Gendringen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 13 jul 2010 om 22:24. (→‎Geografie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gendringen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Gendringen (Gelderland)
Gendringen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Oude IJsselstreek
Coördinaten 51° 52′ NB, 6° 23′ OL
Algemeen
Inwoners 4500
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gendringen is een plaats in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Tot 1 januari 2005 was Gendringen een zelfstandige gemeente, daarna fuseerde Gendringen met de gemeente Wisch tot de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek. Gendringen viert elk jaar kermis in het laatste weekend van augustus en er is een ganzenmarkt in het voorlaatste weekend voor kerst.

Naam

Volgens sommigen stamt de naam Gendringen af van de term "Gans dringen" die zou zijn afgeleid van het gebruik dat handelaren vroeger met hun ganzen naar Gendringen kwamen, aldaar aangekomen hun ganzen over een soort teer lieten lopen en dan hun weg te vervolgen naar andere dorpen en steden. De teer zou ervoor zorgen dat de ganzen geen verwondingen aan hun voeten kregen door het lange lopen.[bron?]

Anderen halen Prof. dr. J.A. Huisman aan. Deze gaf in een schrijven van 9 november 1962 aan de burgemeester van Gendringen als waarschijnlijke verklaring van de plaatsnaam de samenstelling van de persoonsnaam Gender met -inchem als plaatsbepaling. Ook dr. M. Gysseling zoekt het in zijn toponymisch woordenboek in deze richting. De naam Gendringen zou duiden op "collectiviteit, toebehorende aan de lieden van 'Gandahari'".[1][2]

Geschiedenis

Schets van Kasteel Zwanenburg door Nicolaes van Geelkercken

In de middeleeuwen was Gendringen een heerlijkheid onder het Land van den Bergh[3]. Het kerspel was als bezit van de aartsbisschop van Keulen uitgeleend aan de heren van Bergh die in het kasteel in 's-Heerenberg resideerden. Gendringen had in deze tijd ook muntrecht, maar de muntslag verschoof op een gegeven moment naar 's Heerenberg[4]. Sinds 1272 is er sprake van het kasteel Zwanenburg dat in de 14e eeuw met een voorburcht werd uitgebreid, en rond 1504 een kapel blijkt te bezitten. Het kasteel wordt uiteindelijk in 1901 voor de sloop verkocht[5]. Het dorp werd op 18 mei 1830 door een grote brand getroffen, die bijna het hele dorpscentrum vernietigde waarbij 64 huizen afbrandden. De huidige Nederlands Hervormde kerk in het centrum is de opvolger van de middeleeuwse kerspelkerk die eveneens verloren ging in de brand[6] . De huidige Rooms-Katholieke kerk in het centrum is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Geografie

Gendringen ligt in het zuiden van de Achterhoek aan de Duitse grens, op zo'n 12 kilometer ten zuidoosten van Doetinchem en 20 km ten noordwesten van het Duitse Bocholt. Het dorp telt zo'n 4500 inwoners en is daarmee één van de grotere kernen van de gemeente Oude IJsselstreek. Buurtschappen horend bij Gendringen zijn Engbergen, Wals, Milt, Wieken en Voorst, waarvan de twee laatste de grootste zijn en nog steeds een eigen kermis kennen.

Tussen Gendringen en het aangrenzende Ulft ligt het industrieterrein "De IJsselweide". In de buurt van Gendringen liggen een aantal natuurgebieden, waaronder moerasgebied "Het Kluunpand" en het bos "Engbergen", dat uit twee gedeelten bestaat. In het noordelijke deel bevindt zich een hertenkamp, in het zuidelijke deel de hoogste speeltuin van de regio met een eetgelegenheid en een openluchttheater. In het noordoosten ligt het plaatselijke parkje "Het Kernspark".

Het centrum van Gendringen heeft een levendige winkelstraat (Grotestraat) waar, hoewel de laatste jaren enkele winkels hebben plaatsgemaakt voor appartementen, nog steeds de meeste Gendringse ondernemers gevestigd zijn.

Gendringen is zowel met de auto als met openbaar vervoer goed bereikbaar. Het ligt op 15 minuten rijden van de A18 (Zevenaar-Varsseveld). Ook vertrekt er op doordeweekse dagen één keer per half uur een bus vanaf het treinstation Doetinchem en één keer per uur een bus vanaf het treinstation in Terborg.

Sport

Gendringen telt één voetbalclub, genaamd v.v. Gendringen. Op de grens met Ulft ligt ook een atletiekvereniging genaamd Atletico '73. Onder andere Bram Som en Arnoud Okken hebben hun eerste stappen in de atletieksport bij deze club gemaakt. Gendringen telt daarnaast ook nog een gymnastiekvereniging (St. Paulus), een lawntennisclub en een fitnesscentrum (beide laatste genaamd de IJsselweide).

Tot 2004 kende Gendringen een eigen wielerronde onder de naam "Dwars door Gendringen". Sinds 2006 maakt Gendringen onderdeel uit van de Olympia's Tour. Namen als Servais Knaven, Jeroen Blijlevens en Alessandro Petacchi wisten de ronde al eens op hun naam te schrijven. In 2008 won Lars Boom de tijdrit van de Olympia's Tour in Gendringen. Tot slot wordt in Gendringen regelmatig het NK Survival gehouden en ligt tussen het dorp en het naburige Ulft een sporthal die ook "de IJsselweide" heet.

Geboren in Gendringen

Zie ook

Externe link

  1. Naamsverklaring: R. Wartena: Het wapen van de gemeente Gendringen In: Gemeentewapens - Jaarboek Achterhoek en Liemers (Zutphen 1982)
  2. Gemeentelijke website over de ganzen
  3. Jacobus Kok; Jan Fokke: Google books Vaderlandsch woordenboek, Volume 20 blz. 498 Uitgever:Amsterdam : J. Allart, 1785-96
  4. website:arcbv.nl Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen op een ongenummerd perceel aan de Ranonkel te Gendringen, gemeente Oude IJsselstreek (Gld)
  5. website:graafschap-middeleeuwen.nl Kasteel Swanenburg Anno 1272
  6. Wegwijzer der stad Gent en der provincie Oost-Vlaanderen ..., Volume 61Google books Uitgever: 1831, Philippe Gimblet