Tollebeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gladiool (overleg | bijdragen) op 19 jul 2010 om 19:22. (→‎Afbeeldingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tollebeek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Tollebeek (Flevoland)
Tollebeek
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 41′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2009)
2149
Foto's
Tollebeek vanuit de lucht
Tollebeek vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Tollebeek is een dorp in de gemeente Noordoostpolder, in de Nederlandse provincie Flevoland, tussen Urk en Emmeloord. Het dorp heeft 2149 inwoners (1 januari 2009) en is een van de laagst gelegen delen van de Noordoostpolder.

De lokale supermarkt van Tollebeek.

De afstand tussen Tollebeek en Urk is door uitbreiding van het vissersdorp in de Noordoostpolder steeds kleiner aan het worden. Zo vallen verschillende delen van het buitengebied niet langer meer onder Tollebeek. In Tollebeek wonen ook veel oud-Urkers.

Op 30 april 1994 bezocht de koninklijke familie Emmeloord en Urk. Er was gepleit om een tussenstop in Tollebeek te maken, omdat de koninklijk bus door het dorp zou rijden. Het bezoek ging echter niet door.

In 1998 trad de Urkervaart door hevige regenval buiten zijn oevers. Hele akkers rondom het dorp stonden blank. Ook veel inwoners van Tollebeek hadden last van het water. Koningin Beatrix en minister-president Wim Kok kwamen persoonlijk langs om de schade op te nemen. Veel dorpsbewoners waren blij verrast en zagen het bezoek van Beatrix als compensatie voor Koninginnedag 1994.

Tollebeek vierde in 2007 het 50-jarig bestaan.

Aan de rand van Tollebeek staat een oude barak uit de tijd dat de Noordoostpolder opgebouwd werd. De barak behoorde tot kamp Tollebeek, waar eind jaren 40 en jaren 50 polderpioniers verbleven. Dit was een van de vele kampen van waaruit pioniers de polder opbouwden. Waarschijnlijk ging het hier om een woonbarak. Het kleine gebouw is de enig overgebleven barak in de Noordoostpolder. Rondom de barak is informatie te vinden over het leven in het kamp. Tegenwoordig zit er een lokale dartvereniging in het gebouw.

Partnersteden

Afbeeldingen

Externe links


Zie de categorie Tollebeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.