Loil: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app
De plek waar nu Loil ligt is sinds lange tijd bewoond. Uit vondsten van aardewerkscherven is gebleken, dat er tussen 250 en 50 jaar voor Christus en tussen 800 en 1500 na Christus al mensen woonden op de plek waar nu de Kloosterstraat en Kapelstraat liggen. In 2001 is er bij opgravingen een aantal sporen van mogelijk twee gebouwen uit ongeveer de negende tot en met de twaalfde eeuw gevonden. In de 14e eeuw is er sprake van een 'kasteel van Loel', later genaamd het 'goed Loil' of 'Huis Loil'. In 1357 wordt Albrecht Doys van Loel leenman van dit kasteel. Hij krijgt dit leen van Jan graaf van Kleef. Na hem wordt eerst Willem van Bergh de leenman en daarna zijn zoon Oswald van Bergh. Oswald geeft het als achterleen aan Henrick van Loel. Begin 1900 werd het huis Kasteel Tengbergen genoemd. Rond 1920 werd het afgebroken. De omringende gracht werd gedempt met het puin en met de grond van de bult, waarop het kasteel stond. Het omliggende bos werd gekapt.
 
Loil heeft een [[De Korenbloem (Loil)|windmolen]], een [[Rooms-katholieke Kerk|katholieke kerk]] (Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen) en een [[Basisonderwijs (Nederland)|basisschool]] (genoemd naar Sint Jozef). Tevens beschikt het over enkele sport- en vele vrijetijdsverenigingen., zoals Zoalsbijvoorbeeld de schutterij, hetde toneel,muziek- en mettoneelvereniging nameen hetcarnavalsvereniging. carnavalJaarlijkse enhoogtepunten hetzijn schuttersfeest.carnaval, Daarnaastsfeermarkt isin ercombinatie nogmet de voetbalclub [[SV.Loil]]survivalrun en dehet volleybalvereniging van loilschuttersfeest.
 
[[Bestand:2005-10-04 19.53 waarschijnlijk bij Loil.JPG|thumb|left|[[De Korenbloem (Loil)|molen "De Korenbloem"]] bij Loil]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu