Ontgroening (studenten): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
56 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Informatie toegevoegd
(Informatie toegevoegd)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
[[Bestand:Ontgroenen van nieuwe leerlingen van de MTS Weeknummer 37-40 - Open Beelden - 9867.ogv|{{largethumb}}| De ontgroening anno 1937 van de nieuwe leerlingen van de Middelbare Technische School te Haarlem.]]
Een '''ontgroening''' (in [[Nederland]]) of '''[[studentendoop|doop]]''' (in [[Vlaanderen]]), is een [[overgangsritueel]] of [[rite de passage]]. Het is een beproeving die potentiële nieuwe leden van een (studenten)organisatie of vereniging tijdens hun [[verplichte introductietijd]] moeten doorstaan, voordat ze officieel kunnen worden ingewijd. Die officiële [[Inwijding (initiatie)|inwijding]] wordt in Nederland ''inauguratie'' genoemd. In Vlaanderen heet die officiële inwijding bij studentenverenigingen ''banjer''.
 
Het beproevings[[ritueel]] bestaat meestal uit een reeks plagerijen en vernederingen die de aspirant-leden moeten doorstaan. De term ''ontgroening'' wordt in Nederland gebruikt voor dergelijke rituelen in onder meer de studentenwereld, de scheepvaart en het leger. Bij studenten was kaalscheren van nuldejaars gebruikelijk; kersverse zeelieden kregen bij het passeren van de [[evenaar]] te maken met een [[Neptunusritueel]]; in het leger werd en wordt nogal eens fysieke intimidatie toegepast. Andere beroepsgroepen kennen onschuldiger ontgroeningen; zo laten tuinders een leerling graag op zoek gaan naar het aardbeienladdertje, en moest een leerling-timmerman vroeger op zoek naar de vierkantegatenboor. Een beginneling moest ook stad en land afgaan op zoek naar ooievaarskuitenvet.
65

bewerkingen

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten