Lage Vuursche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jeroen (overleg | bijdragen) op 7 aug 2010 om 01:06. (dat zou wel meevallen / Versie 22126845 van 95.36.3.234 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Lage Vuursche
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lage Vuursche (Utrecht)
Lage Vuursche
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Baarn Baarn
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1460
Overig
Netnummer 035
Detailkaart
Kaart van Lage Vuursche
Locatie in de gemeente Baarn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Lage Vuursche is een klein dorp in de gemeente Baarn, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen in een bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Baarn, Bilthoven en Hilversum. Het dorp heeft, inclusief de omgeving en het Baarnse deel van Soestdijk, 1460 inwoners (2004).

Tot en met 1857 hoorde Lage Vuursche tot de gemeente De Vuursche. In 1840 had het 190 inwoners, die in 15 huizen woonden. Tot de Vuursche behoorde ook de buurtschap Hooge Vuursche.

Kenmerken

Lage Vuursche heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. De hervormde kerk De Stulpkerk[1] dateert uit 1650.

Lage Vuursche ligt weliswaar op de Utrechtse Heuvelrug, maar aan de rand van de Laagte van Pijnenburg. In de omgeving bevindt zich een aantal landgoederen, waaronder Kasteel Drakestein (in de onmiddellijke nabijheid van het dorp), Paleis Soestdijk, het landgoed Pijnenburg, de Ewijckshoeve, Landgoed Eyckenstein en Kasteel de Hooge Vuursche. Aan de Kloosterlaan staat het voormalig klooster St. Elisabeth, ontworpen door architect Van Ooijen, sinds 1983 in gebruik als verpleeghuis. Het complex bevat onder meer een kapel met gebrandschilderde ramen en een rooms-katholieke begraafplaats.

De bossen in de omgeving van Lage Vuursche zijn voor een deel eigendom van Staatsbosbeheer en maken deel uit van de boswachterij De Vuursche. Ook Het Utrechts Landschap beheert verschillende gebieden, zoals het Maartensdijkse bos, de Ridderoordsche Bosschen en het Willem Arntsz-bos.

Toerisme

Het beschermde dorpsgezicht van Lage Vuursche trekt veel dagjestoeristen. Toeristen komen niet alleen voor het dorp, maar ook voor de omgeving, waaronder het heideveld De Stulp, de uitgestrekte bossen en het paleis, de kastelen en de landgoederen. Daarnaast trekken de restaurants veel belangstellenden. Vooral pannenkoeken zijn in Lage Vuursche erg in trek. Het dorp en zijn omgeving zijn zo populair, dat het kan voorkomen, dat - in mooie weekeinden - aan de rand van het dorp en midden in het bos files staan.

In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg de dorpskern van Lage Vuursche de status van beschermd dorpsgezicht. Lage Vuursche telt tientallen rijksmonumenten.

Geboren in Lage Vuursche

Overleden in Lage Vuursche

Literatuur

  • van den Hoven, Frank - De Topografische Gids van Nederland; uitg. Filatop, Amersfoort 1997.