Vaassen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 23 aug 2010 om 00:52. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vaassen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vaassen (Gelderland)
Vaassen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Epe Epe
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Inwoners
(01-01-2008)
12.719
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vaassen (Nedersaksisch: Voassen) is een van de grotere kernen van de Nederlandse gemeente Epe. Vaassen ligt tussen Apeldoorn en Zwolle aan de oostrand van de Veluwe in de provincie Gelderland en heeft 12.719 inwoners (01-01-2008). Vaassen was tot 1 januari 1818 een zelfstandige gemeente. Hierna ging het tot de gemeente Epe behoren[1]

Geschiedenis

De vroegste tekenen van bewoners in deze omgeving zijn de grafheuvels en 'Celtic Fields' (prehistorische akkers) ten noordwesten van Vaassen op de Veluwe, tussen de Elburgerweg en Gortelseweg. Het waren Germaanse boeren en leefden daar nog voor de Romeinse tijd. Ze woonden in houten hutten en leefden van de landbouw, veehouderij, kruiden en de jacht op herten en zwijnen.

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in een akte uit de Codex Laureshamnensis van het klooster Lorsch uit 891 of 892 als een Brunhilde een hoeve en de kerk aan Lorsch schenkt[2]. De toenmalige naam Fasna zou duiden op een grassoort.

Kasteel De Cannenburgh in Vaassen

In Vaassen staat het Kasteel De Cannenburgh, ooit bewoond door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw. Midden in het dorp staat de Dorpskerk met een kerktoren van omstreeks 1500. In de Dorpskerk van Vaassen bevindt zich een grafsteen van een van de vroegere bewoners van de Cannenburch. In het centrum staat ook Daams' Molen, een in 1990 geheel gerestaureerde korenmolen.

Van 2 september 1887 tot 8 oktober 1950 beschikte Vaassen over Station Vaassen, een spoorwegstation aan de Baronnenlijn tussen Apeldoorn en Zwolle.

Vaassen kenmerkt zich door het eeuwenlang vreedzaam naast elkaar leven van een protestantse en rooms-katholieke bevolking.

Buurten en wijken in Vaassen

Berkenoord, Berkenoord II, Kerkenland, De Oosterhof, Heggerenk, Oranjebuurt, Transvaalbuurt, Vogelbuurt, Industriewijk en Vulcanusbuurt.

Kernen bij Vaassen

De Hegge, De Jonas, Geerstraat, Hafkamp, Kortenbroek, 't Laar, Niersen, Vaassense broek en De Uulenberg.

Religieuze instellingen in Vaassen

Evenementen in Vaassen

Enkele belangrijke evenementen in Vaassen zijn de: Vaassense Dorpsavonden, Airgunners Day, Kerstmarkt, Vaasaqua, Vaassen reünie, Poppy Day, Cavente en het Carnaval.

Zie ook

Referenties

  1. Ad van der Meer en Onno Boonstra, "Repertorium van Nederlandse gemeenten", KNAW, 2006. [1]
  2. Codex Laureshamis

Externe links