Macrospore: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Johan N (overleg | bijdragen)
Macrospore. Tekst ipv doorverwijzing
Regel 1: Regel 1:
'''Macrosporen''' zijn [[vrouwelijk (biologie)|vrouwelijk]] [[spore]] bij [[Embryophyta|Embryophyta (landplanten)]], die kunnen uitgroeien tot een macro[[gametofyt]] (megagametofyt), waarop zich de [[Archegonium|archegonia]] vormen.
#DOORVERWIJZING[[Heterosporie]]

[[Heterosporie]] of anisosporie is het verschijnsel dat de sporen in twee grootte-klassen voorkomen. Heterosporie komt voor bij veel [[Embryophyta]], met name bij [[bedektzadigen]], bij [[naaktzadigen]], bij veel [[varens]], maar ook bij enkele [[mossen]]. De grote sporen heten macrosporen of megasporen.

Macrosporen worden gevormd in een [[nucellus|macrosporangium of nucellus]]. Het macrosporangium opent zich bij [[varens]] en kiemt de spore. Daarbij groeit er een [[voorkiem|voorkiem of prothallium]] uit. Bij [[Selaginella]] groeit de voorkiem binnen de wand van de macrospore maar bij veel andere varens is de voorkiem vrij levend.

Bij [[naaktzadigen]] is het macrosporangium gewoonlijk omsloten door een [[integument]]. De sporen kiemen dan in het sporangium

De kleine sporen heten [[microspore]]n. Uit een microsporen groeit een [[mannelijk (biologie)|mannelijke]] [[gametofyt]] (microgametofyt)


[[Categorie:Plantenmorfologie]]
[[Categorie:Plantenmorfologie]]

Versie van 19 jan 2014 19:27

Macrosporen zijn vrouwelijk spore bij Embryophyta (landplanten), die kunnen uitgroeien tot een macrogametofyt (megagametofyt), waarop zich de archegonia vormen.

Heterosporie of anisosporie is het verschijnsel dat de sporen in twee grootte-klassen voorkomen. Heterosporie komt voor bij veel Embryophyta, met name bij bedektzadigen, bij naaktzadigen, bij veel varens, maar ook bij enkele mossen. De grote sporen heten macrosporen of megasporen.

Macrosporen worden gevormd in een macrosporangium of nucellus. Het macrosporangium opent zich bij varens en kiemt de spore. Daarbij groeit er een voorkiem of prothallium uit. Bij Selaginella groeit de voorkiem binnen de wand van de macrospore maar bij veel andere varens is de voorkiem vrij levend.

Bij naaktzadigen is het macrosporangium gewoonlijk omsloten door een integument. De sporen kiemen dan in het sporangium

De kleine sporen heten microsporen. Uit een microsporen groeit een mannelijke gametofyt (microgametofyt)