Hooglanderveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door GrouchoBot (overleg | bijdragen) op 25 apr 2010 om 22:23. (robot Erbij: fy:Hooglanderveen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hooglanderveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hooglanderveen (Utrecht)
Hooglanderveen
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Amersfoort Amersfoort
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
1661
Portaal  Portaalicoon   Nederland
St. Josephkerk Hooglanderveen

Hooglanderveen is een dorp nabij de stad Amersfoort en tevens in de gemeente Amersfoort, gelegen in de provincie Utrecht in Nederland. Het dorp heeft 1661 inwoners (2005). Gedurende carnaval wordt het dorp aangeduid met de naam 't Turfgat.

Het dorp wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een grote katholieke kerk, een ontwerp van Wolter te Riele.

Door de bouw van de Amersfoortse wijk Vathorst wordt Hooglanderveen steeds meer ingesloten door de stad Amersfoort. Nabij de kern van Hooglanderveen is in mei 2006 een nieuw NS-station geopend: station Amersfoort Vathorst. Dit station ligt aan de spoorlijn Amersfoort - Zwolle en bevindt zich tussen de stations van Amersfoort-Schothorst en Nijkerk.

Door de uitbreiding van de wijk Vathorst heeft Hooglanderveen een vernieuwde infrastructuur, een groter winkelaanbod, een nieuw dorpshuis en een nieuwe accommodatie voor haar voetbal- en tennisclub. De huizen die aan de rand van het dorp gebouwd worden, zullen een dorps uiterlijk hebben.

Hooglanderveen heeft sinds 2003 een dorpsvereniging, genaamd Veenpower, die activiteiten organiseert. De Belangenvereniging Hooglanderveen strijdt voor de belangen van het dorp, zoals de verkeersveiligheid, het groen in en rondom het dorp etc.

Hooglanderveen kent sinds 2009 ook een eigen vlag. De vlag bestaat uit vier blokken in geel en blauw, welke staan voor de zon en het water, de basis voor groei. Toevallig ook de kleuren van de plaatselijke trots; de voetbalvereniging. In het kwadrant rechtsboven is een rood kruis op een wit vlak geplaatst verwijzend naar het wapen van Amersfoort. Over het midden loopt een oranje golf, deze kleur staat voor het oranje van Nederland en de golf voor de Malewetering die in Hooglanderveen zijn oorsprong vindt en erg belangrijk was en is voor de waterstand in de omgeving. Het ontwerp van de vlag is van Dirk-Joost van Hamersveld op initiatief van Andy van de Vlasakker.

Externe link