Station Appelterre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Appelterre
Station Appelterre - Foto 1 (2009).png
Telegrafische code MAP
Aantal sporen 2
Lijn(en) 90
Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 58′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
205
43
33
Beheerder NMBS
Station Appelterre (Belgisch spoorwegstation)
Station Appelterre
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Appelterre is een spoorwegstation langs spoorlijn 90 (Jurbeke - Aat - Denderleeuw) in Appelterre-Eichem, een deelgemeente van de stad Ninove. De stopplaats is één kilometer verwijderd van station Zandbergen.

Appelterre beschikt over een stationsgebouw van het Type 1893 L6 waar echter sinds 2005 geen loketten meer in te vinden zijn. Het gebouw staat sindsdien leeg. De ramen zijn wegens aanhoudend vandalisme verwijderd en vervangen door houten panelen. De rechtergevel van het centrale gedeelte is bekleed met weinig esthetische 'blinde gevelplaten'.

Het station bestaat uit twee grotendeels onverharde perrons. Om de reizigers schuilmogelijkheden te geven zijn er een aantal schuilhokjes verspreid over beide perrons te vinden. Er zijn drie verschillende types, allen verouderd tot zwaar verouderd. Ook zijn de aanwezige gesloten, betonnen types onderhevig aan allerhande vandalisme zoals graffiti.

In 2006 werd de stationsomgeving onder handen genomen. Appelterre beschikt nu over een ruimte pendelaarsparking en een fietsenstalling van het nieuwste standaardtype 'Forever'. De parking bevindt zich achter het stationsgebouw, het fietsenrek net naast de overweg op een pleintje. Om de sporen over te steken is geen speciale infrastructuur voorzien en dient dus de overweg te worden gebruikt.

In 2010 werd het stationsgebouw te koop gezet. Ook in 2010 is het hele perron onder handen genomen. Zo zijn de perrons verhoogd en vernieuwd en zijn er nieuwe wachthuisjes geplaatst.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S6 Schaarbeek - Brussel - Geraardsbergen - Aalst Week: 1x/u
S6 Schaarbeek - Brussel - Geraardsbergen - Denderleeuw Weekend: 1x/u