Zeewolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 3 sep 2010 om 18:42. (→‎Moderne geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zeewolde
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Locatie van de gemeente Zeewolde (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Flevoland
Coördinaten 52°20'NB, 5°31'OL
Algemeen
Oppervlakte 268,86 km²
- land 247,23 km²
- water 21,63 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
23.883?
(97 inw./km²)
Bestuurscentrum Zeewolde
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:N-wegNL Sjabloon:N-wegNL
Politiek
Burgemeester (lijst) Gerrit Jan Gorter
Zetels
Leefbaar Zeewolde
VVD
CDA
PvdA / GroenLinks
Christenunie
Burger Beleid
D66
19
7
4
2
2
2
1
1
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 27.700 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 254.000
WW-uitkeringen (2014) 39 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 3890-3899
Netnummer(s) 036
CBS-code 0050
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.zeewolde.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Zeewolde
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Waarschuwing Foutief gebruik van Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. De volgende parameters dienen niet handmatig te worden ingevoerd:
oppervlakte, oppervlakte land, oppervlakte water, inwoners, datum inwoners en dichtheid.

Zeewolde (uitspraak) is één van de zes gemeenten van de Nederlandse provincie Flevoland die drooggelegd is in de 20e eeuw. De gemeente telt Sjabloon:Inwonertal NL gemeente inwoners (Sjabloon:Inwonertal NL datum, bron: CBS) en heeft een landoppervlakte van 248,76 km². Zeewolde werd in 1984 een zelfstandige gemeente en is daarmee één van de jongste gemeenten van Nederland. Tot 1986, de oprichting van de provincie Flevoland, nam het Ministerie van Binnenlandse Zaken de provincietaken waar.

Ligging

Zeewolde en omgeving (2009) Sjabloon:Legenda kaart Nederlandse gemeente

De gemeente Zeewolde bevindt zich in het zuiden van de provincie Flevoland. Het dorp Zeewolde ligt aan het Wolderwijd, tegenover Harderwijk. In het meest oostelijke punt van de gemeente ligt het gehucht Harderhaven, het oudste gedeelte van Zeewolde. Buurgemeenten van Zeewolde zijn Almere, Lelystad en Dronten. Aan de overkant van het Wolderwijd liggen Harderwijk, Ermelo en Putten. Aan de overkant van het Eemmeer liggen o.a. Eemnes, Bunschoten/Spakenburg en Nijkerk.

Naamgeving

Het gebied op zich bestond al ruim voordat het drooggelegd werd, in geheel Flevoland hebben namelijk enkele eeuwen geleden nog mensen gewoond waarvan ook voorwerpen zijn teruggevonden. Enkele namen van dorpen en steden komen ook uit deze tijd. Uit oude bronnen is gebleken dat er in het jaar 790 sprake was van een dorp genaamd Seaewald. In die tijd gaf de hertog van Gelre privileges aan de bewoners van het dorp, ten westen van Harderwijk. Door overstromingen in de latere middeleeuwen is dit dorp verzwolgen door de Zuiderzee. Een moderne interpretatie onderscheidt in de dorpsnaam de twee woorden zee en wold (zee/blauw/water en groen/bossen/natuur). De kleuren komen samen met de kleur geel (graan) terug in de vlag van Zeewolde.

Het oorspronkelijke dorp Seaewald had haar ligging in de veengebieden in het gebied. Uit diverse bronnen blijkt dat hekserij grote invloed had in de Seaewaldse maatschappij. Daar waar de huidige (christelijke) camping de Parel is gevestigd zou zich oorspronkelijk het terrein hebben bevonden vanwaaruit heksen hun praktijken loslieten op voornamelijk handelsvloten die langs Seaewald voeren.[bron?]

Moderne geschiedenis

De huidige polder zoals we deze nu kennen bestaat sinds 1968 (toen is Zuidelijk Flevoland drooggelegd). In eerste instantie was het nieuwe dorp Zeewolde gepland tussen Dronten en Lelystad. Later is besloten om het dorp te bouwen op de locatie waar het nu is. Eind jaren 70 vestigden de eerste agrariërs en ondernemers in de polder, waaronder een multifunctioneel gebouw de Trekker.

In 1981 begon de eerste basisschool, genaamd 't Wold, aan de Dasselaarweg. Midden tussen het riet en tegenover een bos, naast het Gemeentehuis, bibliotheek en politie. Er liep verder nog een weg naar de haven, verder was er nog geen Zeewolde. Wel beginnen de eerste activiteiten, zoals het zand opspuiten.

In 1983 werd begonnen met de eerste gebouwen en woningen van het dorp Zeewolde en in 1984 vestigden de eerste Zeewoldenaren zich. Zeewolde is ontstaan uit een deel van Lelystad en het OL ZIJP.

De gemeente Zeewolde had oorspronkelijk als doel om het dorp klein te houden en stelde daarom ook een bepaald aantal inwoners vast, de gemeente zou bij dit aantal stoppen mensen te huisvesten. Hoewel dit aantal (5000) inmiddels al fors hoger is geworden, heeft Zeewolde nog altijd een ruime opzet en een dorps karakter. Dit is met name terug te zien in de jongste wijk, de Polderwijk. Ook deze wijk is weer ruim van opzet, met veel oog voor natuur. Een bijkomend effect van het gestegen inwonersaantal is dat er meerdere grote(re) winkelketens zijn gevestigd in Zeewolde. Toch is Zeewolde nog altijd een van de dunstbevolkte Nederlandse gemeenten.

Economische activiteiten

De eerste inwoners van de gemeente waren vooral veehouders en akkerbouwers. Door de sterke bevolkingsgroei van Zeewolde nadien zijn agrariërs echter relatief een steeds kleinere groep geworden.

In economische zin is er eenzelfde trend. Waren het voornamelijk de agrarische en aanverwante bedrijven die de boventoon voerden, nu is het niet-agrarische midden- en kleinbedrijf de grootste groep. Op de bedrijventerreinen Trekkersveld, Schepenveld, Gildenveld, Krachtenveld, Planetenveld en sinds kort Hosterparc (voorheen Paardenveld) zijn diverse takken van bedrijven actief. Transport en logistiek nemen veel grondoppervlakte in beslag van Trekkersveld (het oudste industrieterrein, al sinds de jaren zeventig), maar numeriek voeren ze niet de boventoon. De mechanisatiebedrijven en (agrarische) handelsbedrijven blijven in dat opzicht de hoofdmoot. Op de andere industrieterreinen is meer diversiteit. Trekkersveld kent ook een aantal fabrikanten, waarvan de Pottertjes, Gouda's Glorie en Spyker bekende merknamen zijn. Daar waar op Trekkersveld met name de uitgestrekte bedrijven gevestigd zijn, zijn het op de andere bedrijventerreinen de kantoorbedrijven, waaronder een aantal (inter-)nationaal bekende namen in de dienstensector.

Bekende inwoners

Toren van kerkgebouw 'Open Haven'

Trivia

  • In Zeewolde is de zendmast voor de middengolffrequentie AM 1008 kHz te vinden.
  • De Open Haventoren heeft een carillon met 50 klokken. Het wordt bespeeld door Boudewijn Zwart.
  • In 2009/2010 wordt in Zeewolde (kern) een glasvezelnetwerk aangelegd. Tevens wordt geprobeerd het hele buitengebied op een snelle verbinding d.m.v. een straalverbinding te krijgen.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
        Lelystad       Dronten 
           
 Almere   Harderwijk (Gld) 
           
 Eemnes (U)
Blaricum (NH) 
     Nijkerk (Gld)
Bunschoten (U) 
     Ermelo (Gld)
Putten (Gld) 

Zie ook