Naar inhoud springen

Ferdinand de Waele: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k In tegenstelling tot Nederland moeten in België familienamen die beginnen met het lidwoord "de" wettelijk altijd als "De" geschreven worden, tenzij het een adellijke naam betreft! Willen Nederlanders hier a.u.b. rekening mee houden...
Label: Ongedaan gemaakt
k https://www.vlaanderen.be/team-taaladvies/spellingregels/hoofdletters/hoofdletters-02-persoonsnamen - Versie 67680402 van AurelianusCaesar (overleg) ongedaan gemaakt.
Labels: Ongedaan maken Ongedaan gemaakt
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox auteur
{{Infobox auteur
| naam = Ferdinand De Waele
| naam = Ferdinand de Waele
| afbeelding = FJM De Waele.jpg
| afbeelding = FJM de Waele.jpg
| onderschrift = De Waele begin jaren '30
| onderschrift = De Waele begin jaren '30
| citaat =
| citaat =
| volledige naam = Ferdinand Jozef Maria De Waele
| volledige naam = Ferdinand Jozef Maria de Waele
| pseudoniem =
| pseudoniem =
| beter-bekend-als =
| beter-bekend-als =
Regel 25: Regel 25:
| overleden = [[3 november]] [[1977]]
| overleden = [[3 november]] [[1977]]
}}
}}
'''Ferdinand Jozef Maria De Waele''' ([[Sinaai]], [[18 april]] [[1896]] - [[Nijmegen]], [[3 november]] [[1977]]) was een [[Vlaanderen|Vlaamse]] [[archeologie|archeoloog]], [[historicus]], [[kunsthistoricus]] en [[filoloog]]. Hij was in 1952 laureaat van de [[August Beernaertprijs]] met zijn boek ''[[Pelgrimstocht door Hellas]]''. Hij participeerde in belangwekkende opgravingen in [[Griekenland]]. De ontsluiting van de oud-Griekse stad [[Korinthe (stad)|Korinthe]] is grotendeels zijn verdienste geweest. Hij was onder anderen goed bevriend met de dichter [[Anton van Wilderode]], kunsthistoricus [[Frits van der Meer]], de schrijver [[Anton van Duinkerken]] en de sterrenkundige [[Marcel Minnaert]].
'''Ferdinand Jozef Maria de Waele''' ([[Sinaai]], [[18 april]] [[1896]] - [[Nijmegen]], [[3 november]] [[1977]]) was een [[Vlaanderen|Vlaamse]] [[archeologie|archeoloog]], [[historicus]], [[kunsthistoricus]] en [[filoloog]]. Hij was in 1952 laureaat van de [[August Beernaertprijs]] met zijn boek ''[[Pelgrimstocht door Hellas]]''. Hij participeerde in belangwekkende opgravingen in [[Griekenland]]. De ontsluiting van de oud-Griekse stad [[Korinthe (stad)|Korinthe]] is grotendeels zijn verdienste geweest. Hij was onder anderen goed bevriend met de dichter [[Anton van Wilderode]], kunsthistoricus [[Frits van der Meer]], de schrijver [[Anton van Duinkerken]] en de sterrenkundige [[Marcel Minnaert]].


De Waele studeerde tussen 1914 en 1921 klassieke filologie, archeologie en oude geschiedenis in [[Gent]], [[Würzburg (stad)|Würzburg]], [[Bonn]] en [[Utrecht (stad)|Utrecht]]. Hij promoveerde in 1927 aan de [[Katholieke Universiteit Nijmegen]] op ''The magic staff or rod in Graeco-Italian Antiquity''. In datzelfde jaar werd hij aldaar [[lector]] in de [[klassieke archeologie]]. In 1931 werd het lectoraat omgezet in een buitengewone leerstoel, die in 1937 werd omgezet in een gewoon hoogleraarschap, uitgebreid met de vakgebieden [[oude geschiedenis]] en [[Nieuwgrieks]]. In 1955 werd hij tevens buitengewoon hoogleraar aan de [[Rijksuniversiteit Gent]]. In 1966 ging hij met [[emeritaat]]. In zijn wetenschappelijke loopbaan publiceerde hij meer dan 300 artikelen over [[klassieke oudheid|Grieks-Romeinse]] [[kunst]], [[architectuur]], [[geschiedenis]], [[filologie]] en [[numismatiek]]. Daarnaast was hij auteur van diverse boeken, waaronder het Vlaams-Nederlandse handboek ''Kunstgeschiedenis'' (met pater J. De Keyzer) en ''Veertig Eeuwen Antieke Kunst'', beide uitgegeven door NV Standaard Uitgeverij. Zijn bekroonde ''Pelgrimstocht door Hellas'' werd uitgegeven bij [[Lannoo (uitgeverij)|Lannoo]] in 1950, en beleefde diverse herdrukken. In de jaren 1950 en 1960 was het een populair [[prijsboek]] in het Vlaamse lager en middelbaar onderwijs.
De Waele studeerde tussen 1914 en 1921 klassieke filologie, archeologie en oude geschiedenis in [[Gent]], [[Würzburg (stad)|Würzburg]], [[Bonn]] en [[Utrecht (stad)|Utrecht]]. Hij promoveerde in 1927 aan de [[Katholieke Universiteit Nijmegen]] op ''The magic staff or rod in Graeco-Italian Antiquity''. In datzelfde jaar werd hij aldaar [[lector]] in de [[klassieke archeologie]]. In 1931 werd het lectoraat omgezet in een buitengewone leerstoel, die in 1937 werd omgezet in een gewoon hoogleraarschap, uitgebreid met de vakgebieden [[oude geschiedenis]] en [[Nieuwgrieks]]. In 1955 werd hij tevens buitengewoon hoogleraar aan de [[Rijksuniversiteit Gent]]. In 1966 ging hij met [[emeritaat]]. In zijn wetenschappelijke loopbaan publiceerde hij meer dan 300 artikelen over [[klassieke oudheid|Grieks-Romeinse]] [[kunst]], [[architectuur]], [[geschiedenis]], [[filologie]] en [[numismatiek]]. Daarnaast was hij auteur van diverse boeken, waaronder het Vlaams-Nederlandse handboek ''Kunstgeschiedenis'' (met pater J. de Keyzer) en ''Veertig Eeuwen Antieke Kunst'', beide uitgegeven door NV Standaard Uitgeverij. Zijn bekroonde ''Pelgrimstocht door Hellas'' werd uitgegeven bij [[Lannoo (uitgeverij)|Lannoo]] in 1950, en beleefde diverse herdrukken. In de jaren 1950 en 1960 was het een populair [[prijsboek]] in het Vlaamse lager en middelbaar onderwijs.


Ferdinand J.M. De Waele overleed in 1977 in [[Nijmegen]], zijn woonplaats sinds 1927. Hij ontving diverse binnenlandse en buitenlandse onderscheidingen, een [[eredoctoraat]] van de Universiteit van [[Athene (stad)|Athene]], en was ereburger van Bay City ([[Michigan]]) en Skyros ([[Griekenland]]). Tevens was hij peetvader/adviseur van de Nijmeegse studievereniging [[Sodalicium Classicum Noviomagense]]. De Waele was de vader van de archeoloog [[Jos De Waele]].
F.J.M. de Waele overleed in 1977 in [[Nijmegen]], zijn woonplaats sinds 1927. Hij ontving diverse binnenlandse en buitenlandse onderscheidingen, een [[eredoctoraat]] van de Universiteit van [[Athene (stad)|Athene]], en was ereburger van Bay City ([[Michigan]]) en Skyros ([[Griekenland]]). Tevens was hij peetvader/adviseur van de Nijmeegse studievereniging [[Sodalicium Classicum Noviomagense]]. De Waele was de vader van de archeoloog [[Jos de Waele]].


== Externe links ==
== Externe links ==
Regel 41: Regel 41:
[[Categorie:Vlaams schrijver]]
[[Categorie:Vlaams schrijver]]
[[Categorie:Hoogleraar aan de Universiteit Gent]]
[[Categorie:Hoogleraar aan de Universiteit Gent]]
[[Categorie:Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen|Waele, Ferdinand De]]
[[Categorie:Hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen|Waele, Ferdinand]]

Versie van 16 jun 2024 14:42

Ferdinand de Waele
De Waele begin jaren '30
Algemene informatie
Volledige naam Ferdinand Jozef Maria de Waele
Geboren 18 april 1896
Geboorteplaats Sinaai
Overleden 3 november 1977
Overlijdensplaats Nijmegen
Land Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Ferdinand Jozef Maria de Waele (Sinaai, 18 april 1896 - Nijmegen, 3 november 1977) was een Vlaamse archeoloog, historicus, kunsthistoricus en filoloog. Hij was in 1952 laureaat van de August Beernaertprijs met zijn boek Pelgrimstocht door Hellas. Hij participeerde in belangwekkende opgravingen in Griekenland. De ontsluiting van de oud-Griekse stad Korinthe is grotendeels zijn verdienste geweest. Hij was onder anderen goed bevriend met de dichter Anton van Wilderode, kunsthistoricus Frits van der Meer, de schrijver Anton van Duinkerken en de sterrenkundige Marcel Minnaert.

De Waele studeerde tussen 1914 en 1921 klassieke filologie, archeologie en oude geschiedenis in Gent, Würzburg, Bonn en Utrecht. Hij promoveerde in 1927 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op The magic staff or rod in Graeco-Italian Antiquity. In datzelfde jaar werd hij aldaar lector in de klassieke archeologie. In 1931 werd het lectoraat omgezet in een buitengewone leerstoel, die in 1937 werd omgezet in een gewoon hoogleraarschap, uitgebreid met de vakgebieden oude geschiedenis en Nieuwgrieks. In 1955 werd hij tevens buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1966 ging hij met emeritaat. In zijn wetenschappelijke loopbaan publiceerde hij meer dan 300 artikelen over Grieks-Romeinse kunst, architectuur, geschiedenis, filologie en numismatiek. Daarnaast was hij auteur van diverse boeken, waaronder het Vlaams-Nederlandse handboek Kunstgeschiedenis (met pater J. de Keyzer) en Veertig Eeuwen Antieke Kunst, beide uitgegeven door NV Standaard Uitgeverij. Zijn bekroonde Pelgrimstocht door Hellas werd uitgegeven bij Lannoo in 1950, en beleefde diverse herdrukken. In de jaren 1950 en 1960 was het een populair prijsboek in het Vlaamse lager en middelbaar onderwijs.

F.J.M. de Waele overleed in 1977 in Nijmegen, zijn woonplaats sinds 1927. Hij ontving diverse binnenlandse en buitenlandse onderscheidingen, een eredoctoraat van de Universiteit van Athene, en was ereburger van Bay City (Michigan) en Skyros (Griekenland). Tevens was hij peetvader/adviseur van de Nijmeegse studievereniging Sodalicium Classicum Noviomagense. De Waele was de vader van de archeoloog Jos de Waele.

Externe links