Beesd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 4 jul 2010 om 21:22. (→‎Historie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Beesd
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Beesd (Gelderland)
Beesd
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Geldermalsen Geldermalsen
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 jan 2008)
3609
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Beesd is een dorp in de gemeente Geldermalsen in de Nederlandse provincie Gelderland. Op 1 januari 2008 telde Beesd 3.609 inwoners. Na het dorp Geldermalsen is Beesd de grootste kern in de gemeente.

Historie

Beesd (Bisde/Beest) wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsoorkonde van de abdij Mariënweerd in het jaar 1129, waarin goederen onder andere te Beesd aan de abdij worden geschonken. Sinds 1414 vormde Beesd, samen met Rhenoy, een klein Gelders ambt. In 1427 kreeg het een apart landsrecht. Dit betekende dat Beesd zelf rechten mocht uitspreken.

Tot 1 januari 1978 was Beesd een zelfstandige gemeente. Op die datum zijn Beesd, Buurmalsen, Deil en Geldermalsen samengevoegd tot de huidige status, de gemeente Geldermalsen.

Op 31 januari 1995 werden de inwoners van Beesd verplicht geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Maas en de Waal.

Voorzieningen en bezienswaardigheden

In het dorp zijn de meeste winkels gelegen aan de Voorstraat en rond het Dorpsplein. Voor groter winkelcentra moet men naar de steden Leerdam, Geldermalsen, 's-Hertogenbosch of Utrecht. Beesd ligt aan de A2 en aan de spoorlijn Dordrecht - Geldermalsen. Het dorp heeft een station: station Beesd. Er bevinden zich twee scholen: de St. Antoniusschool en de Lingelaar.

Bezienswaardig is de Sint-Pieterskerk. Aan de rand van het dorp ligt het Uilen- en Dierenpark De Paay. Aan het einde van de Molendijk staat de korenmolen De Vrijheid.

Fotogalerij

Zie de categorie Beesd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Geldermalsen