Legpuzzel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
432 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 2A02:A454:D22:1:54C4:5CA8:F62F:A2B8 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 2A02:A443:8C1:1:9157:360A:A50B:853A)
Label: Terugdraaiing
 
Een effectieve techniek om legpuzzels te maken is om te beginnen de randen van de puzzel te leggen, eerst de hoeken op hun plek, of bij ronde puzzels eerst de ring te maken, alle kantstukjes op de juiste plek, alvorens met het invullen van de puzzel te beginnen. Het invullen kan het beste vanaf een zijkant worden begonnen of bij ronde puzzels vanaf de ring. Als men daarvoor de goede stukjes niet meteen vindt, kan men het vanaf een andere kant of een andere plek in de ring opnieuw proberen. Bij ronde puzzels is het ook handig om te kijken welk stukje helemaal in het midden moet liggen. Dit stukje is te herkennen aan de vaak ronde vorm. Als het middenstukje is gevonden kan dit alvast in het midden worden neergelegd en dan kan ook vanaf daar met de invulling worden begonnen.
 
Naast puzzels in het platte vlak bestaan er ook driedimensionale legpuzzels. Hierbij puzzelt men bekende gebouwen in elkaar, zoals bv. de Eiffeltoren of de Big Ben. De stukjes zijn dan gemaakt van plastic of foam. Ze zitten dan ook zo stevig aan elkaar dat de puzzel zonder gebruik van lijm of plakband overeind kan blijven staan. Bij dergelijke puzzels worden soms ook lampjes geleverd om licht door de ramen te laten schijnen.
 
De [[Engels]]e naam ''jigsaw puzzle'' verwijst naar de [[figuurzaag]] die werd gebruikt om vroege legpuzzels te maken.
8.498

bewerkingen

Navigatiemenu