Talen in Suriname: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
83 bytes verwijderd ,  4 maanden geleden
Het Sarnami wordt verderop ook wel genoemd. Dat het Nederlands en Sranantongo in de inleiding worden genoemd, is vanwege hun positie in het overgrote deel van de samenleving
(Het Sarnami wordt verderop ook wel genoemd. Dat het Nederlands en Sranantongo in de inleiding worden genoemd, is vanwege hun positie in het overgrote deel van de samenleving)
De officiële '''taal in [[Suriname]]''' is het [[Nederlands]], en het [[Surinaams-Nederlands]] is daarvan de plaatselijke variant. Onder elkaar, in minder formele context, spreken de meeste Surinamers ook vaak [[Sranantongo]], of kortweg [[Sranan]]. Als derde taal wordt het [[Sarnami Hindoestani]] kortweg [[Sarnami]] gebruikt.
 
In Suriname worden twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig. Qua aantallen sprekers zijn de belangrijkste talen in Suriname achtereenvolgens het [[Surinaams-Nederlands]], het [[Sranantongo]], het [[Sarnami Hindoestani]] (Surinaams Hindoestaans), het [[Javaans]] en de verschillende Marrontalen (vooral [[Saramaccaans]] en [[Aukaans]]). Daar de meeste Surinamers meertalig zijn (bijvoorbeeld Nederlands- én Surinaamstalig), is het echter niet eenvoudig om mensen in te delen in één bepaalde taalgroep.
90.952

bewerkingen

Navigatiemenu