Neurowetenschap: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
k
linkfix
k (linkfix)
 
In de 20e eeuw heeft het werk van [[Santiago Ramón y Cajal]] en [[Camillo Golgi]] de basis gelegd voor het bestuderen van individuele neuronen in de hersenen. [[Charles Scott Sherrington]] en [[Edgar Douglas Adrian]] hebben de bestuderingsmethoden uitgebreid met een nieuwe techniek die gebruikmaakt van elektroden. [[Neurotransmitter]]s zijn ontdekt door een aantal wetenschappers, waaronder [[Otto Loewi]], [[Henry Hallett Dale]], [[Arvid Carlsson]] en vele anderen. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van een signaal van één neuron naar een ander.
In [[1929]] nam de Duitse arts [[Hans Berger (neuroloog)|Hans Berger]] de eerste elektrische potentialen van levende hersenen op. Zijn techniek, bekend als [[elektro-encefalografie]] of EEG, was de eerste manier om signalen van levende hersenen op te vangen tijdens het verrichten van normale functies.
 
==Neurowetenschap in de publieke sfeer==
Sinds de jaren negentig vertoont de neurowetenschap een sterke groei, ook wel aangeduid als het 'decade van de hersenen'.<ref>Illes, J., Kirschen, M.P., and Gabrieli, J.D.E. (2003). Nat. Neurosci. 6, 205</ref> De popularisering van de neurowetenschap, onder andere door toedoen van de media, heeft geleid tot een grote belangstelling voor 'breinkennis' ook onder de niet professionele bevolking. <ref>Cliodhna O’Connor, Geraint Rees, and Helene Joffen (2012).Neuroscience in the Public Sphere. Neuron 74, April 26, 2012</ref> Dit blijkt onder andere uit belangstelling voor thema's als: het verbeteren van de capaciteit van de hersenen ([[breintraining]]), optimalisering van de ontwikkeling van de hersenen van kinderen, de mogelijk biologische oorzaken van verschillen tussen categorieën mensen (man-vrouw verschillen, normaal-abnormaal gedag) en herseneigenschappen als bewijs van bepaald gedrag zoals gokverslaving, goed leiderschap, pubergedrag, religieuze ervaringen. Informatie verstrekt in de media blijkt bij verwijzing naar breinkennis de geloofwaardigheid van de verstrekte informatie te vergroten, zelfs al is de breinkennis niet direct relevant. Soms is daarbij ook sprake van vervorming van onderzoeksresultaten of overdrijving van de maatschappelijke implicaties.<ref>Weisberg, D.S., Keil, F.C., Goodstein, J., Rawson, E., and Gray, J.R. (2008). J. Cogn. Neurosci. 20, 470–477.</ref>
 
==Moderne neurowetenschap==
Door de beschikbaarheid van steeds snellere en krachtigere computers is de moderne neurowetenschap in een stroomversnelling terechtgekomen. Neurowetenschappers gebruiken talloze verschillende invalshoeken om de hersenen te bestuderen, van [[molecuul|moleculen]] tot hele systemen. Er is veel nieuwe kennis vergaard over de [[elektrofysiologie|elektrofysiologische]] eigenschappen van verschillende typen neuronen en de manier waarop zij reageren op neurotransmitters. [[Miguel Nicolelis]] introduceerde multi-elektrode-opnametechnieken waarmee live-opnames gemaakt kunnen worden van de elektrische activiteit van neuronen in een kweek. Hij slaagde er ook in signalen van de hersenen van een aap via implantaten op te vangen en via deze weg de aap een robotarm te laten besturen, terwijl de aap zat te spelen met de niet meer aangesloten joystick waar de robotarm daarvoor mee bestuurd werd. Via technieken als CT, [[Magnetic Resonance Imaging|MRI]] en [[functionele MRI]] is het centraal zenuwstelsel op allerlei manieren af te beelden, vaak in relatie met het verrichten van bepaalde taken, waardoor de kennis van de lokalisatie en het verloop van allerlei processen in de laatste decennia enorm is toegenomen en nog steeds toeneemt. Niet alleen de specifieke gebieden maar ook hun onderlinge verbindingen, en [[netwerk (algemeen)|netwerken]] kunnen met nieuwe technieken als [[tractografie]] in kaart worden gebracht (zie [[connectoom]]). Ook de ontcijfering van het totale menselijke [[genoom]] heeft veel nieuwe impulsen aan het onderzoek gegeven. [[Cognitieve neurowetenschap]] is een tak binnen de neurowetenschap waarbij getracht wordt een scherper inzicht te krijgen in de relatie tussen hersenfuncties en menselijke [[cognitie]] en [[gedrag]].
 
[[Bestand:Parasagittal_MRI_of_human_head_in_patient_with_benign_familial_macrocephaly_prior_to_brain_injury_Parasagittal MRI of human head in patient with benign familial macrocephaly prior to brain injury (ANIMATED).gif|thumb|left|Para-sagittaal MRI beeld van het hoofd van een patiënt met benigne familiaire [[macrocefalie]]]]
 
== Prijs ==
114.239

bewerkingen

Navigatiemenu