Kootwijkerbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Apdency (overleg | bijdragen) op 10 jul 2010 om 13:51. (link, opm)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Kootwijkerbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kootwijkerbroek (Gelderland)
Kootwijkerbroek
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Barneveld Barneveld
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 40′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
4840
Detailkaart
Kaart van Kootwijkerbroek
Locatie in de gemeente Barneveld
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kootwijkerbroek (Nedersaksisch: Kootjebroek) is een dorp in de gemeente Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft, inclusief de omgeving, 4840 inwoners (2004).

Het dorp, gelegen in de Gelderse Vallei, ten oosten van Barneveld, heeft een belangrijke agrarische functie in dit deel van de vallei. De buurtschappen Esveld en Essen behoren tot Kootwijkerbroek. Kootwijkerbroek heeft een uitgesproken orthodox gereformeerd karakter. De grootste kerk is de Gereformeerde Gemeente. Deze heeft in 2008 haar kerk uitgebreid naar 1.750 zitplaatsen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kreeg de SGP in dit dorp 51,2% van de stemmen.

Geschiedenis

Kerk van Kootwijkerbroek

Het dorp Kootwijkerbroek bestaat nog niet zo lang. Het is ontstaan doordat inwoners van Kootwijk de moerassen in deze omgeving tot landbouwgronden ontgonnen. Het buurtschap Essen, ten zuidoosten van het dorp, is echter ouder.

Daarnaast wordt er in de 15de eeuw voor het eerst melding gemaakt van de molen Puurveen, destijds een standerdmolen die tijdens een storm rond 1850 is vergaan. Kort daarna werd er een nieuwe molen gebouwd, welke is afgebrand in 1964.

In 2001 kwam Kootwijkerbroek landelijk in het nieuws, in verband met het verzet van bewoners tegen de massale ruiming van rundvee naar aanleiding van de ontdekking van mond-en-klauwzeer.

Zie ook