Gymnasium Haganum: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pipobot (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 100: Regel 100:
* [[Everardus Wittert van Hoogland]]
* [[Everardus Wittert van Hoogland]]
* [[Rolf Koot]]
* [[Rolf Koot]]

* [[Laura Moors]]
* [[Jetske Gunster]]


== Externe links ==
== Externe links ==

Versie van 19 jun 2010 16:01

Gymnasium Haganum
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Gymnasium Haganum is een openbaar gymnasium in Den Haag.

Algemeen

Het Gymnasium Haganum is een relatief klein, zelfstandig gymnasium met in het schooljaar 2009/2010 ongeveer 675 leerlingen. Een lange traditie is de vriendschappelijke rivaliteit die bestaat tussen het Haganum en het andere zelfstandige gymnasium in Den Haag, Sorghvliet. Anno 2010 is het gebouw aan de Laan van Meerdervoort te Den Haag eigenlijk te klein. De eerste vermelding in het Haags Gemeentearchief die wijst op het bestaan van de school dateert van 1327.

Het Gebouw

Het Gymnasium Haganum is sinds 1907 gehuisvest in een gebouw aan de Laan van Meerdervoort. Het kenmerkt zich door een traditionele uitstraling met een opvallende toren. Om het gebouw binnen te komen, moet men eerst door de poort. Hierop staat de naam van de school en de grondvesting van het gebouw ingegraveerd. In schooljaar 2010-2011 wordt het gebouw opgeknapt en uitgebreid. Het schoolleven zal zich voor een jaar dan verplaatsen naar een gebouw in de Stokroosstraat.

Resultaten

Het Haganum rond 1910, gezien vanaf de Zoutmanstraat. De tram liep toen al voor de school langs.

De school heeft goede resultaten behaald bij de eindexamens volgens Elsevier. Het Gymnasium Haganum bevindt zich volgens dit opinieblad bij de top van scholen in heel Nederland. Het Haganum is Universumschool.

Iedere vrijdagmiddag zijn er de zogenaamde vrijdagmiddagactiviteiten, zoals etsen, go, Model United Nations, orkest, robotics, schaken en volleybal. Dit wordt door de leraren en leerlingen georganiseerd. Het Haganum neemt deel aan vele Model United Nations conferenties, onder andere de The Hague International Model United Nations (THIMUN), LEMUN, "MUNISH", HMUN en vele andere conferenties. Ook gaat het Haganum elk jaar naar een buitenlandse MUN conferentie. Zo heeft het Haganum in het jaar 2006 een delegatie naar de Turkish International MUN in Istanbul gestuurd en in het jaar 2007 een delegatie naar de Deutsche Internationale Schule MUN in Athene. In 2008 bezochten de leerlingen Parijs om te participeren in de Paris Model United Nations, en in 2009 zal Lissabon bezocht worden om mee te doen aan de Iberian Model United Nations. Ook zijn meerdere leerlingen van het Haganum op speciale posities binnen de MUN benoemd, waaronder voorzitters-posities zoals Chair en President. Bovendien is de organisatie van de eerste eigen conferentie van het Haganum, de HagaMUN, in een gevorderd stadium. De MUN is geen verplicht onderdeel, maar veel leerlingen doen er wel aan mee.

De leerlingen van het Haganum worden automatisch lid van de Bond der Haagsche Gymnasiasten, vaak afgekort met 'De Bond'. Dit is een vereniging waarvan de bestuursleden jaarlijks door de leerlingen worden gekozen, voorafgegaan door een campagne. De Bond heeft meerdere subverenigingen, zoals de schaakvereniging Chaturanga (opgericht in 1912). Een aantal maal per jaar verschijnt de schoolkrant Spectemur Agendo, kortweg Spec, die door een onafhankelijk van de Bond opererende redactie vervaardigd wordt. De oud-leerlingen worden automatisch lid van de vereniging Socialiter, welke naam verwijst naar het eerste woord van het schoollied ("Socialiter"), dat begint met Socialiter concordia.

Schoollied "Socialiter"

Voorkant van het Gymnasium Haganum

Socialiter concordia nos habet et habebit

Donec crudelis mors omnes amicos nos delebit

Dum umbrae [simus exiles] vanae erimus in Tartaro inani !

Vivat, Vivat, Societas Gymnasii Hagani !


Poëtae sumus, musici, ridiculi, auctores

Et canimus ex animo puellas et amores

Sed tamen sumus juvenes non rudes at urbani

Vivat, Vivat, Societas Gymnasii Hagani !


Peritus praeses, administrant, scriba studiosus

Egregie, cum temptet raro aliquis bellosus

Socialitatem ut perturbet: sunt conatus vani !

Vivat, Vivat, Societas Gymnasii Hagani !


Speramus nos feliciter constare societatem

Per semper omnia tempora ad mundi vastitatem

Et simus semper hilares et alacres et sani !

Vivat, Vivat, Societas Gymnasii Hagani !

Gebouw

De ingang van het gebouw anno 2005

Het rijksmonument werd in 1905 - 1907 gebouwd naar het ontwerp van de architect rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman gebouwd in neorenaissancestijl.

Het gebouw van het Haganum wordt niet alleen gebruikt om de school in te huisvesten. Zo wordt er jaarlijks het Haganumfestival georganiseerd, en zijn er aantal films gedeeltelijk opgenomen. Kruimeltje, Pietje Bell, Afblijven en Vroeger is dood, een film die in 1987 tweemaal een Gouden Kalf behaalde met muziek van oud-student/docent Simon Burgers. In deze film treedt ook het schoolorkest van het Haganum op. Tevens maakte oud-leerling Paul Verhoeven hier één van zijn eerste films, getiteld "Feest" (1963).

Bekende oud-leraren en oud-leerlingen van het Haganum


Externe links

[bron?]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gymnasium Haganum op Wikimedia Commons.
  1. KNAW over Frans Kuiper