Terugtrekking van gletsjers sinds 1850

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 21 jun 2012 om 01:36. (Nieuw artikel, met eigen aanvulling vertaald van de Engelse wikipedia: "De terugtrekking van gletsjers sinds 1850, die door glaciologen geconstateerd is, valt samen met de gemeten toename van broeikasgassen in de atmosfeer en wordt vaak genoemd als)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Whitechuck Glacier in Glacier Peak Wilderness Nationaal Park in de Amerikaanse staat Washington in 1973.
Bijna hetzelfde gezicht op Whitechuck in 2006, toen deze tak van de gletsjer zich 1,9 km teruggetrokken had.
Het ijs in Noord- en Zuid-Amerika (zonder Groenland) dat wegsmolt tussen 2003 en 2010 bedroeg ongeveer 25 percent van het totale verlies.
Inkrimping van de San Rafaelgletsjer (1990 - 2000) in Patagonië. De San Quintíngletsjer is op de achtergrond zichtbaar.

De terugtrekking van gletsjers sinds 1850, die door glaciologen geconstateerd is, valt samen met de gemeten toename van broeikasgassen in de atmosfeer en wordt vaak genoemd als aanwijzing voor de opwarming van de aarde. Gebergten op middelbare breedten zoals de Himalaya, Alpen, Rocky Mountains, Cascade Range, het zuidelijke deel van de Andes en geïsoleerde bergtoppen in de tropen zoals de Kilimanjaro in Afrika vertonen verhoudingsgewijs de grootste verliezen aan gletsjerijs. Het gaat om een wereldwijde trend, maar plaatselijk kunnen bij wijze van uitzondering gletsjers (soms tijdelijk) aangroeien door toegenomen sneeuwval. [1] [2]

Uit analyse van vele gletsjers volgt dezelfde historische opwarmingskromme van de Aarde als uit directe onafhankelijke temperatuursmetingen. [3] [4] De terugtrekking van vele gletsjers vermindert de hoeveelheid zoet water die beschikbaar komt voor rivieren, bevloeiing en huishoudelijk gebruik, bergsport en dieren en planten die afhankelijk zijn van smeltwater van gletsjers en verlaagt op den duur het peil van de oceanen.

Zie ook

Voorbeelden van zich terugtrekkende gletsjers

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Gletsjers op Wikimedia Commons.

Externe links