Stompsnuitzeskieuwshaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stompsnuitzeskieuwshaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2005)
Hexanchus griseus
Hexanchus griseus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Selachimorpha (Haaien)
Orde:Hexanchiformes (Grauwe haaien)
Familie:Hexanchidae (Koehaaien)
Geslacht:Hexanchus
Soort
Hexanchus griseus
(Bonnaterre, 1788)
Verspreiding van de Stompsnuitzeskieuwshaai
Verspreiding van de Stompsnuitzeskieuwshaai
Afbeeldingen Stompsnuitzeskieuwshaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stompsnuitzeskieuwshaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De stompsnuitzeskieuwshaai of grauwe haai (Hexanchus griseus) is een vis uit de familie van koehaaien (Hexanchidae) en behoort derhalve tot de orde van grauwe haaien (Hexanchiformes). In het dagelijks spraakgebruik en in slecht vertaalde populair wetenschappelijke artikelen (grey is zowel grauw als grijs) duikt daarom vaak de naam grijze haai op.

Kenmerken[bewerken]

Deze haai heeft een rolrond lichaam met een brede kop. Hij heeft 6 kieuwspleten, scherpe, kamvormig gezaagde tanden en een enkele rugvin bij de krachtige staart. De lichaamslengte bedraagt 480 cm.

Leefwijze[bewerken]

Hij jaagt op roggen, pijlinktvissen, beenvissen en zelfs zeehonden. Bij gebrek aan deze prooien gaat hij op zoek naar trage bodemdieren. Hij zoekt dan de zeebodem af in een scheve houding, met de kop onder een hoek van 45 tot 60° omlaag. Heeft hij een prooi gevonden, dan wordt deze naar binnen gezogen. Deze haai is levendbarend.

Leefomgeving[bewerken]

De stompsnuitzeskieuwshaai is een zoutwatervis. In brakwater wordt de soort normaal niet aangetroffen. De vis leeft in een subtropisch klimaat maar ook in koudere wateren zoals voor de kust van Alaska en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan). Bovendien komt de stompsnuitzeskieuwshaai voor in de Middellandse Zee. De diepteverspreiding is 0 tot 2000 meter onder het wateroppervlak.

Relatie tot de mens[bewerken]

Er wordt zowel commercieel als recreatief op gevist. In de visserij komt deze soort meestal voor als bijvangst maar is toch van aanzienlijk commercieel belang. De vis wordt zowel vers, gedroogd of gezouten als diepgevroren op de markt gebracht. Ook afgeleide producten als visolie en visvoer kunnen vervaardigd worden. Deze haaiensoort staat op de internationale Rode Lijst van de IUCN[1] als Near Threatened, wat bijna bedreigd betekent, maar in de officiële terminologie van de Nederlandse rode lijst wordt vertaald met gevoelig.

Externe link[bewerken]