Stormberggroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stormberg Group)
Stratigrafie van de Karoosupergroep
Periode Groep Formatie ten westen van 24°O Formatie ten oosten van 24°O Faunazone
Jura Drakensberg Hiatus Drakensberg
Stormberg Clarens
Trias Elliot
Molteno
Beaufort
Burgersdorp Cynognathus
Katberg Lystrosaurus
Balfour
Perm Daptocephalus
Teekloof
Cistecephalus
Middleton
Endothiodon
Abrahams-Kraal Koonap Tapinocephalus

Eodicynodon
Ecca Waterford Waterford
Tierberg / Fort Brown Fort Brown
Laingsburg / Ripon Ripon
Collingham Collingham
White Hill White Hill
Prince Albert Prince Albert
Carboon Dwyka Elandsvlei Elandsvlei
Skelet van Massospondylus in het Natural History Museum in Londen.

De Stormberggroep is een groep geologische formaties in Zuid-Afrika en Lesotho. Het is het jongste onderdeel van de Karoosupergroep. De sedimenten uit de Stormberggroep dateren uit het Laat-Trias tot Vroeg-Jura.

De groep bestaat uit een drietal formaties: Molteno, Elliot en Clarens. De Elliot-formatie is de soortenrijkste formatie van de Stormberggroep.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De Stormberggroep omvat twee biozones: de Scalenodontoides Assemblage Zone en de Massospondylus Assemblage Zone.

Scalenodontoides Assemblage Zone[bewerken | brontekst bewerken]

De Scalenodontoides Assemblage Zone is de oudste van deze twee biozones en dateert uit het Laat-Norien en Rhaetien (219-204 miljoen jaar geleden).

In de biozone zijn de oudste fossielen van dinosauriërs in de Karoo gevonden, te weten verschillende taxa sauropodomorphen zoals Euskelosaurus. Dit markeert een belangrijke overgang in de faunasamenstelling van het Karoo-bekken, waarbij de therapsiden hun dominante positie kwijtraakten aan de archosauriërs. De traversodont Scalenodontoides en de dicynodont Pentasaurus zijn in deze biozone de laatste grote vertegenwoordigers van de therapsiden.

De fauna bestaat verder uit tritheledonten zoals Elliotherium, rauisuchiërs zoals Basutodon en amfibieën behorend tot de Chigutisauridae.

Massospondylus Assemblage Zone[bewerken | brontekst bewerken]

In het Vroeg-Jura was het klimaat in het Karoo-bekken droger dan in het Laat-Trias met ondiepere rivieren op de vloedvlaktes. De Massospondylus Assemblage Zone dateert uit het Hettangien tot Vroeg-Pliensbachien (circa 200-183 miljoen jaar geleden).

Deze biozone omvat een van de oudste door dinosauriërs gedomineerde ecosystemen van zuidelijk Gondwana. De toename in diversiteit binnen de dinosauriërs, crocodylomorphen en mammaliaformen in het onderste deel van de biozone wijst op gevolgen van de Trias-Jura-extinctie, een uitstervingsgolf ongeveer 202 miljoen jaar geleden op de overgang tussen het Trias en het Jura waarbij zowel op het land als in de zee veel diergroepen uitstierven. Op het land verdwenen meerdere groepen therapsiden en temnospondyle amfibieën en alle groepen archosauromorphen met uitzondering van de krokodilachtigen, pterosauriërs en dinosauriërs. Van de ecologische niches die vrijkwamen zouden vooral de dinosauriërs profiteren.

Tot de fauna van de biozone behoren de eerste zoogdierachtigen zoals Erythrotherium en Megazostrodon, naast de niet-zoogdierachtige cynodonten Pachygenelus, Tritheledon en Tritylodon.

De dinosauriërs in deze subzone zijn diverse sauropodomorphen zoals Massospondylus, de theropoden Megapnosaurus (Coelophysidae) en Dracovenator (Dilophosauridae), en ornithischiërs zoals Abrictosaurus, Heterodontosaurus en Lesothosaurus. Verder zijn twee groepen krokodilachtigen (protosuchiërs en sphenosuchiërs), schildpadden en amfibieën bekend uit de subzone.