo enorm hoge geldbedragen uit te keren of onsterfelijkheid te activeren, waren er al verschillende modded lobbies actief. Rockstar reageerde meteen door cheaters in een zogenoemde cheater pool te stoppen en loste het probleem op met een 24-uur durende update tussen 15 en 16 januari 2014. Daarbij werd het valse geld die spelers hadden ontvangen weer verwijderd.

Update's

Beach Bum Update Deze update voegt nieuwe kleding, twee nieuwe wapens en 3 voertuigen toe aan het spel.
Capture Update Deze update voegt de mogelijkheid toe in de Content Creator om eigen capture jobs te maken
Business Update Deze update bevat twee wapens, 4 nieuwe voertuigen en kleding met het thema: zakendoen.
High Life Update Deze update voegt 4 nieuwe voertuigen, één wapen en de mogelijkheid om twee huizen te bezitten

Externe link

  • (en) Officiële website