Leopold II van België: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Carolus (overleg | bijdragen)
Carolus (overleg | bijdragen)
Regel 20: Regel 20:
* [[Clementine van België|Clementine]] ([[1872]]-[[1955]])
* [[Clementine van België|Clementine]] ([[1872]]-[[1955]])


Omdat zijn enige zoon en troonopvolger Leopold verongelukte, werd zijn jongere broer [[Filips van België|Filips]] troonopvolger. Diens zoon [[Albert I van België|Albert]] werd na het overlijden van Leopold II koning der Belgen. De vorst ervaarde zijn dochters als een mislukking; hij kon geen mannelijke opvolger aan de dynastie schenken.
Omdat zijn enige zoon en troonopvolger Leopold verongelukte, werd zijn jongere neef [[Boudewijn van België (1869-1891)|Prins Boudewijn]] troonopvolger. Zijn broer Prins Filips, de graaf van Vlaanderen was nagenoeg doof ,daardoor schikte Leopold hem niet capabel de Belgische [[Troon]] te bestijgen. Na het overlijden van Boudewijn, werd zijn broer, [[Albert I van België|Albert]] Hertog van Brabant. De vorst ervaarde zijn dochters als een mislukking; hij kon geen mannelijke opvolger aan de dynastie schenken. Hij werkte deze ontchoogeling uit opzijn echtgenote, en zocht toevlucht tot een minares.


[[Blanche Delacroix]], barones Vaughan ([[1883]]-[[1948]]) schonk de oude vorst nog twee kinderen; twee jongens deze werden voor het huwelijk geboren.
[[Blanche Delacroix]], barones Vaughan ([[1883]]-[[1948]]) schonk de oude vorst nog twee kinderen; twee jongens deze werden voor het huwelijk geboren.

Versie van 12 apr 2006 22:28

Sjabloon:Dynastie

Leopold Louis Philippe Marie Victor (9 april 183517 december 1909), prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, hertog van Brabant, was van 1865 tot 1909 Koning der Belgen.

Huwelijk en kinderen

Leopold huwde met Maria Hendrika van Oostenrijk en kreeg vier kinderen:

Omdat zijn enige zoon en troonopvolger Leopold verongelukte, werd zijn jongere neef Prins Boudewijn troonopvolger. Zijn broer Prins Filips, de graaf van Vlaanderen was nagenoeg doof ,daardoor schikte Leopold hem niet capabel de Belgische Troon te bestijgen. Na het overlijden van Boudewijn, werd zijn broer, Albert Hertog van Brabant. De vorst ervaarde zijn dochters als een mislukking; hij kon geen mannelijke opvolger aan de dynastie schenken. Hij werkte deze ontchoogeling uit opzijn echtgenote, en zocht toevlucht tot een minares.

Blanche Delacroix, barones Vaughan (1883-1948) schonk de oude vorst nog twee kinderen; twee jongens deze werden voor het huwelijk geboren.

De koning was dolgelukkig en bedroefd tegelijk; na 3 dochters had hij ineens twee zoons, maar deze waren uitgesloten van de Belgische Troon; de koning bedacht ze met de dynastiek titels Hertog van Tervuren en Graaf van Ravenstein. Ze kregen samen met hun moeder een deel van de erfenis, na haar tweede huwelijk kregen de jongens de naam Durieux.

Koningschap

Bestand:Leopold ;Hertog van Brabant.jpg
Leopold, hertog van Brabant

Leopold II was vooral bekend vanwege zijn 'privé'-kolonie Kongo-Vrijstaat, dat hij tot zijn privé-eigendom maakte in 1884. In 1908 werd Kongo-Vrijstaat door de Belgische regering geannexeerd en Belgisch Congo genoemd. De 20 jaar onder het schrikbewind van Leopold II worden gekenmerkt door slavernij, ontvoeringen, martelen, verkrachtingen, onthoofdingen, afhakken van handen. De schattingen over het aantal slachtoffers variëren aanzienlijk. De Britse diplomaat Roger Casement heeft het over 3 miljoen tijdens 12 van de 20 jaar. Peter Forbath noemt ten minste 5 miljoen; Adam Hochschild 10 miljoen en de Encyclopedia Britannica spreekt van een totale bevolkingsafname van 20 of 30 miljoen naar 8 miljoen.

Op 15 november 1902 probeerde de Italiaanse anarchist Genarro Rubino, een werkloze schrijnwerker, koning Leopold II te vermoorden, zonder succes. Zijn motief? "Omdat hij rijk is en wij arm", zo verklaarde hij achteraf. Leopold II was tevens verantwoordelijk, voor vele mooie bouwwerken in België, waar nu nog steeds zowel inwoners als toeristen van genieten. Hij wilde 'een mooi land' voor zijn rijken.

In 1904 kreeg de koning van de Duitse keizer Wilhelm II Frans-Vlaanderen en 2 miljoen pond sterling aangeboden als België de Duitsers ongehinderd door hun land zouden laten trekken bij een conflict met Frankrijk. Leopold weigerde dit aanbod met het argument dat zijn parlement dit nooit zou toestaan.

Drie dagen voor zijn dood huwde Leopold II nog met Barones Blanche Delacroix waarbij hij al twee kinderen had. En hij ondertekende ook de wet op de dienstplicht waardoor iedere mannelijke Belg voor een periode naar het leger moest gaan. Van de koning zijn ook veel cartoons bewaard; met zijn typische vierkante baard.

Zijn nalatenschap

Ruiterstandbeeld te Oostende

Omdat zijn erfopvolging mislukte, hield de koning zich intensief bezig met het uithuwelijken van zijn dochters. De koning was gelinkt aan alle grote dynastieën; zijn zus was keizerin van Mexico en zijn dochter moest keizerin worden van Oostenrijk. Bovendien was zijn grootvader de koning van Frankrijk. Een huwelijk was voor hem een staatszaak en dat moest zijn eigen vrouw maar al te vaak ondervinden, zij vluchtte dan ook regelmatig naar haar verblijf in Spa. Eén voor één verdwenen zijn dochters dan ook naar Europese hoven ver in het buitenland. De meeste van deze huwelijken waren gedoemd om te mislukken, waardoor de vorst zich ontzettend schaamde. Bij zijn dood ontstond er hierdoor een enorme rel om het geld van hun vader, de koning onterfde ze allemaal en schonk de kastelen en paleizen allemaal aan de staat, in ruil voor onderhoud ervan en de garantie dat de paleizen ter beschikking werden gesteld van zijn opvolgers (de Koninklijke Schenking). Vandaag is er alleen nog via de tak van het huis Bonaparte en Windisch-Graetz rechtstreekse afstamming van hem in leven. Hij is begraven in Laken, en liet een België achter dat economisch zeer sterk was, een kolonie rijker, en democratischer was geworden.

De koning Bouwheer

Met het geld dat hij verdiende transformeerde hij België, hij liet Brussel volledig opnieuw aanleggen, onder andere door de (her)bouw van:

In Antwerpen:

In Oostende:

  • De koninklijke Gaanderijen

Zie ook

Externe link