Hekendorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Leo R. (overleg | bijdragen) op 22 jul 2010 om 10:18.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Hekendorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hekendorp (Utrecht)
Hekendorp
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Oudewater Oudewater
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(2003)
666
Overig
Postcode 3467
Netnummer 0182
Detailkaart
Kaart van Hekendorp
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hekendorp is een dorp in de Nederlandse gemeente Oudewater en ligt in de provincie Utrecht. Het dorp heeft 666 inwoners (2003). Het dorp ligt aan de Hollandse IJssel en maakte tot 1989 deel uit van de gemeente Driebruggen in de provincie Zuid-Holland. Voor 1964 was Hekendorp een zelfstandige gemeente, waar ook de buurtschap Oukoop en het buurtschapsdeel Goejanverwelle deel van uitmaakte. Het dorp is omsloten door de steden Oudewater en Haastrecht en buurtschap Hogebrug, gemeente Reeuwijk. Nabij de haarspeldbocht vanaf de Bovendijk naar de Onderweg staat een schandpaal met daarboven het beeld van Vrouwe Justitia (zonder blinddoek). Op dezelfde dijk bevindt zich net voor de bebouwde kom nog een oude banpaal van de stad Gouda. In het dorp bevindt zich een Hervormde kerk.

Aan de overzijde van de Hollandse IJssel bevindt zich het klooster van Sint Gabriël van de paters Passionisten, dat valt onder de gemeente Vlist.

Geschiedenis

Vrouwe Justitia, schandpaal, eind 17e eeuw

Rond 1280 vestigden zich de eerste bewoners op de plaats van het huidige Hekendorp. Het was geen echt boerendorp, want de bewoners werkten niet alleen bij de boeren, maar ook op het water en in de houtopstanden. In die eeuw heeft men de Hollandse IJssel afgedamd. Omstreeks 1350 werd opdracht gegeven om de Enkele en Dubbele Wiericke te graven door het Groot Waterschap van Woerden. De mensen op de dijk werden toen 'Hekendorpers' genoemd, naar de gelijknamige polders benenden aan de dijk. Zo is Hekendorp aan zijn naam gekomen. In 1428 werd het dorp een Hoge Heerlijkheid en groeide de bevolking. Hekendorp kwam in bezit van leenheren die tot 1795 de baas waren in Hekendorp. In 1795 kwam de Bataafse Republiek en er veranderde veel op bestuurlijk gebied. Er werd een 'bank van politie en justitie' benoemd. Na de inlijving bij Frankrijk in 1811 kwam er een scheiding tussen bestuur en justitie en werd het dorp bij het grotere Waarder gevoegd. In 1817 werd het dorp weer zelfstandig totdat het in 1964 opging in de gemeente Driebruggen. In 1989 veranderde Hekendorp weer van gemeente en kwam bij de gemeente Oudewater.

Aanhouding Wilhelmina van Pruisen

Op 28 juni 1787 werd Frederica Sophia Wilhelmina van Pruisen bij het riviertje de Vlist aangehouden. Zij werd met haar gevolg naar Hekendorp (Goejanverwellesluis) gebracht en kreeg daar te horen dat zij niet mocht doorrijden naar Gouda om daar de nacht door te brengen zoals zij van plan was. De prinses vertrok nog diezelfde avond kort na tien uur in de richting van Schoonhoven. En keerde daarna terug naar haar echtgenoot stadhouder Willem V te Nijmegen. Dit gebeuren vormde de directe aanleiding voor de inval van de Pruisen in Holland. Frederik Willem II van Pruisen schoot zijn zuster Wilhelmina te hulp en maakte zo de terugkeer van het stadhouderlijk paar naar 's-Gravenhage mogelijk

Openbaar vervoer

Van 1883 tot 1907 reed de tramlijn Gouda - Oudewater door het dorp. Van 1895 tot 1936 had het dorp bovendien een halte aan de spoorlijn Utrecht - Gouda - Rotterdam.

Rijksmonumenten

Externe link