Heterodontosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heterodontosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Afgietsel van een skelet van Heterodontosaurus
Afgietsel van een skelet van Heterodontosaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Infraorde: Ornithopoda
Familie: Heterodontosauridae
Geslacht
Heterodontosaurus
Crompton & Charig, 1962
Typesoort
Heterodontosaurus tucki Crompton & Charig, 1962
Afbeeldingen Heterodontosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Heterodontosaurus is een monotypisch geslacht van herbivore, ornithischische dinosauriërs. De enige soort, Heterodontosaurus tucki, was één meter lang en leefde in het vroege Jura in het gebied van het huidige Zuid-Afrika.

Vondst, naamgeving en kenmerken[bewerken]

De typesoort Heterodontosaurus tucki werd in 1962 beschreven door Alfred Walter Crompton en Alan Jack Charig. Het holotype, SAFM K337, werd gevonden in de Clarensformatie, een laag uit het Sinemurien. Het betreft een vrij klein dier van ruim een meter lang. Het vreemde van deze dinosauriër was dat hij drie soorten tanden had: vandaar de geslachtsnaam: "verschillende tand". De soortaanduiding eert George C. Tuck. De meeste dinosauriërs hebben tanden van slechts één type. Hij had voor een herbivoor tamelijk grote "hoektanden" in boven- en onderkaak (die overigens niet homoloog zijn aan de hoektanden bij zoogdieren). Het is wel gesuggereerd dat de in dezelfde formatie gevonden Abrictosaurus het wijfje van Heterodontosaurus was en dat er dus sprake was van seksuele dimorfie. De staart van Heterodontosaurus was verstevigd door verbeende pezen.

Fylogenie[bewerken]

De verwantschap van de groep waartoe Heterodontosaurus behoort, de Heterodontosauridae, is zeer omstreden. Volgens de klassieke opvatting behoren ze tot de Ornithopoda, maar de vondst van Yinlong lijkt erop te wijzen dat ze verwant zijn aan de Marginocephalia binnen de Heterodontosauriformes. Nog latere analyses wijzen erop dat ze zeer basale ornithischiërs zijn.

Een groottevergelijking met een mens