Spriggina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spriggina
Fossiel voorkomen: Ediacarium
Spriggina
Taxonomische indeling
Rijk:dieren (Animalia) ?
Onderrijk:Bilateria ?
Stam:Arthropoda (geleedpotigen) ??
Geslacht
Spriggina
Glaessner, 1958
Soorten

S. floundersi (Glaessner, 1958)

Afbeeldingen Spriggina op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spriggina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Spriggina is een soort fossiel dat behoort tot de Ediacarische biota uit het geologisch tijdperk Ediacarium (rond 550 miljoen jaar oud). Spriggina is genoemd naar de Australische geoloog Reginald Claude Sprigg. Soms wordt aangenomen dat het vroege vertegenwoordigers van de geleedpotigen betreft.

Kenmerken[bewerken]

Het organisme was ongeveer 3 cm lang en had een lichaam bestaande uit segmenten. Aan de onderkant was Spriggina bedekt met twee rijen overlappende plaatjes, terwijl de bovenkant door een extra rij bedekt was. De voorste segmenten waren aan elkaar gegroeid als een soort kop. Het is mogelijk dat er op de kop ogen of antennes zaten. Spriggina was mogelijk een predator.

Indeling[bewerken]

Over de taxonomie lopen de meningen sterk uiteen: Spriggina is onder andere ingedeeld bij de ringwormen of geleedpotigen, en was wellicht verwant aan de (later verschenen) trilobieten. Vanwege het ontbreken van poten is een indeling bij de geleedpotigen voorlopig voorbarig. Spriggina valt onder het fossiel vormtaxon der Rangeomorpha, dat meerdere Ediacarische fossielen bevat.