Maarheeze: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dennal (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Dennal (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 18: Regel 18:
| lon_sec = 48
| lon_sec = 48
}}
}}
'''Maarheeze''' ([[Brabants]] en [[West-Limburgs]]: ''Máris'') is een dorp in de [[Nederland]]se gemeente [[Cranendonck]], provincie [[Noord-Brabant]].
'''Maarheeze''' ([[Brabants]] en [[West-Limburgs]]: ''Máres'') is een dorp in de [[Nederland]]se gemeente [[Cranendonck]], provincie [[Noord-Brabant]].


Het historische [[gemeentewapen]] van Maarheeze bestond uit "Van [[azuur (heraldiek)|lazuur]] beladen met een [[Kraanvogel (vogel)|kraanvogel]], houdende in deszelfs linkerpoot een steen, alles van [[goud]]." In [[1996]] stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en [[Vlaggenkunde]] voor de kleuren van het [[wapen (heraldiek)|wapen]] te wijzigen in de historische kleuren van Cranendonk, namelijk: in keel een kraanvogel van [[zilver]], gebekt en gepoot van goud, houdende in zijn poot een steen van zilver.
Het historische [[gemeentewapen]] van Maarheeze bestond uit "Van [[azuur (heraldiek)|lazuur]] beladen met een [[Kraanvogel (vogel)|kraanvogel]], houdende in deszelfs linkerpoot een steen, alles van [[goud]]." In [[1996]] stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en [[Vlaggenkunde]] voor de kleuren van het [[wapen (heraldiek)|wapen]] te wijzigen in de historische kleuren van Cranendonk, namelijk: in keel een kraanvogel van [[zilver]], gebekt en gepoot van goud, houdende in zijn poot een steen van zilver.

Versie van 24 mrt 2014 10:37

Maarheeze
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Maarheeze (Noord-Brabant)
Maarheeze
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Cranendonck Cranendonck
Coördinaten 51° 19′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,93 km²
Inwoners
(2007)
5260
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Maarheeze (Brabants en West-Limburgs: Máres) is een dorp in de Nederlandse gemeente Cranendonck, provincie Noord-Brabant.

Het historische gemeentewapen van Maarheeze bestond uit "Van lazuur beladen met een kraanvogel, houdende in deszelfs linkerpoot een steen, alles van goud." In 1996 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor de kleuren van het wapen te wijzigen in de historische kleuren van Cranendonk, namelijk: in keel een kraanvogel van zilver, gebekt en gepoot van goud, houdende in zijn poot een steen van zilver. De voormalige gemeente Maarheeze telde in 1996 9168 inwoners en had een oppervlakte van 55,23 km².

De gemeente Maarheeze heeft meerdere grenswijzigingen gekend. Ze werd ingesteld in 1810, doch in 1925 werd de gemeente Soerendonk-Sterksel-Gastel met deze gemeente samengevoegd tot de nieuwe gemeente Maarheeze. Deze werd in 1997, met uitzondering van Sterksel, gevoegd bij de gemeente Budel, welke in 1998 de historische naam Cranendonck kreeg. Het dorp Sterksel is overgegaan naar de nieuw gevormde gemeente Heeze-Leende.

Etymologie

De naam 'Maarheeze' bevat het woord 'maar', dat 'moeras' betekent, en 'heeze', dat 'doorgang' beteken. Maarheeze betekent dus 'moerasdoorgang'.

Geschiedenis

Maarheeze in 1865

De kern Maarheeze is zoals eigenlijk alle kernen in Cranendonck (behalve Budel-Dorplein) ontstaan als een esdorp. Oude akkercomplexen omringen de kern.

De oudste schriftelijke vermelding van Maarheeze dateert van 1289 toen Willem van Cranendonk heer van Maarheeze werd genoemd. Maarheeze vormde met Soerendonk een gezamenlijke schepenbank.
In de loop van de tijd heeft Maarheeze zich flink uitgebreid, echter niet in relatie met de oorspronkelijke structuur van de kern. Doordat de uitbreiding vooral is bepaald door de ligging tussen de A2 en de spoorweg is er nauwelijks nog sprake van lintbebouwing langs akkercomplexen.

Bezienswaardigheden

  • Sint-Gertrudiskerk. Deze neoromaanse kerk stamt uit 1910 en ze is ontworpen door L. de Vries uit Helmond.
  • Pastorie uit 1821.
  • Teutenboerderij. Deze boerderij aan de Kerkstraat 5 stamt uit 1779. Ze bezit een fraaie topgevel. De boerderij is meer dan 225 jaar binnen dezelfde familie gebleven en is door de familie gebouwd die ook 't Hof (Vroeger Hof van Holland) heeft opgericht. Sinds 2001 bewoont een andere familie de boerderij.

Economie

Maarheeze ligt aan de autosnelweg A2 die het dorp doormidden snijdt: de kerk bevindt zich ten zuiden van de snelweg, min of meer geïsoleerd van het dorp. Ook de spoorlijn Eindhoven-Weert loopt in de nabijheid van het dorp. Tussen 1913 en 1938 had Maarheeze een treinstation. In 2010 heropent het station Maarheeze op een nieuwe locatie.

Maarheeze heeft een aanzienlijk industrieterrein, ´Den Engelsman´ geheten. Belangrijke bedrijven die hier gevestigd zijn, zijn onder andere:

  • Philips Lighting. Dit bedrijf maakte onder meer fluorescerende stoffen voor kleurenschermen.
  • Solmar Tours is een reismaatschappij, dat hier een busterminal heeft voor de vakantiebussen.
  • Van Gansewinkel is een groot internationaal opererend afvalverwerkingsbedrijf dat oorspronkelijk uit Maarheeze afkomstig is, en dat op Den Engelsman een vestiging heeft van ´Van Gansewinkel Chemie B.V.´ en ´Van Gansewinkel Nederland B.V.´. Het werd opgericht in 1964 door Leo van Gansewinkel. Voordien vervoerde men strohulzen naar de Heineken brouwerij, maar Van Gansewinkel startte het bedrijf met het inzamelen van het afval van de Philipsfabriek te Maarheeze. Twee jaar later werd al een containerbedrijf in België opgezet. Door overnames en autonome groei werd het bedrijf snel groter. In 1985 werd het eerste depot voor gevaarlijk afval in gebruik genomen en ook werd de eerste recyclingfabriek opgezet. In 1995 en 1997 werden vestigingen in Tsjechië en Polen opgericht. Van Gansewinkel was in 2007 de grootste particuliere afvalinzamelaar van de Benelux en nog steeds een familiebedrijf.
  • Verder bezit Maarheeze veel bedrijven in de metaalsector.

Buiten het bedrijventerrein is nog een ander belangrijk bedrijf:

  • Frisdranken Industrie Winters. Dit bedrijf begon in 1797 als een plaatselijke brouwerij. Vanaf 1900 werd het bedrijf geleidelijk in een frisdrankenindustrie omgezet. Sedert 1955 beschikte men over geavanceerde verpakkingslijnen. Tegenwoordig worden bekende merken geproduceerd en afgevuld, maar men kan ook een eigen merk laten maken. Het gaat hierbij tegenwoordig veel om drank in blik. Sinds 1998 behoort Winters tot de Sun Beverage Company. Nu is het bedrijf bezit van Refresco.

Natuur en landschap

Ten noordoosten van Maarheeze ligt een grootschalige landbouwontginning, waar doorheen de Rakerloop stroomt. Ten oosten ligt een villabos en nog verder vindt men het natuurgebied Hugterheide. Het gaat hier om droge naaldbossen. In de richting van Soerendonk is het landschap kleinschaliger, met stukjes bos, afgewisseld met landbouwgebied, en het dal van de Buulder Aa.

Nabijgelegen kernen

Sterksel, Hugten, Weert, Soerendonk.

Geboren in Maarheeze

Woonachtig (geweest) in Maarheeze

Zie ook