Steven Pinker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Steven Pinker
Steven Pinker in 2011
Steven Pinker in 2011
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Steven Arthur Pinker
Geboortedatum 18 september 1954
Geboorteplaats Montreal
Vlag van Canada Canada
Wetenschappelijk werk
Vakgebied experimentele psychologie
Onderzoek cognitiewetenschap, cognitieve neurowetenschap
Overig onderzoek evolutionaire psychologie
Publicaties The Language Instinct (1994), How the Mind Works (1997), Words and Rules (2000), The Blank Slate (2002) en The Stuff of Thought (2007)
Bekend van evolutionair psychologische theorieën over taal en cognitie
Overig
Religie atheïsme
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Psychologie

Steven Arthur Pinker (Montreal, 18 september 1954) is een Canadees-Amerikaanse taalkundige, experimenteel psycholoog en schrijver van wetenschappelijke boeken voor een breder publiek. Hij is bekend om zijn ideeën op het gebied van cognitiewetenschap. Hij is voorstander van evolutionaire psychologie en de computationele theorie van de geest. Pinker begon in 2003 met lesgeven aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Hij was van 1989 tot en met 2003 al hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology.

Pinker is vooral bekend vanwege zijn theorie dat taal een instinct is, een biologische adaptatie gevormd door natuurlijke selectie, en geen bijproduct van de menselijke intelligentie. Hiermee staat hij deels tegenover Noam Chomsky en anderen die het menselijke taalinstinct wel zien als een nevenproduct van andere adaptaties. Hij schreef over dit onderwerp een aantal populair-wetenschappelijke boeken:

  • The Language Instinct (1994) (Ned. vert. Peter Diderich 2014, Het taalinstinct. Uitgeverij Olympus. ISBN 9789046704592),
  • How the Mind Works (1997) (Ned. vert. Han Visserman & Henri da Silva, 2003. Hoe de menselijke geest werkt. ISBN 9025415539)
  • Words and Rules (1999)
  • The Blank Slate (2002)
  • The Best American Science and Nature Writing (als editor, 2004)
  • Hotheads (an extract from How the Mind Works, 2005)
  • The Stuff of Thought: Language as a Window into Human Nature (2007) (Ned. vert. Judith Dijs, 2009. De stof van het denken. Uitgeverij Olympus. ISBN 9789025431785)

How the Mind Works is zijn bekendste boek en is in het Nederlands vertaald als Hoe de menselijke geest werkt. In dit boek worden veel cognitieve processen in een evolutionair adaptief kader geplaatst. Zijn boek dat wellicht het meest heeft betekend, is 'The Language Instinct', waaruit hedendaagse linguïsten nog veel informatie putten.

Pinker bracht een golf van kritiek teweeg door te beweren dat muziek slechts een evolutionair nutteloos bijproduct is van de taal, in zijn woorden 'auditory cheesecake'.[1] Vooral in musicologische kringen wordt deze uitspraak bekritiseerd en veelvuldig bediscussieerd.

Publiek optreden[bewerken]

Pinker hield tweemaal een presentatie op de jaarlijkse TED-bijeenkomsten. In de eerste bracht hij de gewelddadigheid van de mensheid door de millennia heen in kaart. Daarmee toonde hij aan dat ons idee dat we in gewelddadige tijden leven vooral een idee is en dat de realiteit meevalt.

Dit thema heeft hij uitgewerkt in een boek dat in 2011 verscheen, The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined (Ons betere ik, waarom de mens steeds minder geweld gebruikt).[2][3]

Bij zijn tweede presentatie op een TED conferentie legde Pinker de werking van het menselijke brein en ons taalgebruik naast elkaar. Hij demonstreerde zo hoe onze woordkeuze en de manier waarop we ons verhaal brengen meer verraadt over onze gedachten dan we denken.