Bas van Toor: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 51: Regel 51:


===Najaar 2007===
===Najaar 2007===
Bas van Toor schrijft vanaf najaar 2007 een column op http://www.showbiznewz.nl en is te horen als Bassie en/ of Vlugge Japie op de [[Tom Tom]] verder maakt hij reclame voor winkels van ''de Fietsplus''.
Bas van Toor schrijft vanaf najaar 2007 een column op http://www.showbiznewz.nl en is hij te horen als Bassie en/ of Vlugge Japie op de [[Tom Tom]]. Verder maakt hij reclame voor winkels van ''de Fietsplus''.


Momenteel is Bas ook nog bezig met het maken van een nieuwe mondharmonica-cd, die wereldwijd zal worden uitgebracht.
Momenteel is Bas ook nog bezig met het maken van een nieuwe mondharmonica-cd, die wereldwijd zal worden uitgebracht.


Op 23 december 2007 raakte Bassie gewond door een opblaasbare olifant van zijn show in Roosendaal.<ref>[http://www.nu.nl/news.jsp?n=1368263&c=61& Bassie gewond door opblaasbare olifant], [[Nu.nl]], 25 december 2007.</ref>
Op 23 december 2007 raakte Bassie gewond door een opblaasbare olifant van zijn show in Roosendaal.<ref>[http://www.showbiznewz.nl/artikel_1008_clown-bassie-gewond-na-omvallen-decor.html} Bassie gewond door opblaasbare olifant], [[Showbiznewz.nl]], 25 december 2007.</ref>


== Nieuwe tv-series ==
== Nieuwe tv-series ==

Versie van 17 mrt 2008 12:47

Bas van Toor
Bas van Toor
Algemene informatie
Volledige naam Bastiaan van Toor
Geboren 17 september 1935
Land Nederland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bas(tiaan) van Toor (Maassluis, 17 september 1935) is een Nederlandse clown. Hij is vooral bekend als clown Bassie uit de jeugdserie Bassie en Adriaan. Naast clown is Van Toor ook muzikant, hij speelt mondharmonica.

Levensloop en carrière

Bas van Toor was een oorlogskind. Op zijn negentiende liep hij van huis weg en ging hij werken bij een Belgisch circus. Toen hij na enkele jaren terugkeerde, wilde hij samen met zijn jongere broer Aad van Toor (Adriaan) (toen dertien) een acrobatennummer starten. Na lang oefenen op de keukenstoelen thuis hadden beide broers een goed nummer, waarmee ze jarenlang succes hadden als The Crocksons en The Melton Brothers.

Bassie & Adriaan

Midden jaren '70 startten Bas en Aad van Toor, in samenwerking met Joop van den Ende, een televisieserie: Bassie en Adriaan. Deze serie werd vervolgens een van de meest succesvolle kinderprogramma's van Nederland, die tot op heden nog steeds wordt herhaald. Hierin speelde Bas van Toor de beroemde clown Bassie en de boef Vlugge Japie, maar buiten deze twee hoofdrollen vervulde hij net als Aad (die de acrobaat Adriaan speelde) veel kleine bijrollen in de Bassie en Adriaan series. In totaal heeft hij samen met zijn broer 9 grote Bassie en Adriaan series gemaakt en een paar korte afleveringen. Hiernaast heeft hij samen met Aad ( Adriaan) het TROS programma "Wonderland" in de jaren 90 gepresenteerd en gaven zij in De Stop en Stap show (Tros- 1986/87) in een wekelijkse rubriek verkeerstips aan kinderen. Verder is hij vaak te gast geweest in andere programma's als het personage Clown Bassie.

Zijn halfbroer Aart de Heer speelde André du Lord in de serie "Het Geheim van de Sleutel" en "De Diamant". De Heer was als Du Lord tevens tijgertemmer en goochelaar in Circus Bassie en Adriaan, waarvan hij ook presentator was. Later kwam De Heer in het nieuws doordat hij was betrapt op de aanleg van wietplantages.

In de tweede helft van de jaren '90 startte Bas van Toor activiteiten naast Bassie en Adriaan. Hij nam drie cd's met mondharmonicanummers op en gaf met zijn mondharmonica concerten en trad op bij feestelijke gelegenheden. Ook was hij regelmatig te zien op kermissen zonder Adriaan en deelde daar koekjes en andere Bassie en Adriaan-spullen uit.

Nieuwe show

Tot en met 2003 was Bas van Toor de onafscheidelijke helft van het duo Bassie en Adriaan. Toen broer Aad in juli 2003 kanker kreeg, scheidden hun wegen. Bas startte in 2004 een nieuwe show met goochelaarster Sylvia Schuyer, maar dat werd een flop. Reeds na enkele maanden moesten ze de tournee stoppen door tegenvallende bezoekerscijfers. De mensen pikten het niet dat Bassie een nieuwe partner op het podium had.

Eind 2004 tourde hij dan met zijn manager Evert van den Bos door Nederland en België bij Circus Althoff. In het circusprogramma was Bassie als gastclown opgenomen en vertoonde daar enkele oudere scènes die hij vroeger met Adriaan opvoerde, maar ook enkele nieuwe.

Een jaar later, in 2005, startte Bas van Toor een compleet nieuwe show: Bassie en zijn vriendjes. Hiervoor deed hij naast Evert beroep op de entertainer/goochelaar Peter Grooney met zijn buikspreekpop Charly. Ook maakte Van Toor in 2005, samen met zijn nieuwe collega's, zijn eerste solo-serie op televisie, De reis van Zwarte Piet. Gedurende 2006 namen ze dan een avonturenserie op, Bassie en de speurtocht naar Charly. De werktitel is Bassie en de ontvoering genaamd[1].

Operatie

Begin januari 2007 onderging Bas een operatie waarbij hij een nieuwe knie kreeg [2]. Daardoor trad de clown enkele maanden niet op. Op 31 maart 2007 ging de nieuwe tournee van Bassie en zijn vrienden door Nederland en België van start.

Pruik incident

Eind juni van 2007 werd er aangifte gedaan tegen Bas wegens kindermishandeling. Op een kermis in het Nederlandse Berkel-Enschot zou hij een 10-jarige jongen hardhandig aan het oor hebben getrokken nadat deze aan Bassie's pruik had getrokken.

Later bleek dat Bassie inderdaad een harde ruk aan zijn pruik kreeg maar hierna alleen tegen de moeder zei: ' Het zou niet misstaan als uw zoon zijn excuses aanbiedt. ' Hierna bood de jongen zijn excuses aan. Een uur later werd hij door een andere jongen uitgescholden omdat hij de kleine jongen zijn excuses liet maken. De vader van het kind dat aan de pruik trok is vervolgens naar de krant gegaan in plaats van naar Bassie zelf of de politie. Bassie heeft daarom vervolgens een aanklacht ingediend tegen de familie wegens smaad.

Op 6 november 2007 werd bekend dat beide zaken zijn geseponeerd[3].

Tevens werd bericht dat hij onder politiebeveiliging stond vanwege dreigementen met als doelwit zijn oranje pruik [4]. Dit bleek ook niet te kloppen. Bassie moest namelijk via een keukentrappetje van het podium afkomen en daarbij werd hij geholpen door twee gemeentewerkers. De volgende dag stond er in de kranten: Bassie met bodyguards op de kermis.

Najaar 2007

Bas van Toor schrijft vanaf najaar 2007 een column op http://www.showbiznewz.nl en is hij te horen als Bassie en/ of Vlugge Japie op de Tom Tom. Verder maakt hij reclame voor winkels van de Fietsplus.

Momenteel is Bas ook nog bezig met het maken van een nieuwe mondharmonica-cd, die wereldwijd zal worden uitgebracht.

Op 23 december 2007 raakte Bassie gewond door een opblaasbare olifant van zijn show in Roosendaal.[5]

Nieuwe tv-series

Hieronder staat een schema van de recente televisie-activiteiten van Clown Bassie.

Avonturenseries

In 2005 maakte Bassie een nieuwe TV-serie, "Bassie en De reis van Zwarte Piet". Deze eerste solo-serie is in vele opzichten uniek, want Bas van Toor had al meer dan tien jaar niet meer voor een filmcamera gestaan. Toen de serie nog maar enkele dagen op dvd was verschenen, was de verkoop boven verwachting. In november/december dat jaar werd de serie tenslotte succesvol op Nickelodeon (in het Nick Jr. blok) vertoond.

In 2006 werd "Bassie en de ontvoering" opgenomen in Oostenrijk en Duitsland, waarvan de titel later - hoewel nog voor de uitzending - werd veranderd in "Bassie en de speurtocht naar Charly". Daarin wordt de buikspreekpop Charlie ontvoerd door Super Boef.

In 2008 komt er een derde TV-serie van Clown Bassie. De titel is nog niet bekend.

TV-show

In september 2006 werd de tv-show "Bassie en zijn vriendjes" opgenomen. De 16-delige show werd geproduceerd door Image Media & TV en op een tiental regionale zenders in Nederland vertoond. In de show ontvangt Bassie telkens een kind dat al weet wat hij later wil worden, dat jarig is, of dat leuke moppen kan vertellen. Ook zingt Bassie weer nieuwe liedjes, toepasselijk bij het onderwerp.

Halverwege oktober werd bekendgemaakt dat twee originele opnametapes van de show, waarvan geen kopieën bestonden, gestolen werden. Hierdoor is heel wat filmmateriaal verloren gegaan. De geplande uitzendingen konden echter wel doorgaan, doordat er nog genoeg opnames overbleven.

In het najaar van 2007 wordt een tweede seizoen van deze tv-show opgenomen.

Externe link


<span title="Voor deze uitspraak is een bronvermelding gewenst. Motivering:

">[bron?]