Henk van der Meijden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Richardw (overleg | bijdragen)
Alle (bekende) informatie _over_ de afbeelding kun je te zien krijgen door op de afbeelding te klikken
Mandy180 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 58: Regel 58:
In 1991 is Henk de eerste Nederlandse producent met een musical op Londens West End met de door hem ontwikkelde show "A Night at the Cotton Club". Andere producties van eigen hand zijn "Josephine" (1991), "The Sound of Motown" (1995), Mahalia (1996), "The Glory of Gospel" (1996), "Rembrandt De Musical" (2006), "Crazy Shopping" (2010) en meest recent "Yab Yum" (2012). Naast de eigen ontwikkelde producties heeft Van der Meijden ook vele internationale titels voor de Nederlandse en Europese markt geproduceerd, zoals "Bubbling Brown Sugar" (1984), "Annie" (1997) en "Grease" (1996).
In 1991 is Henk de eerste Nederlandse producent met een musical op Londens West End met de door hem ontwikkelde show "A Night at the Cotton Club". Andere producties van eigen hand zijn "Josephine" (1991), "The Sound of Motown" (1995), Mahalia (1996), "The Glory of Gospel" (1996), "Rembrandt De Musical" (2006), "Crazy Shopping" (2010) en meest recent "Yab Yum" (2012). Naast de eigen ontwikkelde producties heeft Van der Meijden ook vele internationale titels voor de Nederlandse en Europese markt geproduceerd, zoals "Bubbling Brown Sugar" (1984), "Annie" (1997) en "Grease" (1996).


Het productiebedrijf van Van der Meijden houdt zich tevens bezig met Variété-voorstellingen. Zo ontwikkelt hij in 2009 een show rond Ellen ten Damme, Cirque Stiletto, met een vervolg in 2013. Momenteel{{Bron?|Wanneer? Momenteel is een rekbaar begrip.|2014|07|30}} is Cirque Stiletto III in productie. Tevens is het bedrijf sinds 2010 verantwoordelijk voor het management en de shows illusionist [[Hans Klok]] en verzorgt optredens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland waar Klok in 2012 zes weken op Londens Westend stond.
Het productiebedrijf van Van der Meijden houdt zich tevens bezig met Variété-voorstellingen. Zo ontwikkelt hij in 2009 een show rond Ellen ten Damme, Cirque Stiletto, met een vervolg in 2013. Cirque Stiletto 3 wordt in 2015 verwacht. Tevens is het bedrijf sinds 2010 verantwoordelijk voor het management en de shows illusionist [[Hans Klok]] en verzorgt optredens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland waar Klok in 2012 zes weken op Londens Westend stond.


Als circusexpert heeft Van der Meijden over de jaren heen een zekere reputatie opgebouwd en hij wordt regelmatig gevraagd om te jureren bij circusfestivals, waaronder het [[Internationaal circusfestival van Monte Carlo]].
Als circusexpert heeft Van der Meijden over de jaren heen een zekere reputatie opgebouwd en hij wordt regelmatig gevraagd om te jureren bij circusfestivals, waaronder het [[Internationaal circusfestival van Monte Carlo]].

Versie van 17 nov 2014 15:30

Henk van der Meijden
Bestand:Henk van der Meijden - Ftgr Roy Beusker - 072-PB.jpg
Henk van der Meijden
Achtergrondinformatie
Naam Henk van der Meijden
Geboren 26 juni 1937
Geboorteplaats Den Haag
Beroep Journalist, theaterproducent
Portaal  Portaalicoon   Media

Henk van der Meijden (Den Haag, 26 juni 1937) is een Nederlands journalist en theaterproducent.

Biografie

Henk van der Meijden groeide, als oudste van twee kinderen, op in het Haagse Bezuidenhout. Zijn vader was slager en zijn moeder werkte bij de Bouwmeesterrevue. Hij bracht veel tijd door bij zijn oma, die een artiestenpension had. Zijn schrijfdebuut maakte hij in 1952 met een kort verhaal, in de kerkbode van Dominee De Wilde. In 1987 trouwde Van der Meijden op 7 januari met Monica Strotmann en op 16 september 1990 werd dochter Elisa geboren.

Journalist

Op 16-jarige leeftijd schrijft Henk kinderverhalen voor Het Vaderland. In 1953 krijgt hij 5 cent per regel van het Haagsch Dagblad, waarvoor hij verslag doet van feesten en begrafenissen. Na het afronden van de MULO gaat hij aan de slag als leerling-journalist bij de Nieuwe Haagsche Courant en krijgt hij een eigen rubriek toegewezen. In de daarop volgende jaren schrijft hij ook korte verhalen voor De Spiegel en De Wereldkroniek. In de jaren zestig maakt hij reportages voor Margriet en Libelle (tijdschrift). Van der Meijden schrijft ook hoorspelen. Hij maakt daarmee op 19-jarige leeftijd zijn debuut met de hoofdfilm Sprong naar de Vrijheid, een verhaal over de Hongaarse Opstand. Dit hoorspel was te beluisteren in het AVRO-programma Radioscoop.

Telegraaf

Henk van der Meijden begint zijn werk voor De Telegraaf wanneer hij als officier in het leger reportages schrijft over de medische wantoestanden in het Duitse Sennelager. Vanaf 1 april 1958 treedt hij officieel in dienst bij de krant als politieverslaggever op de Haagse redactie. In 1959 wordt hij door toenmalig hoofdredacteur Stokvis overgeplaatst naar de centrale redactie in Amsterdam, waar hij een eigen showbizzpagina krijgt. Deze pagina wordt al snel de meest gelezen pagina van de krant. Eind jaren ’60 geeft hij – geïnspireerd door Freddy Heineken - de pagina de naam Privé. In 1977 bedenkt Van der Meijden Weekblad Privé, een verlengstuk van de showbizzpagina in de krant. Het eerste nummer heeft al gelijk een oplage van 424.000 en in zijn hoogtijdagen bereikt het een oplage van 650.000. In hetzelfde jaar start ook TV Privé bij de TROS. Dit programma stopt in 1986, maar wordt in 1996-1997 opnieuw op de buis gebracht bij SBS. In 1997 stopt Henk als hoofdredacteur van het weekblad. In 2002 neemt hij, na 44 jaar, afscheid van De Telegraaf en wordt zijn pagina overgenomen door Wilma Nanninga. In de tijd dat Van der Meijden voor De Telegraaf werkt heeft hij vele nationale en internationale grootheden mogen interviewen uit de wereld van theater, dans, muziek, royalty, politiek en mode.

Club Privé

Tussen 1974 en 1980 was Van der Meijdens Club Privé aan het Amsterdamse Leidseplein de meest spraakmakende uitgaansgelegenheid waar de klandizie bestond uit nationale en internationale sterren.

Bestsellers

Zijn boek "Privé over Privé" (1974) stond maanden op nummer 1 op de bestsellerlijsten. Deze titel werd gevolgd door succesboeken als "De Drie Bruiden van Anton Heyboer" (1974), "Privé Geheimen" (1976) en "Dat kan toch niet waar zijn" (1981). Andere titels van Van der Meijden zijn: 1958 "Romy Schneider / Licht en Schaduw" – 1959 "Caterina Valente" – 1964 "Zo zijn de Beatles" (samen met Jan Langereis) - 1966 "Knal" / over Max Heijmans –1975 "De mens Wim Sonneveld zoals u hem niet kende" – 1983 het beste uit de Privé bestsellers.

Theaterproducent

In 1966 is Henk van der Meijden met Emmy Verhey in Moskou, alwaar de violiste in de finale kwam van het Tsjaikovski concours. Op de vraag wat ze het allerliefste wilde antwoordde zij: "spelen in het Concertgebouw". Henk neemt de taak op zich dit te organiseren, wat resulteert in "Avond der Violen" met Emmy Verhey, Herman Krebbers en Christiaan Bor. Een producent is geboren. In 1967 richt hij Theaterbureau Concerto op. Naar aanleiding van een publicatie in De Telegraaf in 1966 brengt Henk van der Meijden Ramses Shaffy en Liesbeth List bij elkaar. Naast wekenlange shows in het Concertgebouw in 1967 organiseert hij een groot tournee door Nederland: Tour de Chant. Later is de naam van het productiebureau veranderd in Stardust Holding. Vandaag de dag is dit productiebedrijf een van de grootste entertainmentbedrijven van Nederland. Als producent is Henk van der Meijden zeer veelzijdig. Zo richt hij zich o.a. op ballet, opera, orkesten, toneel, musical en circus. Hij brengt grote internationale gezelschappen naar Nederland. In 1968 presenteert Van der Meijden in Carré het Wereld Ballet Festival met The Dance Theatre of Harlem, The New York Harkness Ballet en The Royal Ballet uit Londen met Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev. Hij introduceert Nureyev bij Rudi Dantzig wat resulteert in een samenwerking met het Nationaal Ballet. De eerste voorstelling wordt: Monument voor een gestorven jongen. Dit leidt tot meerdere producties met het Nationaal Ballet. Zo presenteert Van der Meijden Nureyev en Margot Fonteyn met dit gezelschap in Giselle. In de 70er jaren heeft Van der Meijden een nauwe samenwerking met het Bolshoi Ballet en de legendarische prima ballerina Galina Ulanova. Tijdens het, door Van der Meijden georganiseerde tournee van het Kirov Ballet in 1970, maakt een jonge Mikhail Baryshnikov zijn debuut in Carré. Door toedoen van Van der Meijden zijn zowel het Kirov (2009) als het Bolshoi (2008) in volledige bezetting wederom in Nederland te zien.

Van der Meijdens circusactiviteiten dateren van 1971. In dat jaar opent hij met het Russisch Staatscircus Ahoy. In 1979 presenteert hij het Russisch Staatscircus voor het eerst in Carré. Hij werkt reeds dertig jaar samen met het Groot Chinees Staatscircus en sinds 22 jaar met het Nationaal Circus van Pyongyang. Sinds 1984 is hij, samen met het Nederlands Theaterbureau, verantwoordelijk voor het jaarlijkse Wereldkerstcircus in Carré en sinds 1993 presenteert Stardust ook het Weltweihnachtcircus in Stuttgart. Dit laatste circus is wat betreft bezoekersaantallen het meest succesvolle kerstcircus van Europa.

Op muziekgebied is Van der Meijden verantwoordelijk voor vele concerten. Heel succesvol zijn de "Abend in Wien"-concerten met Robert Stolz, Rudolph Shock en Margrit Schramm. Naar aanleiding van de populaire film Amadeus (1984) brengt Van der Meijden samen met Jaap van Zweden een groot aantal concerten onder de titel "Ode aan Amadeus" (1986). In 1987 brengt hij voor het eerst Tom Parkers New London Chorale, tot dan toe alleen een platenproject, op de planken. Dit leidt tot jarenlange uitverkochte concertzalen en hallen met "The Young Amadeus". In opvolging van de "Ode aan Amadeus"-concerten, brengt Van der Meijden samen met Wout van Liempt de "Ode aan Strauss"-concerten (1995). Als Strauss engageerde hij André Rieu, die met dit programma zijn grote doorbraak maakt in Nederland. Hij trad daarbij voor het eerst op in het Concertgebouw in Amsterdam.

In 1991 is Henk de eerste Nederlandse producent met een musical op Londens West End met de door hem ontwikkelde show "A Night at the Cotton Club". Andere producties van eigen hand zijn "Josephine" (1991), "The Sound of Motown" (1995), Mahalia (1996), "The Glory of Gospel" (1996), "Rembrandt De Musical" (2006), "Crazy Shopping" (2010) en meest recent "Yab Yum" (2012). Naast de eigen ontwikkelde producties heeft Van der Meijden ook vele internationale titels voor de Nederlandse en Europese markt geproduceerd, zoals "Bubbling Brown Sugar" (1984), "Annie" (1997) en "Grease" (1996).

Het productiebedrijf van Van der Meijden houdt zich tevens bezig met Variété-voorstellingen. Zo ontwikkelt hij in 2009 een show rond Ellen ten Damme, Cirque Stiletto, met een vervolg in 2013. Cirque Stiletto 3 wordt in 2015 verwacht. Tevens is het bedrijf sinds 2010 verantwoordelijk voor het management en de shows illusionist Hans Klok en verzorgt optredens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland waar Klok in 2012 zes weken op Londens Westend stond.

Als circusexpert heeft Van der Meijden over de jaren heen een zekere reputatie opgebouwd en hij wordt regelmatig gevraagd om te jureren bij circusfestivals, waaronder het Internationaal circusfestival van Monte Carlo.

Circustheater

Samen met Joop van den Ende en Benoit Wesley was Henk van der Meijden begin jaren negentig eigenaar van het Scheveningse Circustheater en was in die hoedanigheid mede betrokken bij de theaterproductie van Les Miserables en Phantom of the Opera.

Onderscheidingen
  • 1976 Salesmanager van het Jaar - Marketing Award, uitgereikt door de Sales Association
  • 1992 Haagse Ooievaar Ondernemersprijs
  • 2005 Gouden Chapiteau Sleutel, uitgereikt door de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen
  • 2010 Oeuvre Award – Musical Awards Gala
  • 2012 Onderscheiding Chinese Departement van Cultuur